Aurel Cucu, fostul baron PSD de Dambovita, pomenit in Stenogramele PSD, este acum baron PD, semnaleaza Grupul de Investigatii Politice (GIP), intr-un comunicat de presa difuzat ieri. Asociatia, condusa de fostul consilier prezidential Mugur Ciuvica,
Aurel Cucu, fostul baron PSD de Dambovita, pomenit in Stenogramele PSD, este acum baron PD, semnaleaza Grupul de Investigatii Politice (GIP), intr-un comunicat de presa difuzat ieri. Asociatia, condusa de fostul consilier prezidential Mugur Ciuvica, a descoperit ca, in 2004, la doar doua luni dupa ce a fost exclus din PSD "in urma nenumaratelor scandaluri de coruptie", Aurel Cucu a devenit consilier judetean de Dambovita din partea PD. "Anchetat de Politie, de PNA, de OLAF si de Corpul de Control al Guvernului pentru afacerile cu bani publici si fonduri europene din perioada 2001-2004, Aurel Cucu beneficiaza acum de contracte substantiale cu bani publici din partea administratiei PNL-PD. Prin firmele sale, NIMB Dambovita SA si SC Constructii Muntenia SA, Aurel Cucu a fost un important sponsor al PD in campaniile electorale din 2004. Acestea sunt exact firmele cercetate pentru afaceri oneroase facute in perioada 2001-2004 si care acum primesc contracte pe bani publici", subliniaza GIP. Grupul a dezvaluit fragmentele din Stenogramele PSD referitoare la Aurel Cucu, achizitiile publice primite de SC Constructii Muntenia SA in 2005, declaratiile de avere si de interese ale celui vizat, datele de la Registrul Comertului referitoare la NIMB Dambovita SA si SC Constructii Muntenia SA, precum si pozitia lui Cucu pe lista donatorilor PD din 2004. Referindu-se la traseul politic al lui Cucu, GIP aminteste ca acesta figura, anul trecut, pe o "harta a baronilor locali ai PSD" intocmita de liberali, iar Traian Basescu, pe atunci sef al PD, pleda pentru "eliminarea baronilor locali ai PSD, ciuma administratiei publice locale". In ciuda acestor declaratii, "baronul" Cucu a fost primit in PD.
Sub PSD
Potrivit comunicatului, in perioada 2001-2004 - cand era pesedist si presedinte al Consiliului Judetean - Aurel Cucu a fost, prin firmele pe care le detinea si le administra, principalul beneficiar al contractelor cu bani publici si fonduri europene din judetul Dambovita. La inceputul anului 2004, in urma nenumaratelor sesizari venite din partea presei, Corpul de Control al Guvernului a verificat modul in care sunt cheltuiti banii publici in judetul Dambovita. Ancheta a demonstrat ca in perioada 2001-2003, fondurile publice au fost canalizate, cu precadere, catre firmele NIMB Dambovita SA si Constructii Muntenia SA, la care Aurel Cucu, presedintele Consiliului Judetean Dambovita, era actionar si administrator. Intre 2001 si 2003, NIMB Dambovita a beneficiat de contracte in valoare de 318,7 miliarde lei, finantarea fiind asigurata din fonduri europene PHARE, SAPARD si BERD si din bugetele consiliilor locale. In aceasta perioada, NIMB Dambovita SA a castigat 9 din cele 11 lucrari edilitare din judet finantate din bani europeni. Conform anchetei Corpului de Control al Guvernului (CCG), Constructii Muntenia SA, cealalta firma a lui Aurel Cucu, a primit in 2003, de la Primaria Targoviste, lucrari in valoare de 52 miliarde lei, adica 92% din totalul fondurilor prevazute in bugetul local pentru reparatia strazilor. CCG a anuntat ca a sesizat PNA, Politia si OLAF referitor la afacerile lui Aurel Cucu.
