Reprezentantii Politiei si Jandarmeriei din Mures au declarat, joi seara, ca se fac demersuri pentru infiintarea unei structuri a Jandarmeriei in satul muresean Hadareni - locul celui mai grav conflict interetnic postdecembrist - unde situatia este d
Reprezentantii Politiei si Jandarmeriei din Mures au declarat, joi seara, ca se fac demersuri pentru infiintarea unei structuri a Jandarmeriei in satul muresean Hadareni - locul celui mai grav conflict interetnic postdecembrist - unde situatia este din nou tensionata. Comisarul-sef Ioan Cenean, de la Inspectoratul Judetean de Jandarmi Mures, a declarat ca initiativa este a Prefecturii Mures si a Primariei Chetani, de care apartine satul Hadareni. "In prezent, Jandarmeria efectueaza patrulari auto si controale punctuale ziua si noaptea", a precizat Cenean, care a adaugat ca decizia infiintarii unui astfel de post la Hadareni este in atributia ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Seful IPJ Mures, comisarul-sef Ioan-Nicolae Cabulea, a precizat ca, data fiind situatia din sat din urma cu o saptamana, in localitate au fost mobilizati jandarmi, cu aprobarea ministrului Vasile Blaga, a sefului Jandarmeriei Romane si a inspectorului general al Politiei Romane, chestorul de politie Dan-Valentin Fatuloiu. La aceeasi intalnire, unul dintre romanii din Hadareni invitati sa vorbeasca, Nicolae Gal, a spus ca solutiile date de instante reprezinta "o greseala enorma din partea justitiei", pentru ca femeia al carei sot (roman - n.r.) a fost omorat primul nu a beneficiat de aceleasi compensatii ca familiile de tigani. La randul sau, femeia in cauza, Dana Chetan, a facut un apel la romi sa renunte la executarea silita a romanilor. "Eu am putut trai 12 ani alaturi de cei care mi-au omorat sotul. Rog si romii sa traiasca si sa renunte la aceste pretentii. Si eu si fiica mea avem drepturi. Eu mi-am facut si drepturile si indatoririle in tara asta. Nu acuz romanii care au dat foc, pentru ca a fost tot satul. Dar daca romii nu renunta, pot apela si eu la CEDO", a spus aceasta, citata de Mediafax. "Sa ne dea banii si suntem gata impacati", a afirmat, de cealalta parte, reprezentanta tiganilor din Hadareni, Eleonora Rostas. "Au venit si mi-au dat foc numai pentru motivul ca sunt roma. Noi ne consideram cetateni romani de etnie roma, avem aceleasi drepturi. Pentru ca primarul este roman, pe ei i-a chemat la Primarie sa gaseasca solutie. Se lauda prin sat ca, daca nu ajungem la osolutie amiabila, ii dau afara pe copiii nostri din scoala. Exista ura in scoala, in dispensar, in consiliul popular. De 12 ani am asteptat Tribunalul. Inca sunt sase case neterminate la Hadareni. Sa ne dea banii, ca suntem gata impacati", a spus Eleonora Rostas.
20 septembrie 1993
Douazeci de jandarmi si politisti vor asigura in permanenta ordinea in localitatea mureseana Hadareni, unde saptamana trecuta a inceput executarea silita a celor gasiti vinovati de incendierea caselor de romi, in septembrie 1993. Actiunea din 10 august, de punere a sechestrului pe bunurile urmaribile ale celor sapte persoane de nationalitate romana din localitatea mureseana Hadareni, vine in urma unei hotarari a Curtii de Apel Targu-Mures din februarie 2004, confirmata in luna mai a acestui an de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Sentinta Curtii de Apel Targu-Mures din 27 februarie 2004 prevede acordarea catre victimele constituite in parti civile de despagubiri materiale in valoare totala de 1,3 miliarde de lei vechi si daune morale in valoare totala de 580 de milioane de lei vechi. Conflictul de la Hadareni a izbucnit in seara zilei de 20 septembrie 1993, printr-o altercatie intre trei romi, Gligor Ghetan si fratii Lacatus Ripa Lupian si Lacatus Aurel Pardailian. Conflictul spontan dintre cei trei a atras mai multe persoane, atat romani, cat si tigani. La un moment dat, Lacatus Rapa Lupian l-a lovit cu un cutit in piept pe Craciun Chetan, care a decedat la scurt timp. Politia din localitate a incercat sa intervina, insa fratii Lacatus au refuzat sa se predea autoritatilor. Ei s-au ascuns intr-o locuinta din localitate si au amenintat ca vor ucide cateva persoane daca nu sunt lasati in pace. Localnicii s-au adunat in jurul casei in care s-au ascuns cei doi, iar cateva persoane au inceput sa arunce cu pietre pentru a-i determina sa iasa si sa se predea. Doua persoane din multime au aprins o bucata de hartie si au aruncat-o in interiorul casei, care a inceput sa arda, iar Lacatus Rapa Lupian a iesit. Oamenii adunati in jurul casei au inceput sa-l loveasca pe acesta, conflictul amplificandu-se. In urma conflictului, patru persoane au murit, 14 locuinte au fost incendiate, iar alte patru au fost distruse partial. (B.C.G.)
"Deschide Romania"
Mihai Tatulici continua, astazi, pe postul Realitatea TV, seria editiilor speciale "Deschide Romania" cu o emisiune incendiara de la si despre Hadareni. Realitatea TV vrea sa afle la fata locului ce se intampla la Hadareni si daca este posibila concilierea intre romani si romi. Editia speciala se va deschide la ora 15:15, la Hadareni, "in casa tiganului", pentru ca la ora 15.30 sa fie difuzat documentarul "Nu tot ce zboara e lebada". Intre orele 17:15 si 18:00 editia speciala se va muta "in casa romanului", la ora 17:45 fiind difuzat documentarul "Cresterea si decresterea imperiului rroman". In final, de la ora 18:45 pana la ora 21:00 va fi realizat un triplex: Targu Mures - Mihai Tatulici, Bucuresti - Radu Gafta, Hadareni - oameni urmarind emisiunea. De mentionat ca de la Bucuresti vor avea interventii Vasile Blaga, Madalin Voicu, Gabriel Andreescu, Petre Ninosu, Vasile Manea Dragulin, precum si, prin telefon, Ion Pitulescu. In cadrul acestui segment al emisiunii va fi difuzat, de asemenea, documentarul "Teparii sau miliardarii din Barbulesti".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.