Cursul euro, comunicat de BNR, a urcat brusc de la 3,4022 lei la 3,4607 lei, dupa ce banca centrala a intervenit puternic pe piata valutara, cel mai probabil pentru a nu lasa moneda europeana sa cada sub pragul psihologic de 3,3 lei. Si dolarul a cre

Cursul euro, comunicat de BNR, a urcat brusc de la 3,4022 lei la 3,4607 lei, dupa ce banca centrala a intervenit puternic pe piata valutara, cel mai probabil pentru a nu lasa moneda europeana sa cada sub pragul psihologic de 3,3 lei. Si dolarul a crescut ieri, de la 2,7693 lei la 2,7898 lei.
Surse din piata valutara ne-au declarat ca Banca Nationala a intervenit inca de miercuri in piata. Imediat dupa ce a anuntat cursul oficial pentru ziua de ieri (3,4022 lei), banca centrala a inceput sa cumpere masiv valuta. Astfel ca la finalul tranzactiilor de miercuri, piata valida euro la 3,4300 lei. Cumpararile de valuta ale bancii centrale au continuat si ieri. Potrivit surselor citate, leul a scazut cu cate 1% in ultimele doua zile.
Totodata, a crescut si numarul de cumparari din partea clientilor, incurajati de cursul jos al monedei europene. BNR a anuntat de fapt ca va mentine regimul de flotare controlata pentru moneda nationala pentru cativa ani.
Viceguvernatorul Cristian Popa declara la inceputul saptamanii ca banca centrala nu are un nivel de schimb preferat pentru leu.
Analistii estimeaza ca Romania nu este pregatita inca pentru un regim de flotare libera a cursului, ca urmare a deficitului de cont curent si a riscurilor privind intrarea in tara de fonduri speculative.
Fata de noiembrie trecut, cand BNR a abandonat politica interventiilor curente pe piata valutara pentru sustinerea cursului, leul s-a apreciat cu circa 18,3% in raport cu euro. BNR a subliniat recent ca orice tendinta de destabilizare a pietei valutare va fi "sanctionata".
Un asfel de moment s-a petrecut in luna februarie cand cursul euro a cazut pana la 3,5515, pentru ca in doua zile sa ajunga la 3,8026 lei, in urma interventiilor bancii centrale.
De data aceasta, este putin probabil sa se repete acest model de actiune, avand in vedere ca BNR a indicat destul de clar ca doreste o apreciere a leului.

Dobanzile la depozitele in valuta o iau la vale

Bancile incep sa scada dobanzile la valuta, iar acesta este un trend normal prin prisma majorarii rezervei minime obligatorii, ne-a declarat, ieri, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor. (ARB).
"Costul fondurilor creste prin aceasta majorare a rezervei minime obligatorii. Bancile o considera o cheltuiala suplimentara, iar unele dintre ele s-ar putea sa o <> cu clientii. Asadar, tendinta de scadere a dobanzilor acordate pentru valuta este una normala", a explicat Ghetea. Incepand din aceasta luna, bancile vor fi obligate sa constituie la BNR o rezerva de 30% din valoarea unui credit acordat in valuta. Acesti bani sunt imobilizati la banca centrala si remunerati slab, motiv pentru care sunt considerati un cost.
BNR a impus aceasta majorare pentru a limita viteza de crestere a creditului in valuta. Aceasta masura loveste insa si depozitele, pentru ca bancile vor alege cel mai probabil sa mareasca marja dintre dobanzile pasive si cele active pentru a-si recupera costurile. Bancherii au si spatiul de manevra necesar, avand in vedere ca marja dintre dobanzile la valuta este pe jumatatea celei dintre dobanzile la lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.