"Marea: singura noastra dependenta" este numele campaniei de prevenire a consumului de droguri ce se desfasoara in statiunile de pe Litoralul Marii Negre. Campania, lansata la data de 24 iulie a.c., beneficiaza de sprijinul Agentiei Nationale Antidro
"Marea: singura noastra dependenta" este numele campaniei de prevenire a consumului de droguri ce se desfasoara in statiunile de pe Litoralul Marii Negre. Campania, lansata la data de 24 iulie a.c., beneficiaza de sprijinul Agentiei Nationale Antidrog si face parte dintr-un program mai amplu desfasurat de organizatia Salvati Copiii si finantat de Fondul Global de combatere a HIV/SIDA, tuberculozei si malariei. "Prin aceasta actiune, tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 25 de ani sunt informati cu privire la mijloacele de prevenire a consumului de droguri si la efectele dramatice pe care acestea le au asupra sanatatii si dezvoltarii psiho-sociale. Este cea mai mare campanie ce s-a desfasurat pe Litoralul romanesc in ceea ce priveste mesajul transmis. Este o campanie organizata in premiera cu Organizatia neguvernamentala Salvati Copiii. Impreuna cu aceasta oranizatie incercam sa acoperim tot Litoralul Romanesc. Competenta Agentiei Nationale Antidrog si a Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog - Constanta este in Mamaia plaja Modern - Constanta, Eforie Nord si Eforie Sud. Celelalte statiuni fiind in competenta organizatiei Salvati Copiii", ne-a declarat Sorin Petrescu, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog - Constanta din structura ANA. La acesta campanie participa, alaturi de voluntarii de la Salvati Copiii si tineri din cadrul Centrului de Preventie, Evaluare si Consiliere Antidrog - Constanta. Campania beneficiaza de sprijinul in calitate de sponsori si parteneri a mai multor firme si institutii de stat: Microsoft Romania, Young&Rubicam Team Advertising, SC Credo 2000 SRL, Best Sport, Elmiplant, Coty Romania, Telegondola Mamaia, Primaria Mangalia etc.
Voluntari impotriva drogurilor
In cadrul campaniei, care se deruleaza in perioada 25 iulie - 21 august in statiunile de pe Litoral (Mamaia, Constanta, Eforie Nord, Eforie Sud, Costinesti, Olimp, Neptun, Venus, Saturn, Mangalia si Vama Veche), sunt prevazute o serie de actiuni interesante, atractive pentru tineri: jocuri pe plaja, concursuri sportive, la care se castiga multe premii. Sunt promovate alternative sanatoase de petrecere a timpului liber ca o alternativa la consumul de alcool sau droguri. "Este o campanie de informare, de prevenire si de enuntare a riscurilor pe care consumul drogurilor le poate aduce celor care le consuma. Lucram cu voluntari, cu oameni tineri, pentru ca ar fi fost nefiresc sa ne adresam unui grup de varsta cuprinsa intre 15 si 25 de ani cu voluntari de alte varste. Mesajul il transmitem prin tineri de varste apropiate cu cei care reprezinta "tinta" noastra. Voluntarii sunt elevi de liceu si studenti la facultatile din Constanta, copii si adolescenti din oras, dar si copii din alte localitati. Lucram cu 33 de voluntari incercand sa asiguram o prezenta pe plaja cam de 70% din numarul voluntarilor in fiecare zi, atat dimineata, cat si dupa- amiaza. Seara se impart pe faleza afise pliante, chestionare tuturor celor care doresc sa afle mai multe despre riscurile de a fi dependent de droguri sau alcool. N-am neglijat nici hotelurile, ne-am organizat astfel incat toate hotelurile sa aiba afisele si pliantele campaniei noastre si turistii sa le poata consulta la receptia hotelului. Metoda de lucru este simpla, atat pentru noi, cat si pentru cei ce primesc mesajul. Astfel, voluntarii merg la fiecare cearsaf in parte acolo unde observa tineri si incearca sa intre in legatura cu acestia. Mare parte dintre oamenii grupului tinta participa la discutiile initiate de voluntarii nostri. Au fost situatii in care alti tineri s-au oferit sa ia pliante si sa le dea prietenilor si cunostintelor sau altor persoane de pe plaja. Pentru mine ca parinte consider ca este o datorie a adultilor sa aducem la cunostinta tinerilor pericolele la care se expun daca se apropie de droguri", a precizat Sorin Petrescu.
