Un conflict intersiit a degenerat, miercuri, in confruntari sangeroase la Najaf si Bagdad, soldate cu morti si raniti. Incidentele s-au declansat in urma unei miscari de protest a locuitorilor din Najaf fata de o tentativa de reintoarcere a militieni
Un conflict intersiit a degenerat, miercuri, in confruntari sangeroase la Najaf si Bagdad, soldate cu morti si raniti. Incidentele s-au declansat in urma unei miscari de protest a locuitorilor din Najaf fata de o tentativa de reintoarcere a militienilor radicali in centrul orasului. Manifestantii se opuneau reinstalarii militienilor lui Moqtada Sadr in apropierea Mausoleului imamului Ali, unul din locurile cele mai venerate de siiti, argumentand ca prezenta acestora "izgonise" in 2003 pelerinii, in special iranieni, inducand efecte negative asupra economiei locale. Biroul lui Sadr a fost incendiat de manifestanti. In cursul confruntarilor, cinci persoane au fost ucise, intre care un sustinator al lui Sadr, iar alte sapte, ranite. In urma acestor violente, in semn de protest, doi ministri apropiati de miscarea Sadr - cel al Transporturilor, Salam la-Maliki, si cel al Sanatatii, Abdel Mouttaleb Mohammed Ali - si-au suspendat participarea la guvern.
Americanii raman in Irak
Statele Unite ale Americii au prevazut "sa faca anumite ajustari" in cursul urmatoarelor 12 luni in ceea ce priveste numarul trupelor americane stationate in Irak, odata ce reformele politice ale perioadei post-Saddam vor fi puse in practica, a declarat generalul american Douglas Lute, responsabil al proiectelor pe termen scurt in aceasta tara. Potrivit afirmatiilor acestuia, preluate de Financial Times si de alte mari cotidiane britanice, retragerea fortelor americane se inscrie intr-o strategie mai ampla destinata preluarii de catre fortele irakiene a controlului securitatii, la doi ani dupa invazia americano-britanica soldata cu debarcarea fostului regim de la Bagdad.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.