26 August 2005 de av. Eduard Fagaraseanu
Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente a intrat in vigoare la 25 iulie 2005. Dupa ce saptamanile trecute am tratat modificarile care vizeaza proprietatea funciara, respectiv mod

Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente a intrat in vigoare la 25 iulie 2005.

Dupa ce saptamanile trecute am tratat modificarile care vizeaza proprietatea funciara, respectiv modificarea si completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, acum ne vom axa pe regimul stabilirii si platii despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv.

Legea reglementeaza sursele de finantare, cuantumul si procedura de acordare a despagubirilor aferente imobilelor care nu pot fi restituite in natura, rezultate din aplicarea Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, republicata, a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au apartinut cultelor religioase din Romania, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 501/ 2002, a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 83/ 1999 privind restituirea unor bunuri imobile care au apartinut comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din Romania. Pentru asigurarea resurselor financiare necesare acordarii de despagubiri in conformitate cu prevederile prezentei legi se infiinteaza organismul de plasament colectiv in valori mobiliare denumit Fondul ""Proprietatea"".
DEFINITII. Fondul ""Proprietatea"" este acea entitate destinata realizarii platii prin echivalent a despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv de statul roman in perioada de referinta a actelor normative prevazute mai sus.
Oferta de capital disponibil este oferta de privatizare prin restituire lansata si derulata, in total sau in parte, pana la data legii, de oricare dintre entitatile implicate in procesul de privatizare si destinata exclusiv persoanelor indreptatite sa beneficieze de masura repararii prejudiciului creat prin actiuni sau titluri de valoare nominala, acordata in temeiul Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, republicata.
Titlu de valoare nominala nevalorificat este orice titlu de valoare nominala emis de Ministerul Finantelor Publice pana la data legii, neutilizat de catre detinator sau dobanditorul subsecvent inregistrat al acestora in cadrul procesului de privatizare in conformitate cu prevederile Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, republicata si care se converteste de drept in titluri de despagubire la data depunerii sale la Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, dupa procedura prevazuta de lege.
TITLURI. Principiile de acordare a titlurilor de participare la fond sunt urmatoarele:
a) acordarea unor despagubiri juste si echitabile in raport cu practica jurisdictionala interna si internationala avand ca obiect cauze prin care s-au stabilit despagubiri pentru imobile preluate in mod abuziv de statul roman;
b) neplafonarea prin lege a despagubirilor acordate conform prevederilor legi.
Titlurile de despagubire au urmatorul regim juridic si caracteristici:
a) drepturile stabilite prin titlurile de despagubire se pot transmite numai prin succesiune, potrivit prevederilor legii civile romane;
b) prin derogare de la prevederile Legii nr. 571/ 2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, veniturile aferente titlurilor de plata obtinute de persoanele indreptatite potrivit legii, titularii initiali aflati in evidenta Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, sau mostenitorii legali ai acestora, nu sunt venituri impozabile;
c) au o durata limitata de existenta si circulatie, respectiv pana la conversia in actiuni emise de Fondul ""Proprietatea"";
d) vor fi emise de Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor.
In termen de cel mult 45 de zile de la intrarea in vigoare a legi, titlurile de valoare nominala nevalorificate vor fi imobilizate de Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor si convertite in titluri de despagubire.
FONDUL ""PROPRIETATEA"". In termen de 180 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi se va constitui, prin Hotararea Guvernului Romaniei, Fondul ""Proprietatea"", organism de plasament colectiv in valori mobiliare, infiintat sub forma unei societati de investitii financiare.
Fondul ""Proprietatea"" va functiona sub forma unei societati de investitii, detinuta initial in intregime de statul roman, in calitate de actionar unic, pana la transmiterea actiunilor din proprietatea statului catre persoanele fizice despagubite potrivit prezentei legi sau/si detinatoare de titluri de despagubire, dupa caz.
Pana la finalizarea procedurilor de despagubire, Ministerul Finantelor Publice va reprezenta statul roman ca actionar al Fondului ""Proprietatea"" si va exercita toate drepturile care decurg din aceasta calitate.
La constituire, capitalul social initial al Fondului ""Proprietatea"" va fi format din urmatoarele active:
a) actiunile detinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului la societati comerciale;
b) actiunile detinute de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie la diverse societati comerciale;
c) actiunile detinute de Ministerul Finantelor Publice la diverse societati comerciale;
d) actiunile detinute de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului la diverse societati;
e) actiunile detinute de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei la diverse societati comerciale;
f) alte tipuri de active stabilite prin Hotararea de Guvern de infiintare a Fondului.

PROCEDURA

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul NationalTe-ar putea interesa si:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Legea proprietatii.