Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a anuntat ieri ca a prelungit pana pe 31 august termenul de depunere a candidaturilor pentru Consiliul de Administratie al Fondului Cultural National (FCN). Prelungirea se datoreaza faptului ca "pana in prezent,
Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a anuntat ieri ca a prelungit pana pe 31 august termenul de depunere a candidaturilor pentru Consiliul de Administratie al Fondului Cultural National (FCN). Prelungirea se datoreaza faptului ca "pana in prezent, candiaturile depuse nu acopera totalitatea domeniilor de activitate ale FCN". Solicitarea de depunere a candidaturilor este adresata "operatorilor culturali". Intarzierea constituirii CA al FCN afecteaza numerosi artisti si numeroase proiecte culturale programate sa se desfasoare in acest an si care au fost depuse pentru finantare la MCC. In conformitate cu noua strategie de "externalizare" a deciziilor de specialitate, transferate comisiilor de experti independenti, prin FCN urmeaza sa fie finantate cu bani de la buget proiecte din toate domeniile artistice.
Pe de alta parte, Ioan Onisei, secretar de stat in MCC, a oferit tot ieri explicatii legate de intarzierea constituirii comisiilor de finantare a culturii scrise (carti si reviste) si a achizitionarii de carti de catre biblioteci. La preluarea mandatului actualei puteri, situatia achizitiilor si subventiilor de carte era dezastruoasa. Sub ministeriatul lui Razvan Theodorescu - laudat de semnatarii protestului! - nu se platise o buna parte din subventiile si achitiile contractate pentru anul 2004. Mai mult decat atat, in documente era o vraiste totala (dosare incomplete, titluri subventionate, altele decat cele aprobate de comisie, finantari clientelare sau chiar pentru carti apartinand membrilor comisiilor)". Drept urmare, "principala prioritate a MCC a fost punerea in ordine a vechilor dosare si identificarea de fonduri pentru achitarea obligatiilor contractate, dar neonorate in timpul lui Razvan Theodorescu. Apoi, pentru evitarea in viitor a unor astfel de situatii a fost elaborat Regulamentul de organizare si functionare al celor doua comisii si au fost stabilite normele metodologice privind achizitia de carte si subventia de carte. De asemenea au fost fixate criterii de selectie a ofertelor editurilor si, in premiera, potentialii membri ai comisiilor au fost obligati sa semneze o declaratie de impartialitate". Comunicatul de presa semnat de Ioan Onisei mai informeaza ca "in momentul de fata comisiile de selectie au fost definitivate si, in cazul in care toti membrii lor vor trimite in timp util declaratiile de impartialitate, ele se vor intruni in primele lor sedinte, in cursul saptamanii viitoare".
Componenta probabila a celor doua comisii - deocamdata la nivel de propuneri acceptate de MCC si care urmeaza sa fie oficial validate - este urmatoarea:
Comisia de finantare a culturii scrise (subventii pentru carti si reviste): Solomon Marcus (membru al Academiei Romane - presedinte), Florin Iaru (scriitor - vicepresedinte), Marko Eniko (lector univ. la Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir"), Ioan Sbarciu (rectorul Universitatii de Arte si Design, Cluj-Napoca), Ion Stancu (prorector al Academiei de Studii Economice din Bucuresti), Marius Sala (directorul Institutului de Lingvistica "Iorgu Iordan - Al. Rosetti" al Academiei Romane), Gheorghe Mihaila (prof. univ. dr. Facultatea de Limbi si Literaturi Straine a Universitatii Bucuresti, membru al Academiei Romane), Ion Pop (prof. univ dr. la Facultatea de Filologie a Universitatii "Babes Bolyai", Cluj-Napoca, reprezentant al Uniunii Scriitorilor din Romania), Ion Bogdan Lefter (conf. univ. dr. la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti, reprezentant al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO), Dan Grigorescu (comparatist si istoric literar, reprezentant al Societatii Editorilor din Romania) si Mircea Vasilescu (lector univ. dr. la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti, redactor-sef al revistei "Dilema veche").
Comisia de achizitii: Livius Ciocarlie (prozator si eseist - presedinte), Alexandru Calinescu (critic literar, directorul general al Bibliotecii Universitatii "Al.I. Cuza" din Iasi - vicepresedinte), Mihai Zamfir (prof. univ. dr. la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti), Adrian Granescu (bibliotecar, Biblioteca Judeteana "Octavian Goga" din Cluj-Napoca), Mariana Leferman (directoarea Bibliotecii Judetene "Alexandru si Aristia Aman" din Craiova), Rodica Draghici (directoarea Bibliotecii Judetene "Panait Istrati" din Braila), Laszlo Paula (sefa de birou, Biblioteca Metropolitana din Bucuresti), Csergo-Benedek Antal (bibliotecar, Biblioteca Judeteana Covasna), Mihaela Laura Stanciu (bibliotecara, coordonatoare a Centrului National I.S.B.N), Valentina Lupu (bibliotecara, Casa Corpului Didactic din Vaslui) si Octavian Lohon (directorul Bibliotecii Centrale a Universitatii din Craiova). (D.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.