In cadrul unui amplu proiect national de restructurare a institutiilor de protectie a copilului, demarat la inceputul acestui an de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), in cursul saptamanii trecute au fost semnate o s
In cadrul unui amplu proiect national de restructurare a institutiilor de protectie a copilului, demarat la inceputul acestui an de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), in cursul saptamanii trecute au fost semnate o serie de contracte cu fundatiile care urmeaza sa preia si sa dezvolte proiectele de asistenta. Suma totala destinata aplicarii a trei dintre programele de interes national in domeniul protectiei drepturilor copilului - copiii abandonati in maternitati, copiii cu dizabilitati si handicap si tinerii institutionalizati care urmeaza sa iasa din sistemul de protectie - este de 102 miliarde de lei vechi. Organizatii neguvernamentale precum "Sera Romania", "Inima pentru Inima" sau "Pentru Copiii Nostri", in parteneriat cu autoritatile locale din intreaga tara, vor pune in aplicare programele, care prevad crearea unei retele de asistenti maternali profesionisti pentru protectia in regim de urgenta a copiilor de pana la doi ani separati de familie, dezvoltarea serviciilor de zi si de recuperare pentru copiii cu dizabilitati sau handicap sau pentru integrarea socio-profesionala a copiilor si tinerilor din sistemul de protectie. Prin programul dedicat nou-nascutilor si copiilor abandonati in maternitati se are in vedere asigurarea ingrijirii copilului intr-un mediu familial si prevenirea spitalizarii prelungite si nejustificate a acestora. Pentru tinerii institutionalizati se doreste dezvoltarea unor servicii specializate de protectie. Programul include servicii de asistenta psiho-sociologica pentru dezvoltarea deprinderilor de viata independenta a acestor tineri si identificarea de locuri de munca pentru ei si facilitarea incheierii de contracte de munca. In cursul acestei saptamani vor mai fi semnate contracte pentru programe precum "Reintegrarea si sprijinirea copiilor repatriati sau victime ale traficului", "Prevenirea si combaterea exploatarii prin munca a copiilor" si "Crearea si dezvoltarea serviciilor sociale comunitare pentru copil si familie in vederea prevenirii separarii copilului de familia sa si sprijinirii reintegrarii sau integrarii copilului in familie", cu un buget total de aproape 40 de miliarde de lei vechi. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.