Vara este sezonul vacantelor, dar si al deciziilor pentru un regim alimentar echilibrat. Iata cateva sugestii puse la dispozitie de nutritionisti. Cel mai bun motto pentru zilele de vara este lansat chiar de Organizatia Mondiala a Sanatatii: ""

Vara este sezonul vacantelor, dar si al deciziilor pentru un regim alimentar echilibrat. Iata cateva sugestii puse la dispozitie de nutritionisti.

Cel mai bun motto pentru zilele de vara este lansat chiar de Organizatia Mondiala a Sanatatii: ""Zilnic, cel putin cinci fructe"". Piersici, pepene, mere, pere, struguri, banane..., dar si varza, vinete, ardei gras si mai ales rosii, dimineata, la pranz si seara, coapte, fierte, inghetate. Dar in special crude. Ele revigoreaza organismul prin vitaminele A, B, C si prin minerale - calciu, potasiu, magneziu, calmeaza apetitul si amelioreaza tranzitul intestinal. Dar mai ales reface nivelul antioxidantilor care ne protejeaza de boli grele, cum sunt cancerele si afectiunile inimii. Nutritionistii spun ca pastele, painea integrala, orezul, cerealele, cartofii nu sunt dusmanii siluetei. Dimpotriva, sunt alimente indispensabile sistemului muscular si creierului. De asemenea, reprezinta o sursa valoroasa de proteine vegetale. Asa ca nu le indepartati de la masa dumneavoastra.
LACTATE. Iaurturi, branzeturi, lapte. Ratia: de trei ori pe zi. Lactatele reprezinta sursa ideala de calciu. In plus, ele ne completeaza necesarul de vitamina D, asigurand rezistenta sistemului osos. Sunt recomandate iaurturile cu fructe, neindulcite, in schimb, mancati doar cantitati mici de branzeturi grase si sarate.
CARNE DE PUI. PESTE. OUA. Aceste alimente aduc organismului proteine, numeroase vitamine si fier. Ele trebuie sa-si gaseasca locul la masa noastra cel putin o data pe zi. Cu mentiunea ca este necesar sa respectati cateva reguli: carne slaba, gatita prin fierbere sau coacere, cu salate de cruditati.
STOP GRASIMILOR. Ispita grasimilor e la tot pasul - pateuri, mezeluri, creme etc. - , asa se explica numarul mare al tulburarilor cardiovasculare, al persoanelor care au probleme cu cantarul. Putem reduce pericolul simplu: foarte rar, unt. In rest, margarina si uleiuri din floarea-soarelui, porumb, masline.
DULCIURI. Kilograme in plus, boli asociate supraponderalitatii, carii... Asta este definitia dulciurilor. Un sfat: in locul desertului cu dulciuri, treceti la fructe sau iaurturi.
Unele sortimente de branzeturi, de mezeluri, chips-urile, biscuitii aperitivi contin sare ""mascata"". Ceea ce inseamna sa reduceti cantitatile mancate din aceste alimente, deoarece sarea este dusmanul arterelor.

APA SI MISCARE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.