Un batiscaf militar rusesc s-a scufundat, joi seara, in largul coastei Pacificului, la sud de Peninsula Kamceatka, avand la bord sapte marinari, transmite Mediafax. Submersibilul Priz a ramas blocat la adancimea de 190 de metri, in timpul unui exerci
Un batiscaf militar rusesc s-a scufundat, joi seara, in largul coastei Pacificului, la sud de Peninsula Kamceatka, avand la bord sapte marinari, transmite Mediafax. Submersibilul Priz a ramas blocat la adancimea de 190 de metri, in timpul unui exercitiu de rutina desfasurat in Golful Berezovaia din Oceanul Pacific, dupa ce, aparent, s-ar fi agatat intr-o plasa de pescuit. O alta ipoteza vehiculata sustine ca acesta ar fi fost acrosat de un obiect neidentificat. Initial, autoritatile de la Moscova au anuntat ca personalul militar aflat la bordul submersibilului dispune de rezerve de aer pentru doar 24 de ore, informatia fiind rectificata, ulterior, de un responsabil al Flotei ruse, potrivit caruia oxigenul stocat este suficient pentru cel putin 72 de ore. Starea celor sapte membri ai echipajului a fost calificata drept "normala". La operatiunile de salvare participa zece nave, dintre care trei aflate sub pavilion japonez, submarinul fiind examinat cu ajutorul unor camere de luat vederi. Totodata, autoritatile de la Moscova au solicitat sprijinul Flotei SUA din Pacific pentru readucerea submersibilului Priz la suprafata. Batiscaful esuat face parte din clasa AS-28, avand o lungime de aproximativ 13 metri si o latime de cinci metri, potrivit Rompres. Acesta poate cobori pana la adancimea de un kilometru, fiind utilizat de obicei la depanarea unor submersibile aflate in dificultate. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.