Conform buletinului lunar al BCE, dat publicitatii la sfarsitul saptamanii trecute, Banca Centrala Europeana (BCE) mizeaza pe o revenire progresiva a economiei europene in zona euro pe urmatorul trimestru, in ciuda cresterii alarmante a preturilor la
Conform buletinului lunar al BCE, dat publicitatii la sfarsitul saptamanii trecute, Banca Centrala Europeana (BCE) mizeaza pe o revenire progresiva a economiei europene in zona euro pe urmatorul trimestru, in ciuda cresterii alarmante a preturilor la petrol. Singura dificultate a contextului economic european este reprezentata in momentul de fata, subliniaza Banca, de scaderea dramatica a indicelui de incredere a consumatorilor. Argumentele privind cresterea, mentionate de studiul in cauza, se refera in mod exclusiv la puternica cerere mondiala, la rezultatele bune ale intreprinderilor si la competitivitatea acerba a industriasilor din zona euro. Singura dificultate de care se teme BCE in conditiile acestea, per ansamblu, firave relansari, ar fi o scadere a increderii consumatorilor. In mod real, dupa analizele BCE, acest lucru are mici sanse sa se petreaca, insa aparitia unor factori precum cresterea preturilor la petrol, si in consecinta a carburantilor la pompa, dupa care si a serviciilor si bunurilor conexe, dublata de o relativa stabilitate a salariilor, ar putea determina o si mai mai mare nemultumire in randul europenilor. Deja, in luna iulie, indicele preturilor la consum a crescut cu 2,2 la suta, depasind limita tolerata de BCE, a unei inflatii apropiate, dar inferioare cifrei de 2 la suta. Banca avertizeaza totodata asupra evolutiei aproape ingrijoratoare a creditelor imobiliare: dinamica pietei activelor, si in mod special a pietei imobiliare se cere a fi supravegheata din plin, observa BCE. Pe de alta parte, BCE considera mult prea lent ritmul de consolidare a finantelor publice din mai multe tari din zona euro, fara a da insa vreun exemplu concret. In ceea ce priveste rata dobanzii, opiniile specialistilor raman in continuare impartite. Cei mai multi, insa, inclina sa creada ca, in conditiile in care cresterea UE isi va mentine ritmul actual de dezvoltare, BCE va lasa neschimbata rata pana la mijlocul anului viitor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.