Sportul, o alternativa sanatoasa
In Mamaia, in dreptul hotelului Astoria, pe o plaja unde este partener la aceasta campanie firma Extreme Summer, turistii pot participa la diverse intreceri sportive: parasailing, seakayak, windsurfing, kitesurfing, yachting, jetski, volei pe plaja, fotbal pe plaja. Tot in Mamaia este un cort amplasat in zona Cazino, un cort la hotelul Doina, iar in Constanta pe plaja de la Modern. "In aceste locuri le oferim tinerilor diferite modalitati de a-si petrece timpul liber si le transmitem mesajul ca sportul este o alternativa sanatoasa consumului de droguri. Toate aceste competitii sunt recompensate cu premii constand in materiale promotionale ale campaniei (sepci, tricouri) si premii oferite de sponsorii campaniei. N-am fi putut sa realizam aceasta campanie fara voluntari si fara sponsori care au asigurat acestora apa, sucuri si transportul pana la plaje", a subliniat Sorin Petrescu.
"Am intalnit tineri care cunosteau sau care utilizau drogurile. In general ni s-a spus ca se folosesc droguri nu foarte dure, de exemplu marijuana. Au fost persoane interesate sa discute. De obicei, spuneau ca prietenii lor folosesc droguri pentru ca apoi, in timpul discutiei, sa recunoasca faptul ca au incercat si ei. Am intalnit pe cineva care ne-a povestit ca avea un prieten care cultiva in balcon marijuana. Unii au intrebat cu cine ar trebui sa discute in cazul in care sunt probleme legate de orice dependenta. Pe unii i-am indrumat spre Centrul nostru din Constanta pentru ca avem un medic, un specialist in educatie, psiholog si asistent social si un specialist in prevenirea criminalitatii care este coordonatorul Centrului. Sunt persoane care-i pot ajuta si sa fie langa ei in momentul in care apar astfel de probleme. Persoanele intalnite de noi nu sunt interesate de internari, ci interesate sa afle informatii legate de riscurile consumului de droguri, alcool si tutun. Am vorbit cu tineri intre 15 si 25 de ani insa am avut surpriza ca sa avem discutii interesante si cu tineri de 14 ani. Erau persoane carora nu le era straina aceasta problema. Au fost si persoane de 60 de ani care au participat la concursurile noastre, au completat chestionare", povesteste Despina Leonte, voluntar in aceasta campanie.
Premii si surprize pentru tineri
"In fiecare cort avem 500 de pliante, 150 de brosuri, 150 de chestionare pe zi. Tinerii pleaca dimineata cu rucsacul plin de la cort cu chestionare, pliante si materiale informative care se apleaca asupra unor droguri si efectelor acestora: heroina, ecstasy, canabis si derivatele acestuia, LSD, cocaina etc. Turistii de pe plaja sunt vizitati de echipe formate din cate doi voluntari si in cazul in care turistii vor mai multe detalii voluntarii nostri le prezinta brosurile, le vorbesc de droguri si raspund intrebarilor turistilor. Dupa aceea, turistii sunt rugati sa completeze un chestionar in care trebuie sa spuna ce stie despre consumul de droguri si riscurile ce le implica. De asemenea, sunt date despre cum le place sa-si petreaca timpul liber, cum se imbraca etc. Chestionarele se strang si ele participa, in fiecare zi intre orele 12.00 si 13.00, la o tragere la sorti pentru ca apoi sa oferim 10 premii. In fiecare saptamana se face o evaluare, deocamdata cantitativa, pentru ca apoi sa facem o evaluare calitativa a acestei campanii. La corturile de informare vin si profesori care cer materiale informative pentru a le duce si la scoala, dar si persoane in varsta care cer pentru nepoti si pentru copii. Am fost in campanii de informare in scoli si am desfasurat activitati impreuna cu elevii si avem o colaborare foarte buna cu inspectoratul scolar", ne-au declarat voluntarii.
