Aproximativ 200 de persoane l-au condus pe ultimul drum pe Ibrahim Ferrer, legendara voce a Buena Vista Social Club, inhumat luni la cimitirul Colon din Havana in sunetul unuia dintre bolero-urile sale preferate, "Mil congojas" (Mii de tristeti).
Aproximativ 200 de persoane l-au condus pe ultimul drum pe Ibrahim Ferrer, legendara voce a Buena Vista Social Club, inhumat luni la cimitirul Colon din Havana in sunetul unuia dintre bolero-urile sale preferate, "Mil congojas" (Mii de tristeti).
Dupa scurta ceremonie religioasa oficiata in capela cimitirului, sicriul artistului, purtat pe umeri de fiii sai si de rude, a fost asezat intr-un mormant din imensul cimitir sub zeci de coroane de flori, dintre care una, cea mai mare, trimisa de presedintele Fidel Castro, scrie AFP, citata de Rompres. Prietenul sau din copilarie, Eduardo Rosillo, mult timp animator la Radio Progressista, principal vector al muzicii cubaneze, a salutat memoria omului "cu eterna basca si cu vocea de inger", decedat sambata, 6 august, la 78 de ani. Ferrer s-a stins din viata la Centrul de Investigatii medico-chirurgicale din Havana unde fusese internat cateva zile mai devreme cu simptome de gastroenterita. Problemele medicale au aparut imediat dupa incheierea unui lung turneu european.
Doi viceministri ai culturii s-au deplasat pentru a reprezenta guvernul cubanez la aceasta ceremonie, pe care rudele sale au dorit-o intima. Ferrer a fost mult mai popular in strainatate decat in tara sa. Presa oficiala cubaneza i-a adus un omagiu discret, cotidianul Granma, organul oficial de presa al Partidului Comunist cubanez, reamintind in paginile sale, sub titlul "Bolerouri pentru eternitate", visul neimplinit al cantaretului de a inregistra un album solo de "bolerouri". Granma a pomenit din nou despre refuzul administratiei americane de a-i acorda anul trecut lui Ibrahim Ferrer o viza pentru a putea merge sa-si ridice personal de la Los Angeles premiul Grammy, care i-a fost decernat pentru albumul "Buenos Hermanos". Figura lui Ibrahim Ferrer a aparut la putin timp dupa aceea pe mari afise la Havana, cu eterna sa basca, alaturi de intrebarea: "Eu, terorist?"
Juventud Rebelde, un alt cotidian national cubanez, i-a acordat un necrolog de o coloana pe ultima pagina, fara comentarii, in timp ce saptamanalul Trabajadores a subliniat ca "moartea lui Ferrer i-a emotionat pe multi muzicieni cubanezi" datorita "vocii sale deosebite, frumoase si melodioase". Cele trei organe ale presei oficiale cubaneze au subliniat succesul sau in strainatate, fara sa faca aluzie la rolul lui Ry Cooder sau la filmul regizorului german Wim Wenders, ambele decisive pentru "renasterea" cantaretului si succesul repurtat de Buena Vista Social Club.
Prin decesul lui Ferrer, Buena Vista Social Club a pierdut un al treilea star, dupa cantaretul Compay Segundo, decedat in iulie 2003, si pianistul Ruben Gonzalez, care a incetat din viata la 8 decembrie in acelasi an. Ceilalti membri ai formatiei sunt celebra Omara Portuondo (cantareata), Eliades Ochoa (chitarist), Luis Guajiro Mirabal (trompetist), Barbarito Torres (chitara cubaneza), Amadito Valdes (timpan), Pio Leyva (cantaret) si Orlando Cachaito Lopez (basist). Ibrahim Ferrer a efectuat un turneu de o luna in Europa (ocazie cu care a fost prezent si la Bucuresti) pentru a prezenta "Mi sueno: a bolero songbook" (Visul meu: un album de bolerouri), a carui aparitie era prevazuta in 2006. (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin