VECHEA ARISTOCRATIE ROMANEASCA In prima jumatate a secolului XX, marile nume ale elitei romanesti erau prezente frecvente la evenimentele mondene pariziene. Astazi, abia daca mai auzi de existenta vreunui urmas al acestora prin ""lumea buna"".

VECHEA ARISTOCRATIE ROMANEASCA

In prima jumatate a secolului XX, marile nume ale elitei romanesti erau prezente frecvente la evenimentele mondene pariziene. Astazi, abia daca mai auzi de existenta vreunui urmas al acestora prin ""lumea buna"".

Astazi aproape toti romanii de la Paris au slujbe obisnuite si fac parte din categoria oamenilor de rand. Nu exista nici mari oameni de afaceri de origine romana sau proprietari ai unor domenii impunatoare. Plimbandu-ne in arondismentul 10, pe Rue de la€™Echiquier, la numarul 40, observam un magazin pe a carui firma se distinge un nume cu rezonanta romaneasca: Elena Cantacuzene.

ORIGINI ROMANESTI. Intram cu mare curiozitate - este sau nu Madame Cantacuzene urmasa Cantacuzinilor nostri? Doamna care ne intampina este chiar Madame Elena Cantacuzene de pe firma! Ceea ce crezusem a fi un magazin este insa un salon de expozitie. Iar despre cea care ne intampina aflam ca nu este o vanzatoare oarecare, nici simpla proprietara de butic, ci o cunoscuta creatoare de bijuterii. Intr-adevar, in sala principala a ""atelierului"", pe manechine sunt expuse bijuterii create de aceasta. Clientii marcii Elena Cantacuzene sunt marile magazine de lux din Paris, care fac periodic comenzi. Uneori creatiile doamnei Cantacuzene iau drumul exportului, avand piete de desfacere atat in Europa, cat si in partea francofona a continentului african.
Curiozitatea cea mare a intalnirii cu madame Elena Cantacuzene a fost daca numele ei se leaga de familia romaneasca nobiliara Cantacuzino. A confirmat cu satisfactie si placere aceasta. Nu stie limba romana, nici multe lucruri despre Romania, deoarece tatal ei, Ion Cantacuzino, plecase din tara dupa al doilea razboi mondial. Este mandra insa ca acesta a fost unul din fondatorii Institutului de Seruri si Vaccinuri ""Dr. I. Cantacuzino"" din Bucuresti, creat in 1921.

EXISTENTA FRANCEZA. Legaturile familiei Elenei Cantacuzene cu Romania s-au pierdut dupa emigrarea tatalui ei in Franta. Aici s-a casatorit cu o frantuzoaica, iar familia lui s-a integrat in lumea buna a tarii de adoptie. Fiica lui Ion Cantacuzino, Elena, s-a nascut si si-a facut studiile in Franta. A vizitat Romania o singura data, dupa 1990, cand s-a pus problema retrocedarii proprietatilor agrare. Familia ei avusese un domeniu la Calinesti (Arges), care fusese confiscat dupa venirea Partidului Comunist la putere.

""ULTIMA CANTACUZINA"" LA PARIS. Nu mai are rude nici in Paris, Cantacuzinii dispersandu-se prin Europa. Fratele ei, care traieste in Germania, o viziteaza din cand in cand.
Madame Cantacuzene este multumita de afacerile sale pariziene si se considera un om de afaceri francez de succes.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.