Sectorul minier pare a fi anul acesta intr-o perioada de gratie, si asta in special datorita cererii fabuloase venite dinspre China. Conform datelor publicate de liderul mondial din domeniul minier, BHP Billiton, China a ajuns anul acesta sa goleasca

Sectorul minier pare a fi anul acesta intr-o perioada de gratie, si asta in special datorita cererii fabuloase venite dinspre China. Conform datelor publicate de liderul mondial din domeniul minier, BHP Billiton, China a ajuns anul acesta sa goleasca stocurile mondiale de minereuri, fara ca prin aceasta sa isi diminueze rata de 15-18 la suta inregistrata la consumul de metale.
Efectiv, stocurile de cupru au ajuns la cele mai mici dimensiuni din ultimii 30 de ani, preturile ajungand acum sa sa bata cele mai inalte recorduri. Imediat dupa cupru se situeaza cererea de fier si aluminiu. In acest context, grupul BHP Billiton a anuntat aproape o dublare a beneficiului in intervalul 30 iunie 2004 - 30 iunie 2005, inregistrand un profit net de 6,512 miliarde de dolari, si recorduri pentru productia a 11 materii prime. Principalul client al pietei miniere ramane China, urmata indeaproape de Japonia.

Beijingul accelereaza reforma pietelor bursiere

In paralel cu planurile sale de dezvoltare China incearca si o liberalizare treptata a pietei financiare. Astfel, Bursa de la Beijing a reactionat cu putere, miercuri, la anuntul privind o accelerare a retragerii statului din capitalul intreprinderilor cotate, indicele Shenzhen cunoscand o crestere de 1,49 la suta, se arata intr-un material realizat de cotidianul francez Le Figaro.
Conform noilor planuri publicate de autoritatile financiare de la Beijing, toate cele 1.200 de intreprinderi cotate la Bursa chineza vor avea dreptul sa detina doua treimi de actionari minoritari, iar grupurile care achizitioneaza restul de actiuni vor avea prioritate in tranzactiile bursiere.
Acordurile semnate de catre China cu OMC prevad ca aceasta sa isi deschida complet sectorul financiar pana in 2007. O data cu anuntarea deschiderii pietei bursiere, agentia investitiilor de stat din Singapore, Temasek Holdings a depus o oferta de cumparare pentru 10 procente din Banca Chinei, pentru suma de 3,1 miliarde de dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.