Cu o saptamana inainte de prima lectura a Legii "Privind combaterea terorismului", presedintele Comisiei de Aparare din cadrul Dumei de Stat, Vladimir Vasiliev, a facut cunoscute prioritatile pentru care a fost conceputa aceasta lege. Potrivit spusel
Cu o saptamana inainte de prima lectura a Legii "Privind combaterea terorismului", presedintele Comisiei de Aparare din cadrul Dumei de Stat, Vladimir Vasiliev, a facut cunoscute prioritatile pentru care a fost conceputa aceasta lege. Potrivit spuselor sale, in primul rand prin prevederile acestui act normativ se va defini cadrul cooperarii dintre structurile de forta in timpul operatiunilor antiteroriste. In al doilea rand, vor fi demarcate precis responsabilitatile Ministerului Afacerilor Interne si FSB-ului. Cea mai importanta idee din aceasta lege, potrivit lui Vasiliev, este asigurarea participarii societatii la lupta antiterorista.
Dar in cererea facuta ceva mai tarziu de presedintele Dumei de Stat, Boris Grizlov, este vorba in primul rand despre regimul special al pericolului terorist si impartirea responsabilitatilor. Se pune o intrebare: cum ar trebui sa se numeasca acest act normativ - Legea privind lupta antiterorista sau pur si simplu lege antidemocratica? Mai ales ca exista impresia ca aceasta lege nu va fi adoptata in interesul societatii, ci al structurilor de forta, iar votarea ei va conduce nu la reducerea nivelului de amenintare terorista, ci la intarirea serviciilor secrete si a Ministerului Afacerilor Interne. Legi privind lupta impotriva terorismului sunt necesare, dar nu in asemenea formula.
Trebuie ca autoritatile si societatea sa recunoasca faptul ca terorismul va ameninta Rusia si alte state multi ani de acum inainte (nu este exclus, chiar decenii), de aceea schimbarea bazei legislative trebuie sa se faca pentru o perspectiva indelungata. Dupa parerea mea, sunt trei exigente principale pentru elaborarea legilor privind lupra impotriva terorismului.
Prima, esentiala: societatea trebuie sa aiba incredere in putere. Astfel de legi nu vor functiona daca societatea nu va avea incredere in autoritati. Doar atunci se va obtine o eficacitate crescuta, cand cetatenii si puterea vor coopera si vor avea incredere unii in ceilalti. In caz contrar, nu se vor primi informatii de la oameni, serviciile secrete vor ajunge mereu prea tarziu, iar autoritatile vor lua decizii pripite si nechibzuite. Ingusetia, unde la cateva ore dupa atentat soferii de taxi au refuzat sa transporte pasageri, ar fi putut servi de exemplu, dar autoritatile au ramas ignorante.
A doua: este necesara stabilirea unor repere precise privind etapele schimbarilor nivelului de securitate, pentru ca societatea sa poata controla eficienta luptei antiteroriste. La sfarsitul fiecarei etape, cetatenii trebuie sa cunoasca ce s-a facut in mod concret. Chiar daca sunt lucruri mici, victoria va fi clara si durabila.
In al treilea rand: participarea societatii la lupta impotriva terorismului. Este cea mai importanta problema dintre cele care nu au fost clarificate inaintea depunerii proiectului de lege la Duma de Stat si, probabil, va ramane asa si dupa cea de a doua lectura. Rezistenta opusa de societate terorismului ar putea fi organizata, dupa parerea mea, inainte de toate prin crearea unor centre de schimb de informatii intre FSB, Ministerul Afacerilor Interne si populatie. Nu este un secret ca serviciile secrete se feresc sa comunice informatii structurilor de militie, deoarece au constatat mari scurgeri. Dar schimbul de informatii este necesar. Elaborarea unor programe specifice pentru lupta impotriva amenintarilor teroriste trebuie facuta, in primul rand, pentru obiectivele strategice (centrale electrice, poduri, diguri, depozite de munitii), pentru toate sistemele de transport, de gaze, de aprovizionare cu apa, pentru asa-zisele "utilitati". Se pot intocmi programe de stat pentru formarea de cadre pentru centre antiteroriste, in primul rand printre copiii sau parintii celor care si-au pierdut viata in atentate. Dar pentru a incepe aceste schimbari in domeniul luptei impotriva amenintarilor teroriste trebuie diminuata coruptia. Aceasta este una dintre cele mai importante resurse pentru atingerea scopului. Si daca se vorbeste despre rezistenta antiterorista, trebuie pregatita schimbarea unor legi privind securitatea nationala.
Comentariu de colonelul Anatoli Tiganok, doctorand in Stiinte Militare si profesor la Academia de stiinte Militare, publicat in Nezavisimaia Gazeta
Copyright: Agentia "Rusia la zi"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.