Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a inchis in acest an 127 de unitati din industria alimentara, cele mai multe fiind abatoare, a declarat Gabriel Predoi directorul general al ANSVSA, ieri, intr-o confe
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a inchis in acest an 127 de unitati din industria alimentara, cele mai multe fiind abatoare, a declarat Gabriel Predoi directorul general al ANSVSA, ieri, intr-o conferinta de presa. Decizia de inchidere a fost motivata de faptul ca aceste unitati nu respectau normele de igiena. El a precizat ca a fost oprita activitatea la 89 de abatoare, 33 de unitati de procesare a laptelui, doua de procesare a carnii de pasare si trei de peste. Potrivit datelor ANSVSA, la nivel national exista 1327 de unitati in industria alimentara, dintre care 80 (grupa A) indeplinesc cerintele UE, iar 263 (grupa B) se vor conforma normelor comunitare pana la data aderarii. Alte 54 de unitati (grupa C) beneficiaza de o perioada de tranzitie, iar 930 (grupa D) nu au programe de modernizare. De altfel, reprezentantii ANSVSA se asteapta ca cea mai mare parte a celor din grupa D, care reprezinta circa 70% din totalul unitatilor existente in prezent, sa nu indeplineasca cerintele UE in momentul aderarii.
"Doar 5-6% din acestea au reusit sa treaca intr-o categorie superioara, iar estimarile pentru perioada urmatoare sunt asemanatoare", a precizat Predoi.
El a afirmat ca unitatile respective vor fi inchise daca nu vor incepe programe de restructurare si modernizare pana la data de 30 iunie 2006. O posibila solutie pentru o parte dintre acestea ar fi realizarea unor activitati de transare a carnii, care nu presupune cheltuieli foarte mari, sumele necesare putand sa fie obtinute prin programul SAPARD.
Materia prima trebuie sa provina de la abatoare autorizate, iar desfacerea s-ar putea face pe piata locala, au afirmat oficialii institutiei. Conform directorului general al ANVSA, inchiderea unitatilor din categoria D nu va afecta activitatea din industria limentara, intrucat fabricile din primele trei categorii proceseaza foarte putin in raport cu capacitatea de productie. ANSVSA va monitoriza saptamanal unitatile evaluate si va transmite lunar rezultatele Comisiei Europene. (M.B)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.