Petrom a inregistrat in primele sase luni o cifra de afaceri in crestere cu 16%, la 4,6 miliarde lei noi (1,25 miliarde euro) si un profit net de aproape sase ori mai ridicat ca in primul semestru din 2004, de 601 milioane lei (164 milioane euro), co
Petrom a inregistrat in primele sase luni o cifra de afaceri in crestere cu 16%, la 4,6 miliarde lei noi (1,25 miliarde euro) si un profit net de aproape sase ori mai ridicat ca in primul semestru din 2004, de 601 milioane lei (164 milioane euro), conform raportului semestrial al companiei. Potrivit companiei, principalii factori care au influentat evolutia rezultatelor au fost preturile ridicate ale titeiului si, implicit, ale produselor petroliere, precum si cresterea eficientei si controlul costurilor. Investitiile companiei s-au redus cu 13% in domeniul explorarii si productiei si cu 45% in domeniul marketingului, totalizand la 443 milioane de lei, iar numarul angajatilor a scazut de la 50.575 la 49.350. Productia a scazut cu 4%, la 39,28 milioane de barili echivalent petrol, din cauza declinului natural al zacamintelor, dar si din cauza altor elemente, cum ar fi programul de intretinere pentru echipamentele din productia de gaze si productia sezoniera scazuta in lunile de vara.
Vanzarile totale ale Petrom au crescut cu 1%, la 2,38 milioane de tone, 1,14 milioane tone reprezentand exportul, iar 1,23 - piata interna, compania estimand ca a detinut o cota de 30% din piata.
Procesul de restructurare initiat de companie vizeaza, printre altele, inchiderea locatiilor neprofitabile, anul acesta urmand sa fie inchise circa 50 de benzinarii din cele 595 din tara. Petrom va schimba sistemul de management al statiilor, prin predarea acestora in administrarea unor parteneri. In cativa ani, fiecare statie va fi condusa de un dealer, care va gestiona benzinaria, pentru si in numele Petrom, pentru care va primi un comision, partenerul urmand sa preia si personalul statiei. Potrivit raportului, principiile procesului de restructurare au fost agreate cu sindicatele, iar pentru 2005-2006 a fost alocata in acest sens suma de 60 de milioane de euro, pentru inchiderea de unitati, dar si pentru un centru de plasament, programe de instruire si plati compensatorii.
Petrom a trecut, la inceputul acestui an, in proprietatea grupului austriac OMV, in cadrul unei tranzactii de circa 1,5 miliarde de euro pentru o participatie de 51%. De altfel, Grupul OMV a consemnat, in al doilea trimestru, o crestere de 64% a profitului inainte de plata dobanzilor si a impozitelor (EBIT), fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 510 milioane de euro, printre factorii determinanti fiind evolutia pretului petrolului si preluarea Petrom, se arata intr-un comunicat de presa. Profitul net al grupului pentru primele sase luni s-a apreciat cu 148%, pana la 693 milioane euro, comparativ cu primul semestru din 2004.
Deutsche Bank: Petrolul va ramane la 60 dolari pe baril in urmatorii doi ani
Pretul petrolului a atins nivelul maxim al evolutiei ciclice si va ramane in urmatorii doi ani la circa 60 de dolari pe baril, a declarat, ieri, economistul sef al Deutsche Bank, Norbert Walter, transmite Mediafax. "Rezerve noi de petrol ar putea fi disponibile peste doi ani. Consider ca pretul petrolului va ramane in jur de 60 de dolari pe baril in aceasta etapa a evolutiei ciclice", a afirmat Walter. Pe piata americana pretul petrolului a atins, la inceputul lunii august, un nou maxim istoric, de 67,1 dolari pe baril.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.