Ministrul Finantelor, Ionut Popescu (foto), promite ca, incepand de anul viitor, nici un impozit sau taxa sa nu se mai modifice pe o perioada de trei sau chiar patru ani. "Imi doresc ca trei - patru ani incepand din 2006 sa nu se mai schimbe nimic in
Ministrul Finantelor, Ionut Popescu (foto), promite ca, incepand de anul viitor, nici un impozit sau taxa sa nu se mai modifice pe o perioada de trei sau chiar patru ani. "Imi doresc ca trei - patru ani incepand din 2006 sa nu se mai schimbe nimic in materie de taxe si impozite pentru ca Romania are in mod clar nevoie de stabilitate fiscala", ne-a declarat, ieri, ministrul Finantelor, Ionut Popescu. Referitor la TVA, Ionut Popescu a aratat ca nu se pune problema unei majorari mai mari de trei puncte procentuale, respectiv de la 19% la 22%. El a precizat, insa, ca decizia finala cu privire la cresterea TVA va apartine Executivului. In eventualitatea cresterii acestui impozit, ministrul a aratat ca se va mentine cota redusa pentru medicamente, ziare si proteze medicale, chiar daca, cel putin in cazul medicamentelor, aceasta cota redusa nu se reflecta in pret. "Mentinerea TVA la cota redusa este o solicitare populista, avand in vedere ca atunci cand a scazut TVA nu au scazut si preturile", a subliniat Ionut Popescu.
Cresc si impozitele pentru masinile sub 2000 cmc
Tot de unda verde a Guvernului depind si recent anuntatele majorari de impozite pe proprietate. Ministrul Finantelor spune ca prin aceasta masura se urmareste instituirea unei echitati sociale. "Noi am plecat de la ideea ca este anormal ca pentru o masina cu o capacitate cilindrica foarte mare, eu stiu, de 3000, de 4000 de centimetri cubi si de o valoare de 40-50.000 de euro sa platesti doar un impozit de cateva sute de mii de lei. Practic, un asemenea nivel scazut al impozitelor pe astfel de masini cred ca nu exista nicaieri in Europa civilizata si noi nu facem decat sa aducem nivelul acestor impozite la o suma mai rezonabila, a precizat oficialul citat. In acest moment, impozitul pentru masini este de 7 lei noi/500 cm cubi pentru autovehiculele de pana in 2000 de cm cubi si de 9 lei noi/500 cmc pentru ce depaseste 2000 cm cubi. Propunerea ministerului este ca ambele cifre sa creasca, deci si pentru masinile de pana in 2000 de cmc se va plati un impozit mai mare. In plus, se mai adauga o treapta de impozitare pentru autoturismele care depasesc 3000 de cm cubi. Cat priveste impozitul pe case, Ionut Popescu a aratat ca propunerile ministerului vor fi discutate cu partenerii sociali, dar si cu autoritatile locale. Fara sa ofere cifre, finantistul-sef a aratat ca diferentele de impozit intre 100 mp si 150 mp nu vor fi semnificative. Cat despre propunerea Societatii Academice din Romania (SAR) referitoare la impozitarea proprietatilor la valoarea de piata, ministrul a aratat ca aceasta este varianta ideala dar ca, in acest moment, nu are cine sa faca aceste evaluari si este foarte greu sa stabilesti valoarea de piata. "Vom spune autoritatilor locale sa isi formeze o baza de date cu valorile de piata ale imobilelor. Ne gandim sa adoptam modelul notariatelor, respectiv sa stabilim valori minime pentru anumite zone. Dar asta dureaza cativa ani", a precizat Ionut Popescu.
Popescu la FMI in septembrie
Atat modificarile la TVA cat si cele la impozitul pe proprietate vor fi cuprinse intr-o ordonanta de urgenta care va modifica Codul Fiscal. "Sper ca Ordonanta sa treaca de Guvern in septembrie", a precizat Ministrul Finantelor. El a aratat, o data in plus, ca nu se intentioneaza majorarea cotei unice de 16%.
O alta modificare propusa tot pentru inceputul anului viitor de ministrul Finantelor se refera la microintreprinderi. "Intentionez sa propun cresterea numarului minim de salariati pe care trebuie sa il aiba o microintreprindere pentru a beneficia de sistemul de taxare pe cifra de afaceri", a aratat Ionut Popescu. In acest moment, o astfel de firma trebuie sa aiba cel putin un angajat. Ministrul a mai spus ca nu are in vedere cresterea impozitului pe cifra de afaceri, in prezent de 3%, pentru ca incepand din momentul aderarii la Uniunea Europeana se va renunta la acest sistem de taxare, pentru ca forul european nu agreeaza impozitarea pe venit in cazul firmelor.
Toate aceste modificari, care vor fi cuprinse in strategia pentru urmatorii ani, dar si un proiect de buget pentru anul viitor vor fi prezentate, la sfarsitul lui septembrie, si Fondului Monetar International (FMI), cu prilejul vizitei la Washington a ministrului Ionut Popescu. Vizita este prilejuita de reuniunea de toamna a FMI si Bancii Mondiale. Pana atunci, nu mai este prevazuta o vizita a delegatiei Fondului la Bucuresti. Ministrul Finantelor a aratat ca FMI a acceptat majorarea deficitului bugetar pentru acest an de la 0,7% din PIB la 1% din PIB, crestere determinata de alocarea de fonduri suplimentare pentru inlaturarea efectelor inundatiilor din ultimul timp.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.