Academia Romana nu poate fi eliminata din sistemul de doctorate, intrucat este forul suprem de consacrare stiintifica. Este o eroare decizionala, de neinteles pentru Guvernul Romaniei care-si permite sa se dispenseze de zona cea mai calificata pentru
Academia Romana nu poate fi eliminata din sistemul de doctorate, intrucat este forul suprem de consacrare stiintifica. Este o eroare decizionala, de neinteles pentru Guvernul Romaniei care-si permite sa se dispenseze de zona cea mai calificata pentru aceasta activitate. Nu credem ca domnul ministru al Educatiei si Cercetarii nu stie ce se intampla in statele civilizate in ceea ce priveste acest subiect. Mentionez doar ca Profesorul George Emil Palade, membru de onoare al Academiei Romane, la varsta de 92 de ani, conduce o retea de doctorantura si Institutul de Biologie si Patologie Celulara pe care l-a creat. Foarte multi dintre membrii Academiei Romane sunt deja conducatori de doctorate si, in acelasi timp, profesori universitari in diferite forme de invatamant superior din tara noastra. Desemnarea celor care au dreptul de a conduce doctorate nu poate fi facuta de Ministerul Educatiei si invatamantului decat impreuna cu Academia Romana.
Apoi, faptul ca un profesor nu mai poate primi noi doctoranzi dupa varsta de 70 de ani, asa cum se discuta in momentul de fata, este, credem, o alta eroare, greu de explicat si care trebuie amendata. Un coordonator de doctorat trebuie sa aiba o mare experienta stiintifica si o indelungata activitate profesionala ca o garantie a obtinerii unor performante. Desigur, aceasta nu insemna eliminarea celor tineri care si-au dovedit valoarea profesionala si stiintifica printr-un sistem de evaluare exigent, adaptat conditiilor integrarii Romaniei in spatiul european al cercetarii. Se impune ca Ministerul sa precizeze motivele pentru care varsta de 70 de ani reprezinta limita maxima, cu atat mai mult cu cat aceasta este momentul de varf al carierei fiecarui cercetator sau profesor universitar. in acest caz, doar motive de sanatate pot impiedica o activitate creatoare, mai ales ca membri ai Academiei Romane conduc Departamente de cercetare atat in tara, cat si peste hotare, indiferent de varsta. Legea Academiei Romane permite mentinerea in functiile de conducere din institutele sale pana la varsta de 80 de ani. Dupa aceasta varsta pot ramane in activitate in conditii obisnuite. Credem ca pentru membrii Academiei Romane, varsta medie de pensionare care se aplica in invatamantul superior (pana la 70 de ani) nu trebuie sa aiba o legatura cu sistemul de doctorantura.
In sfarsit, in ceea ce priveste cei trei ani de facultate (!), doi de masterat si trei de doctorat constituie o masura care nu poate fi aplicata sub aceasta forma in momentul de fata, deoarece sunt aspecte concrete foarte diferite de la o disciplina stiintifica la alta. In tarile occidentale sunt variante mult mai simple si, in acelasi timp, mult mai exigente (vezi Germania, Franta, Elvetia). Este nevoie de un sistem inteligent de selectare a candidatilor, cu criterii riguroase, in acord cu conditiile obiective ale Romaniei de azi, si nu de organizari birocratice.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.