Participantii la concursul editiei 2005 a Galei Tanarului Actor (HOP), organizata la Mangalia intre 2 si 5 septembrie, nu vor oferi mari surprize ca "provocare" sau cautare a "unor solutii personale" in prezentarea probelor de concurs, crede director
Participantii la concursul editiei 2005 a Galei Tanarului Actor (HOP), organizata la Mangalia intre 2 si 5 septembrie, nu vor oferi mari surprize ca "provocare" sau cautare a "unor solutii personale" in prezentarea probelor de concurs, crede directorul festivalului, regizorul Cornel Todea. Ca si in anii trecuti, se pare ca multi dintre tinerii actori, curajosi altminteri in alegerea subiectelor pentru concurs, au incercat doar o continuitate a activitatii din scoala de teatru pe care au absolvit-o, fara a-si impune punctul de vedere. Mult mai interesanta s-ar putea dovedi, din aceste motive, proba obligatorie de la sectiunea "Individual", reintrodusa in acest an, a carei tema e o interpretare personala a povestirii "Greva telefoanelor" de Dino Buzzati. Cei 17 concurenti trebuie sa interpreteze, fiecare, in limita a zece minute, aceasta povestire fantastica, in afara recitalului de 15 minute prezentat la preselectie (proba "la libera alegere"). La sectiunea de concurs "Grup" au ajuns in final patru trupe care vor prezenta, fiecare, un spectacol de 45 de minute.
Potrivit regulamentului galei, la concurs iau parte actori care au absolvit facultatea din 2001 pana in 2005, in invatamantul superior artistic de stat si particular. Tema HOP-ului este, de mai multi ani, "Alteritate". Ca si in anii trecuti, se vor acorda premii pentru cel mai bun actor, cea mai buna actrita (2500 RON), cel mai bun spectacol (4000 RON), si premiu special al juriului (Premiul "Sica Alexandrescu") (2500 RON); Asociatia Master Class va decerna Premiul Timica. Din juriu fac parte criticul de teatru Cristina Modreanu, actorul Stefan Iordache si regizoarea Theodora Herghelegiu.
Programul include, de asemenea, productii invitate in afara concursului: "Poezia ca spectacol", "Happy End?" dupa Teodor Mazilu si "Duete shakespeariene", un spectacol de Roxana Colceag, iar in ultima zi a galei va avea loc o intalnire - masa rotunda, moderata de Cornel Todea.
Cei 17 actori care vor lua parte la competitia mangaliota sunt Alin Constantin Florea, Anca Constantin, Bogdan Saratean, Boris Adrian Gaza, Corina Dragomir, Cosmina Adela Lazar, Cristina Flutur, Cristina Stoleriu, Denis Stefan, Gabriel Calinescu, Lorena Lupu, Maria Cristina Voicu, Maria Nicola, Mihai Filip Odangiu, Octavian Strunila, Ramona Iacov si Toni Tecuceanu. La Sectiunea "Grup" vor fi prezentate "Emigrantii" de S. Mrozek (cu Ionut Sebastian Balan si Cosmin Gabriel Enache), "Tara lui Gufi" de Matei Visniec (cu Madalina Ciobanuc si Cosmin Brehuta), "Igiena asasinului" de Amelie Nothomb (cu Mihai Filip Odangiu, Camelia Curutiu, Catalin Codreanu si Ionut Bogdan Caras) si "A si B" de Puiu Jipa (Adina Stan si Maria Nicola).
Gala Tanarului Actor este organizata, in ultimii opt ani, de UNITER, cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor. Din 2000 are loc la Mangalia, fiind sprijinita si de autoritatile locale. Bugetul Galei Tanarului Actor "Hop", care se va desfasura la Mangalia in perioada 2-5 septembrie, este de circa 100.000 RON, jumatate din aceasta suma fiind acordata de MCC, in urma participarii la o licitatie de proiecte.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.