Peste 400 de romani au ramas fara pasapoarte ieri, in primele 12 ore de la intrarea in vigoare a noilor reglementari privind regimul frontierei, politistii de frontiera de la granitele de vest ale tarii retinand documentele de calatorie. Masura a fos
Peste 400 de romani au ramas fara pasapoarte ieri, in primele 12 ore de la intrarea in vigoare a noilor reglementari privind regimul frontierei, politistii de frontiera de la granitele de vest ale tarii retinand documentele de calatorie. Masura a fost luata o data cu intrarea in vigoare, de la 1 august, a unor sanctiuni privind nerespectarea conditiilor de calatorie in spatiul Schengen. Astfel, romanii care au depasit termenul legal de sedere in spatiul Schengen cu viza turistica, de 90 de zile, vor ramane fara pasaport. "Celor prinsi cu nereguli le-a fost retinut pasaportul si au primit o dovada eliberata de Politia de frontiera, iar oamenii sunt obligati sa se prezinte la Serviciile de evidenta a populatiei pentru a justifica depasirea termenului legal de 90 de zile", a declarat, citat de Mediafax, Robert Iudt, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad. Persoanele care au ramas fara pasapoarte risca o suspendare a actului de calatorie cuprinsa intre unu si cinci ani, masura care va fi dispusa de Serviciile judetene de pasapoarte.
Drept de sedere, 90 de zile
Pentru evitarea unor asemenea situatii, Politia de Frontiera reaminteste cetatenilor romani interesati sa calatoreasca in strainatate ca au dreptul legal de sedere in spatiul Schengen pentru o perioada de 90 de zile intr-un interval de sase luni. Pot fi facute mai multe calatorii in acest interval, dar totalul sederii nu trebuie sa depaseasca 90 de zile de la data primei intrari in spatiul Schengen. Dupa consumarea celor 90 de zile, persoana are obligatia de a parasi spatiul Schengen, putand reintra la finalul perioadei celor sase luni calculate de la data primei intrari. "In caz contrar, cetatenii romani risca a suporta fie rigorile legislatiei europene, care prevede returnarea in tara de origine si aplicarea interdictiei de intrare pentru o perioada de maximum zece ani, fie rigorile legii romane, care stipuleaza ca, in astfel de situatii, autoritatile romane instituie masura suspendarii dreptului de folosinta al pasaportului pe o perioada determinata, de maximum cinci ani", se arata intr-un comunicat al IGPR.
Ordonanta 28/2005
Inspectoratul General al Politiei Romane a anuntat in urma cu cateva zile ca persoanelor care depasesc termenul legal de sedere li se va suspenda dreptul de folosinta al pasaportului indiferent de tara in care au calatorit. In acest sens, in conformitate cu prevederile Ordonantei nr. 28/2005, emisa de Guvernul Romaniei, pentru modificarea si completarea unor acte normative, masura suspendarii dreptului de folosinta a pasaportului poate fi luata si impotriva persoanei care a savarsit in strainatate fapta de cersetorie, constatata potrivit legii, impotriva persoanei returnate in baza acordurilor de readmisie incheiate de Romania cu alte state, precum si impotriva cetatenilor romani care au depasit, in mod nejustificat, termenele de sedere in statele pe teritoriul carora au calatorit. Noile modificari prevad ca in momentul in care politistii de frontiera vor constata ca un cetatean roman, care se intoarce in tara, a depasit termenul legal de sedere in statele unde a calatorit, indiferent daca a avut nevoie sau nu de viza de intrare, vor ridica documentul de calatorie si vor elibera un act doveditor in acest sens. Totodata, persoanei careia i se va retine pasaportul i se va intocmi un act de constatare - talon, in care vor fi precizate, daca este cazul, inscrisuri justificative ale depasirii termenului de sedere. Talonul va fi trimis, alaturi de pasaport, serviciului comunitar de pasapoarte emitent, institutie competenta sa stabileasca si sa dispuna masura de suspendare a dreptului de folosinta a pasaportului, pe o perioada cuprinsa intre unu si cinci ani. (G. TARATA)
Oamenii de afaceri protesteaza
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) considera ca propunerea Guvernului cu privire la inasprirea regimului documentelor necesare calatoriilor in strainatate a oamenilor de afaceri "pune in inferioritate" intreprinzatorii romani fata de cei straini. "AOAR este consternata de propunerea vizand prezentarea catre organele de control a trecerii frontierei, de catre oamenii de afaceri, a unor documente care sa dovedeasca scopul, durata si necesitatea deplasarii. Mai mult, se propune existenta unei invitatii din partea partenerului de afaceri extern care sa dovedeasca scopul calatoriei", se arata intr-un comunicat. AOAR cere eliminarea imediata a acestor masuri, pe care le considera aberante si atentioneaza Executivul ca "nu oamenii de afaceri sunt cei care aduc prejudicii imaginii tarii". (M.C.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.