Naveta Discovery se afla intr-o stare buna in urma misiunii sale de 14 zile in spatiu, au anuntat expertii NASA. Dean Schaaf, seful operatiunilor post-aterizare de la NASA, a declarat ca niciodata naveta nu a fost intr-o stare atat de buna la intoarc
Naveta Discovery se afla intr-o stare buna in urma misiunii sale de 14 zile in spatiu, au anuntat expertii NASA. Dean Schaaf, seful operatiunilor post-aterizare de la NASA, a declarat ca niciodata naveta nu a fost intr-o stare atat de buna la intoarcerea dintr-o misiune, scrie AFP, citata de Mediafax. Placile termoprotectoare si extremitatile aripilor lui Discovey au suferit mai putine pagube in cursul lansarii si intrarii in atmosfera decat in cazul misiunilor precedente, a explicat NASA. Discovery, prima naveta lansata in ultimii doi ani si jumatate, a aterizat, marti, la baza aeriana Edwards din California. Misiunea a fost marcata de mai multe incidente tehnice, dintre care cel mai grav a fost pierderea unei bucati de spuma izolanta de la rezervorul extern in timpul lansarii. Desi fragmentul nu a afectat naveta, incidentul a convins NASA sa suspende zborurile pana la rezolvarea acestei probleme. Un fragment de aceeasi natura a lovit aripa stanga a navetei Columbia si a cauzat dezintegrarea ei la revenirea pe Pamant, la 1 februarie 2003. Discovery este a treia naveta spatiala operationala a Statelor Unite (dupa Columbia si Challenger), dar cea mai longeviva, ramanand in serviciu peste 20 de ani de la primul zbor in spatiul cosmic (30 august 1980). Discovery a efectuat in total 31 de zboruri (cel mai mare numar de misiuni pentru o naveta spatiala), a petrecut in spatiu peste 250 de zile, a inconjurat Pamantul de 3808 si a parcurs in total 158.859.429 kilometri. Ea va fi retrasa "din circulatie" in 2010. (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.