Personaj in Stenograme
Potrivit Stenogramelor PSD, raportul CCG despre situatia din Dambovita a fost discutat in sedintele Delegatiei Permanente a PSD din 22 si 27 martie 2004. In aceste stenograme, Aurel Cucu era considerat o persoana "cu mari probleme", avand "un dosar consistent". Liderii PSD spuneau ca demisia lui Cucu din functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean, pe care o detinea in acel moment, era necesara, numai astfel putand fi evitata arestarea lui. "In 3 aprilie 2004, in incercarea de a-si cosmetiza imaginea, PSD l-a exclus din partid pe Aurel Cucu. Dupa numai doua luni, Aurel Cucu era insa reales consilier judetean, de data aceasta din partea PD", mentioneaza Ciuvica.
Bani pentru partid
GIP sustine ca, dupa excluderea din PSD, Aurel Cucu a devenit sponsor principal al PD Dambovita. Potrivit Listei donatiilor primite de Partidul Democrat in 2004, lista publicata in Partea a III-a din Monitorul Oficial nr. 213 din 30 martie 2005, "firmele prin care Aurel Cucu si-a derulat afacerile dubioase in regimul PSD" au sponsorizat campania PD. Astfel, NIMB Dambovita SA figureaza cu o donatie de 100.000.000 lei, iar Constructii Muntenia SA cu o donatie de 103.000.000 lei. Aurel Cucu este, in prezent, consilier judetean din partea PD la Dambovita. In acelasi timp, el este, potrivit propriilor declaratii de avere si de interese si datelor de la Registrul Comertului, si actionarul principal si presedintele Consiliilor de Administratie la SC NIMB Dambovita SA si SC Constructii Muntenia SA. Aurel Cucu detine 42,77% din NIMB SA, iar NIMB Dambovita SA detine 99,0195% din Constructii Muntenia SA.
Contracte 2005
Potrivit calculelor GIP (vezi http://www.grupul.ro/files/cucu), numai in acest an firma lui Aurel Cucu a primit contracte in valoare totala de 50.599.193.537 lei din bani publici. "Inainte ca vreunul dintre liderii sai sa mai faca vreo declaratie despre lupta impotriva coruptiei, PD trebuie sa-si asume public faptul ca fostul baron PSD Aurel Cucu este acum membru marcant al PD si sponsor al partidului. In acelasi timp, PD si institutiile abilitate trebuie sa prezinte public stadiul anchetelor referitoare la baronul Aurel Cucu deschise in 2004, acesta fiind pe nedrept separat de fostii sai colegi Nicolae Mischie, Dumitru Sechelariu sau Marian Oprisan", afirma Mugur Ciuvica.
Apararea baronului
Aurel Cucu infirma acuzele aduse de Ciuvica, spunand ca sunt simple "inventii". "Mugur Ciuvica inventeaza, nu este adevarat ce spune'', a declarat ieri Cucu, potrivit Rompres. Consilierul PD a precizat ca cele doua firme participa frecvent la licitatii de gestionare a unor programe SAPARD, avand o cifra de afaceri anuala de 250-300 de miliarde lei vechi si ca, in aceste conditii, "e posibil ca, in procent de 10 la suta, sa aiba contracte cu bani publici". "E posibil ca aceste firme sa fi castigat si licitatii de reparatii si intretinere a unor drumuri comunale", a precizat Cucu. In ceea ce priveste afirmatiile lui Ciuvica cum ca ar fi "sponsor al PD", Aurel Cucu a declarat ca si-a platit de curand cotizatia la partid, care de la inceputul anului 2005 si pana acum se ridica la cinci milioane de lei vechi, si ca in campania electorala sponsorizarile catre partid "au fost normale, in limita legii". Referindu-se la ancheta din 2004, consilierul PD a precizat ca aceasta nu a confirmat acuzatiile de conflict de interese si incompatibilitate, dar, cu toate acestea, el a fost dat afara din PSD.
Boc cere verificari
Tot ieri, presedintele PD, Emil Boc a declarat ca va cere investigarea informatiilor transmise de Ciuvica, referitoare la consilierul Cucu. Conform Rompres, Boc a dat asigurari ca daca aceste informatii se dovedesc a fi adevarate si daca fosti baroni ai PSD s-au refugiat la PD "zilele acestora sunt numarate". "Daca vom constata ca baroni de tip PSD isi cauta culcus la PD ii pot asigura ca au zilele numarate in PD", a spus Boc.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.