prapad in Bucuresti. Un electrician, un lacatus mecanic, seful de baraj si doi gardieni. Cinci oameni asigura cu schimbul paza la barajul ridicat de Ceausescu in anii '80. Dan Matei este cel mai vechi barajist. S-a angajat ca electrician exact
prapad in Bucuresti. Un electrician, un lacatus mecanic, seful de baraj si doi gardieni. Cinci oameni asigura cu schimbul paza la barajul ridicat de Ceausescu in anii '80. Dan Matei este cel mai vechi barajist. S-a angajat ca electrician exact in ziua in care constructia a fost data in folosinta. "Pe 21 mai 1987. imi amintesc si acum ca inainte de inaugurare am frecat barajul o zi intreaga cu detergent. S-au spalat si soselele cu apa, desi afara ploua. Dar totul trebuia sa fie impecabil, ca doar venea Ceausescu", ne-a povestit barbatul. A ajuns sa lucreze la baraj dintr-o intamplare. A vazut un anunt in ziar si a zis sa-si incerce norocul. Avea 20 de ani. De atunci au trecut 18 ani, iar bucuresteanul spune ca nu si-ar schimba locul de munca pentru nimic in lume. Nici macar pentru o slujba mai bine platita. "E o responsabilitate, nu zic ca e treaba usoara, insa m-am obisnuit in atatia ani. Acum pot sa-mi fac treaba cu ochii inchisi", adauga barajistul. Ploile si inundatiile din tara nu l-au speriat deloc pe bucuresteanul de 38 de ani. El spune ca in 18 ani, o singura data i-a fost teama ca lucreaza la baraj. La Revolutie. "Atunci a fost intr-adevar pericol. Paza s-a intarit, imi amintesc ca eram vreo 40 de oameni care stateam cu ochii pe Dambovita. Am golit si lacul, ca sa evitam vreo catastrofa". si colegul lui de tura, nea Stelian, este un veteran al barajului. Lucreaza ca lacatus mecanic din 1988. "Noi avem grija ca totul sa se desfasoare normal aici. insa nu facem nimic de capul nostru, fara aprobarea dispecerilor. Ei sunt zi si noapte la curent cu vremea si ne spun ce manevre trebuie sa executam, daca trebuie sa marim sau sa micsoram debitul", ne-a spus Stelian Ilie.

Barajul
Ciurel rezista la cutremur de 8 grade

Lacul Morii are o suprafata de 240 hectare, o adancime de 7-10 metri si un volum de apa de 14,7 milioane metri cubi. Specialistii de la "Apele Romane" sustin ca barajul de pe Dambovita a fost proiectat sa reziste la un cutremur de pana la 8 grade pe scara Richter. "Totul este supravegheat dupa un plan pus la punct in cele mai mici amanunte, deci din acest punct de vedere nu este nici un pericol. Bucurestiul mai degraba se poate inunda de la canalizarea veche decat din cauza barajului", ne-a explicat Cristian Teodorescu, director la "Apele Romane".

Apara orasul de potop

Mai multe localitati din centrul Elvetiei (foto) au fost afectate in ultimele zile de inundatii foarte puternice care au provocat pagube de zeci de miliarde de franci. Unele localitati alpine au ramas izolate, iar autoritatile au decis stabilirea unor punti aeriene. Inundatiile au afectat puternic si alte tari europene, printre care Austria, Slovenia, Bulgaria si Republica Moldova.
Din cauza precipitatiilor, in vara anului 1975, albia Dambovitei a devenit neincapatoare pentru puhoiul de apa. Mii de bucuresteni au fost scosi atunci in strada pentru a pune saci cu nisip pe maluri. Cu toate acestea, potopul a ajuns si pe strazile orasului, devastand chiar locuintele din zona Ciurel . in urma dezastrului, Ceausescu a hotarat constructia lacului de la Ciurel.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.