Omul de afaceri sirian Omar Hayssam a fost audiat ieri de procurorii Parchetului instantei supreme in dosarul privind capetele de tractor Volvo. Audierea lui Omar Hayssam in acest caz a fost solicitata chiar de omul de afaceri sirian, dupa declaratia
Omul de afaceri sirian Omar Hayssam a fost audiat ieri de procurorii Parchetului instantei supreme in dosarul privind capetele de tractor Volvo. Audierea lui Omar Hayssam in acest caz a fost solicitata chiar de omul de afaceri sirian, dupa declaratia data de Munaf la Bagdad, prin care acesta il nominaliza pe Hayssam drept cel care a comis infractiunile in cadrul afacerii. Procurorul Adriana Cristescu i-a audiat la Bagdad pe Mohammad Munaf si pe Adnan Khdip (presupusi complici ai lui Hayssam), in legatura cu achizitionarea capetelor de camion Volvo. De asemenea, procurorul anchetator l-a citat la Ambasada Romaniei la Damasc, pe unul dintre fratii lui Omar Hayssam, Mohamad, insa acesta nu s-a prezentat.
Prejudiciu de doua milioane de dolari
Hayssam a fost arestat preventiv in 6 aprilie, pentru 29 de zile, la o zi dupa ce Administratia prezidentiala a anuntat ca el este suspectat de implicare in rapirea jurnalistilor romani. In ciuda acestui anunt, omul de afaceri a fost retinut pentru infractiuni economice intr-o afacere privind capete de tractor Volvo, mandatul sau in acest dosar fiind prelungit de doua ori, cu cate 29 de zile.
In acest dosar, procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie il acuza pe Omar Hayssam ca, in calitate de presedinte al grupului de firme Manhattan, a constituit o grupare criminala la care au aderat Mohammad Munaf, Mohamed Omar, Adnan Khdip si Quasin Esse. Sirianul este cercetat pentru inselaciune si asociere in vederea savarsirii de infractiuni, dupa ce ar fi cumparat in leasing de la patru firme 22 de capete de tractor Volvo, pe care le-ar fi exportat in Siria si Egipt, fara efectuarea platilor, prejudiciul fiind de aproape doua milioane de dolari. Apararea a aratat ca in dosar se vorbeste despre o afacere cu autoturisme Hyunday - nu Volvo - si ca lui Hayssam nu i s-a adus la cunostinta invinuirea. Totodata, avocatii lui Hayssam, citati de Medoafax, au reclamat ca, din 7 aprilie, sirianul nu a mai fost audiat in acest dosar, in conditiile in care el a fost arestat in caz cu o zi inaintea acestei date.
Pe de alta parte, apararea invoca existenta a doua societati din Siria care au achizitionat masinile Volvo, prin intermediul firmei Carmina, in care Hayssam nu detinea nici o functie si nici vreo responsabilitate. Astfel, avocatii au cerut o comisie rogatorie si, respectiv, relatii de la arabii care ar fi beneficiari ai autovehiculelor. De altfel, din 17 mai, avocatii lui Hayssam au facut o cerere de probatoriu - invocandu-se Conventia de asistenta juridica dintre Romania si Siria - pentru a se obtine informatii despre acest caz, solicitare careia Parchetul nu i-a dat curs, pana in momentul de fata. (M.V.R.)
Prietenul lui Marie Jeanne audiat
Procurorii l-au audiat, ieri, si pe prietenul jurnalistei Marie Jeanne Ion, care a relatat imprejurarile in care a fost anuntat despre rapirea celor trei jurnalisti. Potrivit unor surse judiciare, Marius P. a declarat ca, inainte de a pleca la Bagdad, Marie Jeane i-a lasat mai multe numere de telefon, printre care cel al sefului ei de la postul Prima TV, Dan Dumitru, precum si al lui Omar Hayssam si a ambasadorului Romaniei in Irak. Martorul a spus ca nu il cunoaste pe Omar Hayssam. In momentul in care a primit un mesaj sms prin care Marie Jeanne il anunta ca a fost rapita, Marius l-a sunat pe seful ei. El a mai spus ca mesajul primit era: "Ne-au rapit. Nu e gluma. Suna Omar". Pentru a-i proteja pe jurnalisti, partea cu "Suna Omar" a sters-o, a mai declarat Marius P.
Totodata, Omar Hayssam va fi reaudiat azi la Parchet, in prezenta unui traducator, dupa ce, ieri, la finalul audierii, acesta a reclamat mai multe nereguli in declaratii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.