Dosarul in care fostii directori ai SC Alutus SA, Nicolae Minea si Marin Petru Coveianu, au fost trimisi in judecata pentru tranzactionarea ilegala a unor terenuri apartinand domeniului public, a fost disjuns de procurorii anticoruptie pentru verific

Dosarul in care fostii directori ai SC Alutus SA, Nicolae Minea si Marin Petru Coveianu, au fost trimisi in judecata pentru tranzactionarea ilegala a unor terenuri apartinand domeniului public, a fost disjuns de procurorii anticoruptie pentru verificarea eventualei implicari a unor functionari ai AVAS.
Masura a fost luata in vederea continuarii cercetarilor cu privire la imprejurari ce tin de tranzactionarea unor actiuni ale SC Alutus SA pe piata de capital, cat si de circumstantele in care functionari ai AVAS (fost APAPS, FPS) s-ar face raspunzatori de neurmarirea procesului de privatizare al fostului Oficiu Judetean de Turism Valcea, ne-a informat, ieri, Biroul de Presa al PNA.
Potrivit aceleiasi surse, prejudiciul creat prin activitatea infractionala a fostilor directori a fost de 95,5 miliarde lei vechi, efectul fiind decapitalizarea patrimoniului societatii Alutus in interesul propriu sau in interesul altor societati comerciale unde, direct sau indirect, aveau interese.
Dupa infiintare, SC Alutus SA a preluat prin concesiune 12 terenuri aferente fostului OJT Valcea, situate atat in Ramnicu Valcea, cat si in statiuni turistice precum Olanesti, Ocnele Mari, Voineasa. Potrivit legislatiei, dupa obtinerea titlurilor de proprietate asupra terenurilor, era necesara evaluarea si reactualizarea valorii rezultate, subscrierea acesteia si virarea in contul societatii. Consecinta acestor demersuri era majorarea capitalul initial, modificarea in mod corespunzator a actului de infiintare a societatii si emiterea de actiuni suplimentare aferente acestei majorari, ce trebuiau atribuite de drept statului prin institutia publica implicata (fost FPS, fost APAPS, actualmente AVAS).

11 terenuri ale domeniului public, scoase la mezat

In fapt, prin contractul de vanzare-cumparare nr. 87/1996, fostul FPS (actualmente AVAS) a vandut pachetul sau de actiuni reprezentand 40% din totalul capitalului social al Asociatiei Salariatilor si Membrilor Conducerii Alutus Turism Ramnicu Valcea. In baza acestui contract, cumparatorul - Asociatia - se obliga sa incheie cu fostul FPS un act aditional la cel initial, in maximum 15 zile de la data obtinerii titlurilor de proprietate, avand ca obiect vanzarea-cumpararea prin plata unei diferente de pret a actiunilor aferente cotei prevazute in contract si rezultate in convertirea terenurilor, stabilindu-se si plata unei penalitati de 0,2% pe zi din valoarea terenurilor, ce urma a fi suportata de societate, in caz de nerespectare a clauzei stipulate. Astfel, chiar daca terenurile au intrat in patrimoniul societatii, persoana juridica nu avea cum sa dobandeasca dreptul de proprietate asupra acestora decat dupa ce valoarea lor a fost subscrisa si varsata, in urma unei instrainari cu titlu oneros (in conditiile in care statul ar fi primit actiuni in schimbul terenurilor), ceea ce nu s-a intamplat in situatia de fata.
Desi nu fusesera obtinute titlurile de proprietate asupra terenurilor, Minea si Coveianu au vandut 11 dintre cele 12 terenuri apartinand domeniului public, catre diverse firme din grupul controlat de Minea, la preturi cu mult subevaluate valorilor de piata reale.
Potrivit raportului de constatare efectuat in dosar la data de 28 februarie 2005, valoarea reactualizata a prejudiciului este de aproximativ 95,5 miliarde de lei vechi, reprezentand suma care trebuia incasata de institutia publica implicata (AVAS, succesoarea APAPS si FPS), ca rezultat al diferentei dintre valoarea reala actuala a suprafetelor de teren si valoarea mentionata in evidentele contabile ale Alutus.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.