Ministrul Economiei, Codrut Seres, a solicitat companiilor din subordine asigurarea cu prioritate a stocurilor necesare pregatirii din timp a trecerii in bune conditii a perioadei de iarna, 1 octombrie 2005 - 31 martie 2006, se arata intr-un comunica
Ministrul Economiei, Codrut Seres, a solicitat companiilor din subordine asigurarea cu prioritate a stocurilor necesare pregatirii din timp a trecerii in bune conditii a perioadei de iarna, 1 octombrie 2005 - 31 martie 2006, se arata intr-un comunicat de presa. Termoelectrica, principalul producator de energie electrica si termica, a realizat deja constituirea stocurilor de lignit si huila. La pacura, stocurile sunt realizate in proportie de 66%, urmand ca pana la sfarsitul lunii septembrie acestea sa fie constituite conform Programului de iarna. Si la filiala Electrocentrale Bucuresti (Elcen) stocul de pacura este conform Programului de iarna, de 153.000 de tone. Gazele naturale necesare Termoelectrica vor fi achizitionate de la Romgaz Medias in baza unui contract incheiat in acest an. Pentru Elcen, cantitatea de 685,2 milioane mc aferenta semestrului IV al anului 2005 este contractata din productia interna, iar cantitatea necesara trimestrului I al anului 2006 va fi contractata atat din productia interna, cat si din importuri. Fondurile necesare achizitionarii de combustibili pentru perioada de iarna se ridica la 70.700 de miliarde de lei (circa 2,3 miliarde de dolari), care vor fi asigurate atat din sursele proprii ale producatorilor de energie, cat si din credite interne sau externe. Conform unei hotarari de Guvern, pot fi contractate credite interne in suma totala de 19.135 de miliarde de lei, dar si credite externe in limita totala a 105 milioane de dolari. HG prevede ca imprumuturile externe vor fi contractate de Electrocentrale Bucuresti si Electrocentrale Galati, cu garantia statului. De remarcat, surse din Elcen ne-au declarat ca societatea nu va apela la credite, avand suficiente resurse financiare proprii. Pana la 30 septembrie, trebuie sa se constituite stocuri de 4,8 milioane de tone de lignit, 746.000 de tone de huila, 415.000 de tone de pacura, 3,2 miliarde de metri cubi de gaze, pentru iarna viitoare estimandu-se o crestere medie de 5-5,5% a consumului de energie termica si electricitate fata de intervalul corespunzator perioadei de iarna 2004-2005.
In ceea ce priveste programele de reparatii, valoarea totala a lucrarilor propuse pentru executie se cifreaza la 7273 de miliarde de lei. Ministerul Economiei a alocat 2945 de miliarde de lei societatii Termoelectrica si filialelor sale, astfel incat acestea sa functioneze in conditii de siguranta si cu randament maxim a capacitatilor de productie. Termoelectrica a planificat lucrari pentru 63 de agregate de baza, care vor fi finalizate pana la data de 31 octombrie, se mai arata in comunicat. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.