Cererile pentru proiectele SAPARD si activele care vor fi realizate prin investitiile SAPARD ar putea creste cu aproximativ 20-30% in urmatoarele doua-trei luni, datorita noilor prevederi privind garantarea de catre bugetul de stat a imprumuturilor b
Cererile pentru proiectele SAPARD si activele care vor fi realizate prin investitiile SAPARD ar putea creste cu aproximativ 20-30% in urmatoarele doua-trei luni, datorita noilor prevederi privind garantarea de catre bugetul de stat a imprumuturilor bancare acordate de banci, afirmat directorul Agentiei SAPARD, Samoila Szabo. "Ne asteptam sa avem cel putin 200 de contracte pe luna, comparativ cu 30-40 proiecte anul trecut, in aceeasi perioada", a spus Szabo. Potrivit unei hotarari de Guvern, aprobata recent, in cazul in care beneficiarul nu mai poate plati ratele catre banca din diferite motive, institutiile vor primi de la cele doua fonduri de garantare alimentate cu sume de la bugetul Ministerului Agriculturii contravaloarea creditului acordat pentru investitii realizat cu sprijin de la SAPARD. Datoriile catre banca ale beneficiarului se vor constitui in creante bugetare, urmand sa fie recuperate direct de la beneficiar de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Potentialii beneficiari ai acestor fonduri de garantare sunt societatile comerciale, asociatiile agricole si familiale, dar si persoanele fizice autorizate, iar ultimele doua categorii fiind scutite de plata comisionului la fond. Reprezentantul SAPARD a mai precizat ca nu a fost stabilita o limita maxima a fondurilor de garantare, ceea ce va permite absorbirea integrala a alocarilor SAPARD. In ceea ce priveste bancile prin intermediul carora fondul va distribui sumele respective, acestea urmeaza sa fie stabilite in urma unei licitatii care va fi organizata de Ministerul Agriculturii. O alta decizie luata in vederea accelerarii ritmului de absorbtie a fondurilor este garantarea imprumutului bancar cu activele care vor fi realizate prin investitiile SAPARD. Beneficiarii care nu detin garantii suficiente pentru obtinerea unui imprumut bancar pot utiliza aceste active pentru a garanta creditul, astfel incat sa poata constitui contravaloarea cofinatarii private obligatorii pentru obtinerea fondurilor nerambursabile. Potrivit conducerii Agentiei, masurile au fost luate deoarece institutiile bancare sunt extrem de prudente in acordarea creditelor pentru sectorul agroindustrial si agricol, multe solicitari de credite fiind respinse. Aplicarea noilor reglementari este posibila datorita ratei reduse de risc de neplata in cazul beneficiarilor privati ai programului SAPARD, a precizat Szabo. Conducerea Agentiei a anuntat recent si alte masuri prin care accesul solicitantilor la obtinerea de fonduri comunitare este simplificat. Printre acestea se numara reducerea documentatiei care trebuie depuse, cresterea plafonului care poate fi accesat la proiectele din sectorul zootehniei, acvacultura, precum si unele facilitati acordate tinerilor din zonele montane in varsta de pana la 40 de ani. Directorul SAPARD a precizat ca aceste prevederi se aplica din aceasta luna, in paralel cu cele vechi, la care se va renunta incepand cu luna septembrie. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.