Strainii ce vor sa se angajeze sezonieri in Ungaria pot lucra in aceasta tara, de la 1 august, timp de 60 de zile fara permis de munca, respectand prevederile referitoare la intrarea si sederea in aceasta tara, conform noilor reglementari legislative
Strainii ce vor sa se angajeze sezonieri in Ungaria pot lucra in aceasta tara, de la 1 august, timp de 60 de zile fara permis de munca, respectand prevederile referitoare la intrarea si sederea in aceasta tara, conform noilor reglementari legislative promovate de Guvernul de la Budapesta. Pentru a legaliza situatia lucratorilor sezonieri din agricultura si pentru a mari veniturile bugetare, autoritatile maghiare au modificat o lege adoptata in 1997 si care reglementa angajarea in munca sezoniera pe baza unui carnet de angajare temporara. Departamentul pentru Munca in Strainatate, din cadrul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale precizeaza ca, potrivit noilor reglementari, cetateanul strain poate solicita, la centrul de munca al localitatii in care desfasoara activitatea, eliberarea gratuita a carnetului de munca pentru angajare temporara. Carnetul de munca pentru straini contine datele de identificare ale lucratorului, numarul de asigurare sociala si rubrici pentru cele 60 de zile in care are dreptul sa lucreze. In cazul in care cetateanul strain venit la munca in Ungaria nu are numar de asigurare sociala, centrul de munca solicita din oficiu eliberarea acestuia la casa judeteana de sanatate. Raportul de munca dintre angajator si posesorul carnetului de munca pentru angajare temporara se realizeaza prin completarea si semnarea rubricilor aferente zilelor de munca. Oficiul pentru Migrarea Fortei de Munca a precizat ca in anul 2004, a mediat angajarea in Ungaria a 19 cetateni romani, in anul 2003 -11 persoane, iar in anul 2002 - opt persoane. Anul acesta, Oficiul nu a mediat nici un contract de munca cu Ungaria. Numarul muncitorilor romani care lucreaza sezonier in Ungaria este insa mult mai mare, multi trecand granita in tara vecina si reusind sa-si gaseasca singuri de lucru acolo. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.