Liderul celei mai mari comunitati ecumenice din lume a fost asasinat. De o romanca. Fratele Roger Shutz, in varsta de 90 de ani, un simbol al ecumenismului secolului al XXI-lea si fondatorul Comunitatii de la Taize, a fost injunghiat marti seara de

Liderul celei mai mari comunitati ecumenice din lume a fost asasinat. De o romanca.
Fratele Roger Shutz, in varsta de 90 de ani, un simbol al ecumenismului secolului al XXI-lea si fondatorul Comunitatii de la Taize, a fost injunghiat marti seara de o tanara romanca, originara din Iasi.

Era marti. Ora 20:45. La Biserica Impacarii, aflata in centrul comunitatii ecumenice de la Taize, se desfasura vecernia in prezenta a aproximativ 2.500 de tineri adunati din toate colturile lumii. Fratii cantau rugaciuni. Era o atmosfera de basm. Nimeni, in afara poate de ucigasa, nu credea ca acesta era ultimul moment in care avea sa-l vada in viata pe fratele Roger.
UCIGASA. Femeia care l-a atacat in timpul vecerniei a reusit sa patrunda in mijlocul corului de calugari, s-a indreptat spre fratele Roger si l-a injunghiat de trei ori. In gat si in piept. Cu sange rece. Fara sa-i pese. Taria sa de caracter a socat pe toata lumea. ""Fratele statea cu spatele si nu a vazut-o. S-a auzit un strigat, toata lumea s-a intors, dar fratele cazuse deja"", a declarat fratele Emile, purtatorul de cuvant al comunitatii.
2.500 DE MARTORI. ""Fratele Roger a ramas asezat, ne-am indreptat spre el si am inteles ca era grav ranit cand am vazut sangele care incepuse sa curga, apoi l-am transportat in casa."" Un medic din multime s-a oferit sa-i dea primul ajutor. Insa a fost prea tarziu. Rana era prea grava. Fratele Roger a murit la ora 21:00 (22:00, ora Romaniei). Comunitatea de credinciosi a ramas inlemnita. Nimanui nu-i venea sa creada. Fratele Francois, un apropiat al parintelui Roger, a tinut sa explice ce s-a intamplat. Multi dintre participantii la vecernie nu au vazut scena in care fratele Roger era injunghiat. In noaptea de marti spre miercuri, cei 2.500 de tineri au stat la priveghi. In liniste pentru a-l lasa pe fratele Roger sa se odihneasca.
Romanca, in varsta de 36 de ani, a fost retinuta imediat si trimisa la procuratura din Macon, un orasel situat la nord de Taize. Ea nu a opus nici o clipa rezistenta. O parte a presei a incercat sa-i gaseasca o scuza. Femeia, pe care presa a prezentat-o sub numele Luminita Solcan, era labila mental.
A VRUT SA ATRAGA ATENTIA. ""Agresorul fratelui Roger a vrut sa atraga atentia, nu sa-l ucida"", a declarat ieri o sursa de pe langa Parchetul din Macon, locul in care a fost trimisa Luminita imediat dupa sosirea, in comunitatea de la Taize, a jandarmeriei si a politiei. In mai putin de o zi de la comiterea oribilei crime, politia franceza a reusit sa refaca planul diabolic pus in practica de romanca. Luni, ea a cumparat un cutit de la Cluny, o localitate aflata nu departe de Taize. Procurorul care ancheteaza cazul, Jean-Louis Coste, a declarat ieri ca ""este posibil"" ca femeia sa fi actionat cu premeditare. Potrivit procedurilor, justitia a solicitat o expertiza psihiatrica, desi unele teste preliminarii au aratat ca Luminita nu suferise complicatii psihiatrice.
PRECEDENT. Unul dintre calugarii de la Taize au povestit agentiei AFP ca ""Luminita avea o problema de ordin psihiatric"", dar nu dadea semne de agresivitate. Calugarul s-a referit la un incident petrecut in iunie, tot la Taize, cand Luminita a incercat sa discute cu fratele Roger si nu a reusit. Este neclar cum a ajuns femeia la Taize, mai multe surse declarand agentiilor de presa ca ea nu facea parte din nici un grup care venea din Romania. Ea sosise in urma cu doua zile la Taize si se cazase intr-un dormitor liber, fara a se inregistra in prealabil la comunitate.

FRATII PLANG


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.