"In octombrie vom organiza in Bucuresti simularea unui cutremur, pentru a putea vedea nivelul de pregatire a autoritatilor si institutiilor publice in gestionarea unui asemenea dezastrul", a declarat, miercuri, ministru delegat pentru lucrari publice
"In octombrie vom organiza in Bucuresti simularea unui cutremur, pentru a putea vedea nivelul de pregatire a autoritatilor si institutiilor publice in gestionarea unui asemenea dezastrul", a declarat, miercuri, ministru delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, cu ocazia celei de-a doua intruniri a Comitetului Ministerial pentru Situatii de Urgenta, transmite Rompres. Reuniunea a subliniat necesitatea cresterii eficientei actiunilor cu caracter preventiv in diminuarea efectelor produse de cutremure. "In cel mult doua saptamani, vom definitiva noua forma, revizuita, a Regulamentului de prevenire si gestionare a situatiilor de urgenta. Cea mai importanta faza in asemenea situatii este comunicarea, in cadrul careia toate institutiile implicate au rolul lor", a precizat Borbely. El a spus ca Bucurestiul este capitala europeana cea mai vulnerabila la cutremure si de aceea trebuie sa fim pregatiti sa gestionam astfel de dezastre. "Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) a suplimentat de la 38 la 95 miliarde lei vechi bugetul pe 2005 alocat Primariei Municipiului Bucuresti pentru consolidarea cladirilor incadrate in clasa I de risc seismic. Pentru anul 2006 vom aloca dublu, intre 150 si 200 miliarde lei vechi", a subliniat ministrul lucrarilor publice.
Pana acum au fost expertizate tehnic 2720 cladiri si au fost incadrate in clasa I de risc seismic 350. In Bucuresti exista cateva sute de cladiri multietajate din beton armat construite inainte de 1940, care, in cazul unor cutremure puternice, se pot prabusi. Au fost identificate 123 de imobile care prezinta pericol public. "Avem 49 de cladiri in diferite faze de consolidare," a spus Borbely. La sapte cladiri lucrarile de consolidare au fost finalizate, la opt cladiri acestea sunt in curs de executie, la patru cladiri este in curs de organizare licitatia pentru proiectele de consolidare, la alte sapte cladiri proiectele pentru lucrarile de consolidare sunt in curs de elaborare, iar pentru alte 14 cladiri sunt in curs de pregatire documentatiile pentru organizarea licitatiei pentru proiectarea lucrarilor de consolidare. De asemenea, Primaria Capitalei a propus includerea in programul de actiuni pe acest an a inca noua imobile pentru care asociatiile de proprietari si-au dat acordul pentru inceperea consolidarii. "Primariile de sector trebuie sa se implice mai mult in a obtine acordul asociatiilor de proprietari pentru demararea lucrarilor de consolidare", atentioneaza Borbely, mai ales, in conditiile in care ministerul va aloca pentru acest program un buget dublu anul viitor. "De asemenea, am demarat un program de 170 de milioane de dolari, impreuna cu Banca Mondiala, pentru consolidarea cladirilor mari (spitale), program ce poate fi accesat pana in 2009. In cadrul acestui program, anul acesta vom organiza sapte licitatii", a precizat ministrul Borbely. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.