Preturi de referinta la grau vor fi numai pentru recolta de anul viitor, a declarat, la Vatra Dornei, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, informeaza Rompres. "Legea pietelor produselor agricole am dat-o de 10 zile, neexistand o lege a pietelor p
Preturi de referinta la grau vor fi numai pentru recolta de anul viitor, a declarat, la Vatra Dornei, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, informeaza Rompres. "Legea pietelor produselor agricole am dat-o de 10 zile, neexistand o lege a pietelor pana acum. PSD trebuia sa dea lege anul trecut. Cand pornesti la drum cu o cultura, in toamna trecuta trebuia sa se gandeasca sa modifice legea pietelor si sa vorbeasca despre pret de referinta. Eu vorbesc de pret de referinta, dar incepand cu recolta de anul viitor", a spus Gheorghe Flutur. Ministrul Agriculturii a precizat ca, in prezent, a fost nevoit sa acorde anumite subventii pentru producatorii de grau, respectiv 400 lei vechi pe kilogram pentru 1,5 milioane de tone de grau, circa 10 euro pe tona pentru cei care exporta grau, subliniind ca, deja, 100.000 tone au fost exportate in Spania zilele trecute. Totodata, agricultorii au mai primit un sprijin de depozitare pentru sase luni, 2,5 euro pe tona in prima luna. Gheorghe Flutur a acceptat faptul ca unii producatori sunt nemultumiti, dar a motivat nemultumirea acestora prin faptul ca "anul trecut, intr-un populism exagerat, PSD a pornit la drum si a dat pomana electorala si n-a controlat cata suprafata se insamanteaza". In opinia ministrului Agriculturii, un guvern trebuie sa aiba "o cheie de verificare". "Noi in acest an vorbim de 1,5 milioane de hectare ce le vom stimula sa se infiinteze. Anul trecut nu s-a controlat la cat au dat si de acea s-a intors piata impotriva statului", a spus Gheorghe Flutur.
De remarcat este faptul ca, in Romania, este valabila Legea nr. 73/16.01.2002 privind organizarea si functionarea produselor agricole si alimentare in Romania. Prin acest act normativ au fost introduse notiuni specifice functionarii pietei, precum pret de referinta sau minim garantat. Pe de alta parte, anul trecut, producatorii si procesatorii de grau au stabilit pret de referinta la grau, pentru recolta 2004, la 5500 de lei/kg, acesta fiind pretul de la care ar fi trebuit sa inceapa negocierile pentru vanzarea-cumpararea graului. De altfel, producatorii agricoli s-au declarat interesati de pretul minim garantat. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.