In vreme ce Statele Unite se lupta din greu sa obtina un acord din partea Beijingului privind limitarea importurilor de textile, Uniunea Europeana pare sa fi trecut in tabara cealalta si sa fi abandonat protejarea industriasilor comunitari pentru a r

In vreme ce Statele Unite se lupta din greu sa obtina un acord din partea Beijingului privind limitarea importurilor de textile, Uniunea Europeana pare sa fi trecut in tabara cealalta si sa fi abandonat protejarea industriasilor comunitari pentru a raspunde plangerilor importatorilor.
Cele doua zile de negocieri chino-americane pe problema textilelor, desfasurate la San Francisco, nu au adus, inca, nici un rezultat clar si au amanat rezolvarea pentru pentru o noua intalnire, la 31 august, se arata intr-un comunicat AP. In cadrul discutiilor, cele doua parti si-au studiat propunerile privind limitarea importurilor de textile chinezesti pana la sfarsitul lui 2008, data la care limitarea impusa de catre OMC va expira. Intentia Statelor unite este de a obtine din partea Chinei un acord de limitare de tipul celui semnat cu Uniunea Europena, care reduce posibilitatea de crestere a importurilor pentru 10 categorii de produse la maxim 12,5 la suta, pana la sfarsitul lui 2007.

Problema importatorilor

''UE ar trebui sa isi reevalueze contingentele impuse importurilor de confectii din China, daca vrea sa nu se ajunga la o escaladare a somajului si la intrarea in faliment a mai multor firme europene'' au declarat ministrul olandez al Comertului Exterior, Karien van Gennip, cel danez al Economiei, Bendt Bendtsen, ministrul suedez al Industriei, Thomas Ostros, si cel finlandez al Comertului Exterior, Paula Lehtomaki, se arata intr-un comunicat Mediafax.
Acestia i-au acuzat pe cei de la Bruxelles ca viziunea lor asupra comertului este una depasita, fapt ce ar putea afecta economia UE. Ei au cerut ca autoritatile sa ajute comerciantii europeni care au comandat bunuri inainte de impunerea restrictiilor si care ar putea ramane cu rafturile goale in toamna.
"Primim mesaje de la importatorii disperati care au facut comenzi cu mult inainte de a exista perspectiva reala de introducere de limite cantitative. Daca UE abandoneaza acesti comercianti, acest lucru va aduce beneficii producatorilor autohtoni? Noi ne indoim de acest lucru", au adaugat cei patru oficiali. In ciuda temerilor Frantei si Italiei, membrii UE au hotarat sa majoreze plafonul stabilit pentru pulovere, iar Comisarul European pentru Comert, Peter Mandelson, a anuntat ca spera ca in septembrie sa ajunga la o noua intelegere cu oficialii de la Beijing.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.