Revenirea navetei Discovery pe Pamant a fost amanata de NASA pentru astazi, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile din Florida, aceasta decizie marind suspansul in jurul acestei prime aterizari a unei navete americane dupa dezintegrarea nav
Revenirea navetei Discovery pe Pamant a fost amanata de NASA pentru astazi, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile din Florida, aceasta decizie marind suspansul in jurul acestei prime aterizari a unei navete americane dupa dezintegrarea navetei Columbia, in 2003, relateaza Mediafax. Conditii meteo "instabile", cu posibile averse si un plafon noros prea jos, l-au convins pe directorul de zbor Leroy Cain sa amane aterizarea Discovery pentru astazi. Discovery, a carei revenire pe Terra fusese anuntata initial pentru ieri la ora 08,46 GMT, va dispune de doua posibilitati de aterizare in Florida si alte doua la baza Edward din California (vest).
Duminica seara, centrul de control al NASA i-a trezit pe cei sapte astronauti de pe naveta Discovery pentru a incepe ultimele pregatiri inainte de pornirea spre Pamant. "Ne bucuram ca ne intoarcem acasa", a declarat comandantul de bord Eileen Collins intr-un mesaj radio transmis centrului de control al misiunii care a dat semnalul de trezire.
Astronautii incepusera in jurul orei 04,00 GMT ultimele pregatiri pentru a parasi orbita pe care era plasata Discovery, la o altitudine de 354 de kilometri de Terra. Discovery a fost lansata la 26 iulie, prima misiune americana de la dezintegrarea navetei Columbia si moartea astronautilor aflati la bordul sau, la 1 februarie 2003. Comandantul navetei Discovery, Eileen Collins, declara sambata: "Cred ca Discovery e in mare forma. In aceasta dimineata am verificat sistemele de zbor. Totul a fost verificat in amanunt. Sunt foarte increzatoare in legatura cu aterizarea. (...) Sigur, ne facem ganduri din cauza Columbiei, dar vom fi foarte concentrati asupra a ceea ce trebuie sa facem in mod practic".
Cum va reveni naveta pe Terra
Pentru a reveni cu bine la sol, naveta spatiala Discovery trebuie sa execute o serie complicata de manevre prin care sa ajunga in pozitia corecta si sa coboare in siguranta.
1. Nava zboara pe orbita cu "capul in jos" pentru a-si controla temperatura.
2. Apropierea de atmosfera terestra se face cu "coada" navetei, moment in care aceasta isi reduce viteza si puterea motoarelor.
3. Naveta revine in pozitia normala de zbor, iar intrarea in atmosfera terestra (120 kilometri altitudine) se face cu Discovery aflata intr-un unghi de aproximativ 40 de grade fata de Pamant.
4. In acest moment, Discovery este supusa unei temperaturi de 1650 grade Celsius, temperatura impotriva careia naveta este aparata de catre scutul termic (reparat pe orbita in urma cu cateva zile). Acesta este considerat momentul cel mai periculos al operatiunii de aterizare.
5. Odata depasita faza anterioara, viteza navetei este redusa treptat prin diverse manevre, aceasta continuandu-si zborul asemeni unui avion.
6. Cu trei minute inainte de aterizare, Discovery efectueaza un viraj la 223 de grade pentru a-si reduce si mai mult viteza si a se alinia la pista de aterizare. Trenul de aterizare se deschide in momentul in care mai sunt doar 14 secunde pana la contactul cu solul. (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.