Sapte oameni au murit ca urmare a inundatiilor produse in ultimele doua zile in 13 judete din tara. Acestea nu sunt singurele victime ale apelor, alte 21 de persoane pierzandu-si viata luna trecuta. Bilantul ploilor abundente cazute in ultimele

Sapte oameni au murit ca urmare a inundatiilor produse in ultimele doua zile in 13 judete din tara. Acestea nu sunt singurele victime ale apelor, alte 21 de persoane pierzandu-si viata luna trecuta.

Bilantul ploilor abundente cazute in ultimele zile este sumbru: sapte morti, sute de persoane sinistrate, mii de gospodarii din mai multe judete inundate, drumuri si poduri distruse, biserici si scoli afectate, un tren deraiat.
DOLJ. Cinci persoane au decedat, iar nu mai putin de 2.000 de gospodarii din 32 de localitati doljene au fost afectate. Totodata, au fost distruse un drum national, sapte judetene, patru comunale, sase poduri, zece podete, sase scoli, o gradinita, o biserica, doua camine culturale, o biblioteca. Cotele principalelor rauri si parauri au atins cote de atentie si inundatie, astfel ca autoritatile sunt in stare de alerta.
BISTRITA. Trenul personal 4161, care circula pe ruta Bistrita-Ludus, a deraiat in localitatea Tagsorul, din judetul Bistrita-Nasaud, din cauza inundarii terasamentului caii ferate. Desi in tren se aflau numerosi navetisti, nu fost semnalate victime.
VALCEA. Doi oameni au fost ucisi de viitura, dupa ce autoturismul cu care circulau a cazut in apele involburate ale raului Bistrita. O Dacia Pick-Up cu numar de Bucuresti, care rula pe DJ 646, dinspre Tomsani spre Babeni, s-a rasturnat si a ajuns in apele raului Bistrita. Accidentul s-a petrecut in satul Genuneni - Mosteni din comuna Francesti.
PRAHOVA. Circulatia pe DN 1 B este restrictionata in continuare pe un singur sens al podului din localitatea Bucov, peste raul Teleajen, din cauza slabirii unui pilon. In judet, au ramas fara energie electrica, din cauza vijeliei, peste zece localitati.
AVERTIZARE. Autoritatile din Arges, Bacau, Brasov, Buzau, Caras-Severin, Covasna, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Mehedinti, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman, Timis, Valcea si Vrancea au fost avertizate asupra pericolului producerii de inundatii in urma ploilor abundente ce vor cadea in aceste zile, cand cantitatea de apa va depasi 30 de litri pe metrul patrat, iar izolat 70-80 de litri pe metrul patrat.

Bani pentru harti

Autoritatile ar fi putut face lucrari de amenajare in zonele cel mai expuse pericolului inundatiilor si ar fi putut lua masuri de prevenire daca la nivelul judetelelor ar fi fost definitivate hartile de risc natural.

Acestea cuprind zonele cele mai vulnerabile in caz de cutremur, inundatii, alunecari de teren si alte calamitati naturale. Desi consiliile judetene si locale au avut la dispozitie trei ani pentru realizarea acestora, potrivit unei legi din 2001, hartile la nivelul localitatilor nu au fost finalizate in nici un judet, o problema fiind si lipsa banilor. ""Din totalul de 41 de consilii judetene, doar 27 au delimitat zonele de risc natural in planul de amenajare a teritoriului judetean"", a spus ministrul pentru Lucrari Publice, Laszlo Borbely. Ministerul Transporturilor va aloca peste 4 milioane de lei (40 de miliarde de lei vechi) pentru a cofinanta definitivarea hartilor. Costurile elaborarii unei harti de risc pentru un judet se ridica la peste 10 milioane de lei (100 de miliarde de lei vechi).
INUNDATII. Ministerul Transporturilor va aloca 513 miliarde de lei vechi pentru materiale necesare reconstructiei caselor afectate de inundatii din Moldova si zona de Sud. Alegerea firmelor care vor furniza materialele se va face printr-o serie de licitatii, prima dintre ele fiind programata astazi. In ceea ce priveste refacerea locuintelor din Banat, Borbely a declarat ca pana la sfarsitul acestei luni vor fi date in folosinta 130 de case, urmand ca restul sa fie receptionate pana la sfarsitul lui noiembrie. (Iohanna Onaca Purdea)

""NOUA NE PASA""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.