Artisti de mare valoare la Ateneul Roman si pe scena Salii Palatului - Zubin Mehta, Muray Perahia, Kurt Masur, Dan Grigore, Horia Andreescu, Myung-Whun-Chung, Valery Gergiev, Helene Grimaud, Cristian Mandeal, Nigel Kennedy, Mariana Lipovsek, Jose van
Artisti de mare valoare la Ateneul Roman si pe scena Salii Palatului - Zubin Mehta, Muray Perahia, Kurt Masur, Dan Grigore, Horia Andreescu, Myung-Whun-Chung, Valery Gergiev, Helene Grimaud, Cristian Mandeal, Nigel Kennedy, Mariana Lipovsek, Jose van Dame, Elisabetha Leonskaia -; o serie de CD-uri, DVD-uri si brosuri cu muzica si despre viata lui George Enescu; sase orchestre simfonice din strainatate si cinci din Romania, sapte orchestre de camera din tara si strainatate, patru cvartete, doua cvintete, patru formatii corale din Romania; opusuri enesciene, spectacolul "Oedipe" - prezentat de orchestra si corul Operei Nationale din Bucuresti sub bagheta lui Michael Boder, cu solisti romani in distributie si Esa Ruutunen in rolul titular - si 44 de lucrari contemporane romanesti; integrale Bach (concerte si suite pentru orchestra), Beethoven (concertele pentru pian) si Brahms (concertele pentru pian); concerte de jazz si spectacole de balet ale Teatrului "Eifman" din Sankt Petresburg. Interviuri in exclusivitate cu artistii participanti si transmisiuni in direct ale concertelor Festivalului, pe Romania Muzical, Romania Cultural si canalele Televiziunii Romane, 25 de "cronicari" din strainatate, printre care reprezentanti ai Mezzo, Euronews, Delta RFI, toate - intre 4 si 20 septembrie, la Bucuresti. In plus, medalii comemorative acordate de Ministerul Culturii participantilor de onoare la editia din acest an a Festivalului si Concursului International "George Enescu", si un volum de 120 de pagini, scris de Mihai Cozma, in editie bilingva (romana-engleza).
Editia din acest an - a XVII-a -, care coincide cu implinirea a 50 de ani de la moartea acestuia, a fost conceputa "pentru toate gusturile", ca o armonizare a lucrarilor compozitorului roman cu cele din creatia contemporana, dupa cum declara, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu. Continutul programului, al repertoriilor, precum si principalii invitati au fost stabiliti de presedintele de onoare si directorul artistic al festivalului, Ioan Holender (director al Operei de Stat din Viena).
Mai multi bani, mai putine sectiuni in concurs
Editia din acest an a Concursului International "George Enescu" va cuprinde doar trei sectiuni: compozitie, pian si vioara, sectiunea muzica de camera fiind anulata intrucat nu s-au inscris destui concurenti. La sectiunea pian vor fi 30 de concurenti din 13 tari, iar la vioara, 23 de concurenti din 10 tari. Au fost centralizate si propunerile la sectiunea compozitie, unde s-au inscris 56 de lucrari propuse de 47 de concurenti din 23 de tari. Castigatorii Concursului "George Enescu" vor beneficia de premii in valoare totala de 600.000 RON (6 miliarde ROL).
Bugetul total al festivalului este de 19,27 milioane de lei (193,7 miliarde lei vechi), echivalentul a 4 milioane de dolari, din care cea mai mare parte (11,72 milioane RON) reprezinta onorariile si remuneratiile artistilor, orchestrelor, formatiilor si juriilor participante la Festival. Suma atribuita festivalului de catre guvernarea anterioara este mai mare decat acum doi ani, iar ministrul Iorgulescu o considera "satisfacatoare". Locurile de desfasurare a concertelor vor fi, la fel ca la editiile trecute, Sala Palatului (unde problema acusticii a fost rezolvata, spun organizatorii), Ateneul Roman, Opera Nationala, Teatrul National si Sala "Mihail Jora" a Radiodifuziunii Romane.
Pe perioada evenimentului va functiona si o Piata a Festivalului, in perimetrul aflat intre Piata Revolutiei, Ateneul Roman, Biblioteca Centrala Universitara si Muzeul National de Arta, unde vor avea loc concerte, expozitii de pictura, lansari de carte si proiectii de filme. Tot in timpul festivalului se va desfasura Simpozionul international de muzicologie, organizat de Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor, in coordonare cu Academia Romana, a carui deschidere va avea loc in Aula Academiei si la care si-au anuntat prezenta aproximativ 60 de muzicologi, dintre care 30 din strainatate.
Aflata sub inaltul patronaj al presedintelui Romaniei, Traian Basescu, editia din acest an a festivalului este organizata de Guvernul Romaniei prin Ministerul Culturii si Cultelor.
Biletele pentru festival au fost puse in vanzare la 1 august, la casieria Salii Palatului. Preturile lor variaza intre 20 RON (200.000 ROL) si 50 RON (500.000 ROL) la spectacolele de la Sala Palatului, Ateneul Roman si Opera Nationala, si intre 50 si 100 RON (500.000-1.000.000 ROL) la Teatrul National "I.L. Caragiale". La festival vor participa cu titlu gratuit elevii liceelor de muzica, studentii Academiei de Muzica, membrii Filarmonicii si ai Operei din Bucuresti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.