Organizatia Salvati Copiii desfasoara campania de informare in Costinesti, Olimp, Neptun, Venus, Saturn, Mangalia si Vama Veche. In aceste statiuni sunt 48 de voluntari selectati de Salvati Copiii. Un centru de informare este deschis, unde tinerii voluntari, pe langa impartirea de pliante si discutiile pe plaja cu cei interesati, organizeaza concursuri de fotbal, volei etc. "Necesitatea campaniei deriva din faptul ca astazi drogurile se consuma de catre toate categoriile sociale, dar afecteaza in mod deosebit tinerii, al caror nivel de informatii este insuficient", ne-a declarat coordonatorul echipelor din Costinesti, Simona Zamfir. "La inceput sunt putin reticenti, dar dupa ce le spunem despre ce este vorba si ca noi nu condamnam pe nimeni si vrem doar sa le prezentam riscurile atunci devin mai receptivi. Ne povestesc uneori surprinzandu-ne cu cate informatii au. Noi le oferim numere de telefon unde se pot adresa daca au nevoie de ajutor si cateva adrese pe Internet unde sunt infomatii de mare ajutor despre consumul de droguri. Am avut chiar astazi o persoana care m-a intrebat ce sa faca pentru a scapa de dependenta de droguri. L-am indrumat catre un specialist pentru consiliere psihologica si in paralel l-am indrumat sa faca si un tratament sub supraveghere medicala", ne-au declarat voluntarii din Costinesti.
Informatii si sfaturi
Potrivit datelor furnizate pe site-ul oficial al Politiei Romane, fata de anul 1999, consumul de tutun, droguri si alcool s-a amplificat. Conform studiului national "ESPAD 2003" efectuat pe un esantion de elevi in varsta de 16 ani, prevalenta consumului de tutun este de 64%. In acelasi timp, un procent de 80% dintre acestia a consumat cel putin o data alcool. In ceea ce priveste consumul de amfetamine, acesta s-a dublat, iar cel de ecstasy s-a triplat in comparatie cu anul 1999. Numarul consumatorilor de heroina este estimat la aproximativ 24.000 de persoane in Bucuresti, ceea ce reprezinta 1% din totalul populatiei. Foarte putini parinti se asteapta ca fiii sau fiicele lor sa nu consume niciodata alcool sau sa nu incerce sa fumeze, pentru ca aceste produse li se par mai putin nocive si nu sunt in afara legii. Tinerii de azi, insa, nu vad nici o diferenta intre consumul de tutun, alcool si cel de droguri ilegale usoare, desi, ar trebui sa fie constienti ca, separat de efectul daunator al drogului in sine, chiar si implicarea intamplatoare sau experimentarea acestora este o activitate ilegala si se poate solda cu dosar penal.
Alarmant este faptul ca sunt foarte tineri, dar si ca multi dintre ei se inscriu din start in categoria "greilor", studiile indicand o trecere intr-un timp relativ scurt de la consumul de droguri usoare - canabis, marijuana - la consumul de droguri tari (heroina si drogurile de sinteza). Consumul de heroina injectabila va determina la randul lui consecinte dramatice pe termen mediu si lung asupra sanatatii publice prin inmultirea simtitoare a cazurilor de SIDA, hepatita B, C, tuberculoza. Tinerii care devin dependenti de consumul de droguri vor deveni in scurt timp delincventi de drept comun, asta intrucat printre metodele prin care obtin bani pentru "o linie", pe langa furtul banilor din casa parintilor si vanzarea bunurilor de valoare de la domiciliu, se numara adesea spargerea masinilor si vanzarea "ponturilor" pentru apartamente in care se poate "opera".
Riscurile consumului de droguri
Societatea condamna cu vehementa consumatorii de droguri ilegale dar manifesta o relativa toleranta fata de consumatorii de alcool si tutun. In realitate insa, si fumatul si consumul frecvent si excesiv de alcool pot determina toleranta si dependenta ducand la afectiuni ale inimii, tractului digestiv, ficatului, plamanilor si sistemului nervos central. Drogurile precum alcoolul, heroina si tranchilizantele consumate regulat pot duce la modificarea reactiilor biochimice normale din organism si daca nu se continua administrarea dozelor apar simptomele specifice abstinentei (tremuraturi, transpiratii, simptome asemanatoare gripei). In plus, din cauza faptului ca sunt depresoare, ele incetinesc reactiile organismului si produc o stare de somnolenta, capacitatea de coordonare a miscarilor este afectata, iar persoana poate cadea si se poate accidenta cu usurinta. Drogurile, precum amfetaminele, cocaina, ecstasy sunt stimulente puternice, ducand la o descarcare de energie care poate fi fatala in cazul celor care au probleme cu tensiunea arteriala. Consumatorii de LSD sufera de halucinatii si pot fi extrem de tulburati dupa administrare, capabili sa comita acte periculoase, in special daca erau anxiosi sau foarte suparati inainte sa ia drogul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.