Guvernul a adoptat, ieri, printr-o hotarare, Codul de etica si deontologie al politistului. Acest cod - elaborat si dupa consultarea Corpului National al Politistilor - impune principii si reguli privind conduita angajatilor Politiei Romane, precum s
Guvernul a adoptat, ieri, printr-o hotarare, Codul de etica si deontologie al politistului. Acest cod - elaborat si dupa consultarea Corpului National al Politistilor - impune principii si reguli privind conduita angajatilor Politiei Romane, precum si modul de comportament al politistilor in relatia cu publicul sau in situatii speciale. Actul normativ extinde aria de aplicare a normelor etice si deontologice asupra tuturor structurilor cu atributii in domeniul ordinii si sigurantei publice (gardieni, inspectoratele pentru situatii de urgenta). Potrivit secretarului general in Ministerul Administratiei si Internelor, Nicolae Berechet, acest act nu constituie un instrument disciplinar, ci urmareste impunerea unor anumite standarde privind atat indeplinirea atributiilor de serviciu, cat si relatia cu cetatenii. "Politistul care nu a ajuns inca la un anumit nivel de educatie si de constiinta profesionala si care nu intelege ca cetateanul nu ii este nici subordonat si nici dator cu umilinta, trebuie schimbat sau scos din corpul politienesc", a afirmat Nicolae Berechet. El a precizat ca politistului ii este interzis sa tolereze acte de coruptie, sa pretinda sau sa accepte bani, bunuri, valori, in scopul de a indeplini sau de a ignora anumite atributii profesionale. De asemenea, angajatilor Politiei Romane le este interzis sa utilizeze abuziv calitatea sau functia in scopul rezolvarii unor interese personale. Potrivit noilor reglementari, in exercitarea atributiilor, politistul este obligat sa respecte legea, conventiile si acordurile internationale la care Romania este parte, precum si drepturile si libertatile constitutionale ale persoanelor. In indeplinirea atributiilor, politistul trebuie sa aplice tratament egal tuturor persoanelor si sa ia masuri fara a fi influentat de diferite considerente. Politistul trebuie sa respecte principiul prezumptiei de nevinovatie. Masurile care presupun privarea de libertate se iau numai in cazul in care sunt indicii cu privire la existenta sau iminenta producerii unei infractiuni. Unul dintre principiile care ar trebui sa guverneze conduita profesionala a politistului este respectul manifestat in relatia cu cetatenii, colegii, superiorii, subordonatii.
Politistul are garantia ca va fi asistat juridic, daca este chemat sa raspunda penal pentru a justifica de ce a apelat la unele masuri. "De multe ori, politisti de buna credinta au apelat la unele masuri motivate si justificabile pentru care sunt chemati sa raspunda", a precizat Berechet. De asemenea, politistul va fi exonerat de orice raspundere cand nu actioneaza la un ordin nelegal. Berechet s-a mai referit si la conditia fizica a angajatilor Politiei. "Vor veni si zile mai active pentru politisti. Vrem sa-i punem la treaba pe baietii supraponderali care nu isi gasesc timp sa faca miscare. Este nefiresc sa vezi ca un politist mai gras este agresat cateodata si de cate o batrana. Vrem sa slabim fizic si sa ne intarim capacitatea de interventie", a mai spus Berechet. Sanctiunile care se aplica in cazul nerespectarii prevederilor Codului de etica si deontologie se regasesc in reglementari legislative speciale, care vizeaza responsabilitatile politistului, a precizat Nicolae Berechet. (Corina SCARLAT)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.