"Daca imi spunea cineva inainte de cursa ca nu se va castiga medalie cu 1:57 nu-l credeam! Am tras cat am putut. A fost o cursa extrem de rapida, in care am mers foarte bine, dar pentru trei sutimi de secunda am scapat bronzul", spunea dezamagit, la
"Daca imi spunea cineva inainte de cursa ca nu se va castiga medalie cu 1:57 nu-l credeam! Am tras cat am putut. A fost o cursa extrem de rapida, in care am mers foarte bine, dar pentru trei sutimi de secunda am scapat bronzul", spunea dezamagit, la putin timp dupa finala de la 200 metri spate, Razvan Florea (foto), singurul medaliat olimpic din istoria natatiei masculine autohtone. Din pacate, dupa ce a realizat o cursa perfecta, in care a spulberat recordul national cu peste o jumatate de secunda, fiind cronometrat in 1:57,03, Florea a scapat printre degete medalia de bronz la cea de-a XI-a editie a Mondialelor de natatie de la Montreal, clasandu-se pe locul a-l patrulea, dupa ce oficialii FINA au apelat la foto-finish pentru al desemna pe americanul Ryan Lochte castigatorul medaliei de bronz, cu 1:57,03. De altfel, asa cum prevesteam din corespondenta trecuta, americanul Aaron Peirsol a reusit sa doboare recordul mondial, cu un timp de domeniul fantasticului, 1:54,66, australianul Markus Rogan l-a urmat la doua secunde, 1,56,63, in vreme ce Florea si Lochte s-au luptat pentru bronz pana in ultima clipa, cand americanul a pus mana mai ferm pe capatul culoarului si a facut rocada cu reprezentantul nostru. Astfel, delegatia noastra a ratat o mare sansa de a obtine prima medalie la aceasta editie mondiala, iar sperantele de a castiga un loc pe podium s-au diminuat serios, chiar daca in ultima reuniune, de aseara, urma sa inoate si Simona Paduraru, in proba de 400 metri mixt. Dupa ce Florea a ratat podiumul, sambata seara, Camelia Potec s-a clasat a patra la 800 de metri liber, cu timpul de 8:34:40, ceea ce reprezinta totusi o surpriza placuta, fiindca nu era creditata decat cu sansa a saptea. Ambitionata de faptul ca a ratat sansa de a obtine o medalie la Montreal, campioana olimpica de la Atena a reusit sa urce nesperata in finala probei de 800 metri liber (este o specialista a probelor de 200 m si 400 m), cu al saptelea timp din serii, 8:36:21, in vreme ce Simona Paduraru a terminat doar pe locul 17, cu 8:48,06. Din pacate, in concursul masculin de la 100 de metri fluture, Ioan Gherghel a scos un 53,77 si s-a clasat pe locul 20, in vreme ce Ian Crocker a deschis lista pentru faza urmatoare, cu 51,19, iar Dragos Coman a ratat finala de la 1500 de metri liber, fiind cronometrat cu al 13-lea timp in serii, 15:22,21.
Obiectiv indeplinit la polo
Trecand de la natatie la polo, trebuie sa spunem de la bun inceput ca reprezentativa Romaniei a scris o noua fila importanta din istoria acestui sport, realizand cel mai valoros rezultat al vreunei echipe "tricolore" de seniori dupa 1990, cand handbalistii pregatiti de Cornel Otetea au adus acasa medaliile de bronz. Si daca acum trei decenii elevii lui Anatolie Grintescu erau dezamagiti ca au ratat bronzul olimpic (cea mai mare performanta a poloului este locul patru la JO 1976), sambata, tot la Montreal, poloistii pregatiti de Vlad Hagiu si Mihai Simion au fost suparati ca au ratat pe mana lor locul cinci, dupa ce au fost invinsi de fosta campioana olimpica si mondiala, Spania, cu scorul de 8-7 (2-2, 3-1, 2-2, 1-2). La capatul unui meci extrem de tensionat, in care portarul Nenciu Bertini a facut din nou minuni, "tricolorii" au ratat o victorie mare impotriva Spaniei, irosind in ultimul minut de joc doua superioritati numerice, prin capitanul Florin Bonca, suturile sale fiind blocate cu noroc de portarul Aguillar. De altfel, jucand de la egal la egal cu Spania, poloistii romani au platit din nou un tribut greu pentru cosmarul nereusitelor cu un om in plus (din opt superioritati doar Edi Andrei a inscris un gol), si au ajuns sa-i faca pe suporteri sa spuna in tribune: "Acum doi ani, nici nu ne gandeam ca putem bate Spania, iar azi am fost suparati ca n-am invins!" In ciuda esecului, insa, poloul romanesc poate spune ca si-a depasit cu mult conditia la aceste Mondiale, ocupand un nesperat loc 6, adica exact obiectivul avut in vedere de federatie, inaintea unor echipe de mare valoare, precum Rusia, Italia, Germania, SUA sau Australia, participante la Jocurile Olimpice din 2004.
Tort si sampanie pentru echipa
Sambata, dupa doua victorii istorice impotriva Rusiei (bronz olimpic) si Germaniei (locul 5 la JO si finalista in World League), "tricolorii" au debutat furtunos si impotriva fostei multiple campioane mondiale Spania, Kadar si Iosep ducand scorul la 2-0, in minutul 2! Bazandu-se pe cel mai valoros centru din lume, Ivan Perez, ibericii restabilesc egalitatea, in ciuda opozitiei defensivei noastre, in care au stralucit din nou Kadar si Nenciu Bertini. Din pacate, Busila, Georgescu, Matei, Musat si Dunca au imbinat momentele senzationale din aparare cu unele greseli copilaresti, permitand adversarilor sa se distanteze pe tabela la 4-2 in minutul 11. Edi Andrei ii arata lui Aguilar paianjenii din poarta sa, dar Perez se supara din nou si reface diferenta: 5-3. A urmat o repriza echilibrata, cu tunarii Edi Andrei si Iosep pe lista marcatorilor, pentru ca, ultimele patru minute din meci sa ridice din nou tuturor romanilor din tribune pulsul la peste 180. De la 5-8, "tricolorii" pornesc o fabuloasa cursa de urmarire, centrul Radu Cosmin inscrie pe un contraatac taios, iar Dunca voleibaleaza in poarta o pasa perfecta a lui Kadar. Cand mai era un minut de joc, galeria ros-galben-albastra a izbucnit ca un vulcan si a cerut golul, dar torpilele lui Bonca n-au gasit plasa portii adverse. "Pacat! Puteam egala performanta de la Cali (n.r. - locul cinci la CM 1975). Oricum, rezultatul de aici face parte din filmele SF. Baietii s-au mobilizat admirabil si si-au depasit cu mult conditia", spunea dupa meci secretarul general Anatolie Grintescu, in vreme ce "tricolorii" erau asteptati cu tort si sampanie de membrii comunitatii romanesti. "Am aratat ca suntem o echipa mare. Sper ca rezultatul de aici sa nu fie ca un meteorit, dar ce au facut baietii aici este formidabil. Am fost o adevarata echipa, uniti pana la capat si asta a contat enorm. Pacat ca am ratat din nou atatea superioritati", declara cu lacrimi in ochi Vlad Hagiu, cel care a pasit cu dreptul in cariera de antrenor dupa una impresionanta de jucator.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.