Satul Hadareni este in continuare un butoi de pulbere gata sa explodeze. Spiritele s-au incins in urma aparitiei executorul judecatoresc pentru a pune in practica hotararile instantei de a despagubi familiile de romi care au avut de suferit in con
Satul Hadareni este in continuare un butoi de pulbere gata sa explodeze. Spiritele s-au incins in urma aparitiei executorul judecatoresc pentru a pune in practica hotararile instantei de a despagubi familiile de romi care au avut de suferit in conflictul interetnic din acest sat. In 1993 Gligor Chetani a fost batut de un grup de romi in urma unor schimburi de cuvinte dure. Fiul lui Chetani a intervenit, dar, din nefericire, acesta a murit in drum spre spital dupa ce a fost injunghiat de unul dintre romi. Acest incident a umplut paharul, si majoritarii, romani si maghiari, au organizat o adevarata vendetta impotriva comunitatii romilor din Hadareni. Cateva case au fost incendiate, iar cativa romi au fost linsati. In urma conflictului familiile de romi s-au refugiat in padurile din apropiere si au trait sub cerul liber pana toamna tarziu. Conflictul se putea evita daca autoritatile ar fi fost pe faza si ar fi intervenit in momentul oportun. Romii sunt acuzati ca fura tot ce se poate, de la bunurile din gospodariile majoritarilor si pana la recolta de pe camp. La vremea respectiva politistii din Mures au fost incapabili sa gestioneze situatia critica din sat.
Abandonati de autoritati
La sfarsitul acestei saptamani satenii din Hadareni au trait momente de tensiune. In public doar cativa romani care au cartierul general in birtul din sat se manifesta, dar ei sunt mai de graba agitatori decat reprezentantii comunitatii. Acestia, in frunte cu Vasile Budeanu ameninta ca vor da foc din nou caselor tiganesti daca legea va fi de partea romilor. Aceste manifestari apar de regula dupa consumarea unor cantitati deloc neglijabile de alcool si din fericire nu reprezinta parerea generala a satenilor.
La slujbele de duminica preotii, cel ortodox si cel romano-catolic, au recomandat majoritarilor sa fie toleranti cu semenii lor. La slujbe au participat mai toti credinciosi romani si maghiari, in schimb au lipsit cu desavarsire membrii comunitati romilor. In ciuda cuvintelor impaciuitoare oamenii au fost de alta parere. Gligor Chetani cu lacrimi in ochi plange dupa fiul lui ucis de romi si nu pare sa creada in pedeapsa Celui din Ceruri. Romanii vorbesc despre romi generalizand comportamentul infractional. Ei motiveaza aceasta forma de manifestare sustinand ca le este frica sa nu fie batuti sau chiar ucisi.
In acelasi timp romanii recunosc ca sunt in sat si romi cinstiti. "Cu tiganii care sunt cinstiti, muncitori, care nu fura nu avem nimic, dar cei care ne terorizeaza sa plece din sat!", spune Chetani. Aici este de remarcat ca in urma cu 12 ani nu toate casele romilor au fost incendiate, doar ale celor care au fost considerati "rai". Majoritarii din Hadareni considera ca sunt abandonati de autoritati. "Ei ne fura din curte, de pe camp, ne bat si ne omoara si tot noi suntem pedepsiti de lege. Un baiat care l-a dus pe fiul meu injunghiat la spital a fost condamnat ca ar fi incendiat bordeiele tiganilor. Totusi este prea mult sa ne ia casele pentru niste colibe facute din chirpici. Este rusinos pentru Romania ca am ajuns in asa hal", se descarca taranii romani din Hadareni.
Autoritatile nici in aceste zile nu sunt pregatite pentru a aplana un eventual conflict interetnic. Fortele de interventie s-au retras, de asemenea si pompierii au parasit satul, iar in ceea ce priveste o eventuala asistenta medicala acordata victimelor unor confruntari violente, nu s-a luat nici o masura.
"Cine a dat prima palma?"
Un singur grup de case saracacioase la intrarea in sat dinspre Hadareni reprezinta "tigania" din sat. Restul gospodariilor sunt imprastiate peste tot prin sat. Astfel majoritarii intra in contact permanent cu minoritarii, ceea ce agraveaza situatia. O parte din comunitatea romilor din Hadareni se simte pe cai mari in aceste zile. Ei au manifestari prin care doresc intimidarea romanilor, sustinand ca pot savarsi orice infractiune pentru ca autoritatile nu-i vor pedepsi pe faptasi. "Ne-au ars casele si acum trebuie sa plateasca! Noi am avut dreptate, asa au decis si judecatorii aia straini. Romanii ne acuza ca le furam lucrurile. Nu este adevarat! Ca le luam din lucerna sau din porumb asta asa este, dar cat le luam, doar un pic, sa nu ne moara copii de foame. Avem nevoie de mancare ca noua nu ne da nimeni!", declara un rom in fata carciumii. La auzul acestor afirmatii romanii sar ca arsi si cu greu se potolesc si se intorc la paharele cu bautura. Romul comenteaza in continuare: "Ai vazut domnule ziarist, ei incep cu scandalul, nu tiganii!"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.