M.T. din Arad. Se poate stramuta un proces dintr-un judet in altul din motive de siguranta, amenintari cu moartea?
Stramutarea pricinii dintr-un judet in altul se poate realiza in urmatoarele situatii, conform art. 37-40 din Codul de procedur
M.T. din Arad. Se poate stramuta un proces dintr-un judet in altul din motive de siguranta, amenintari cu moartea?
Stramutarea pricinii dintr-un judet in altul se poate realiza in urmatoarele situatii, conform art. 37-40 din Codul de procedura civila:


1. Cand una din parti are doua rude sau afini pana la gradul al patrulea inclusiv printre magistrati sau asistentii judiciari ai instantei. in aceasta situatie cealalta parte poate cere stramutarea pricinii la o alta instanta de acelasi grad.


2. Stramutarea pricinii se mai poate cere pe motive de banuiala legitima sau de siguranta publica. Banuiala se considera legitima de cate ori se poate presupune ca nepartinirea judecatorilor ar putea fi stirbita datorita imprejurarii pricinii, calitatii partilor ori vrajmasiilor locale. De asemenea, constituie motive de siguranta publica acele imprejurari care creeaza presupunerea ca judecata procesului la instanta competenta ar putea produce tulburarea ordinii publice.


Stramutarea pricinii pentru motiv de rudenie sau afinitate trebuie ceruta mai inainte de inceperea oricarei dezbateri, iar stramutarea pe motiv de siguranta publica se poate cere in orice stare a pricinii.
Stramutarea pentru siguranta publica se poate cere numai de procurorul de la Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie.
Cererea de stramutare se judeca in Camera de Consiliu. Presedintele instantei va putea cere dosarul pricinii si poate sa ordone, fara citarea partilor, suspendarea judecarii pricinii, comunicand aceasta masura instantei respective. in caz, de admitere, pricina se trimite spre judecata unei alte instante de acelasi grad.
Hotararea asupra stramutarii se da fara motivare si nu este supusa nici unei cai de atac.
Instanta unde se trimite pricina spre a se judeca va fi instiintata de indata despre admiterea cererii de stramutare. in cazul in care instanta a savarsit acte de procedura sau a procedat intre timp la judecarea pricinii, actele de procedura indeplinite ulterior stramutarii si hotararea pronuntata sunt desfiintate de drept prin efectul cererii de stramutare.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.