Dupa cinci ore de discutii, divergentele dintre PNL si PD s-au adancit. Democratul Boc a vorbit iar de posibilitatea declansarii anticipatelor, in timp ce liberalul Tariceanu a spus ca nu toata lumea are cum sa fie multumita de decizia lui de a nu ma

Dupa cinci ore de discutii, divergentele dintre PNL si PD s-au adancit. Democratul Boc a vorbit iar de posibilitatea declansarii anticipatelor, in timp ce liberalul Tariceanu a spus ca nu toata lumea are cum sa fie multumita de decizia lui de a nu mai demisiona si de a bloca practic scrutinul.

Liberalii si democratii s-au invartit ieri, timp de cinci ore, in jurul unui subiect fierbinte: alegerile anticipate. Dupa discutii prelungite, desfasurate in doua runde, liderii PNL si cei ai PD, reuniti in Consiliul de Coordonare al Aliantei, au tras concluzii diferite. Democratii au inteles ca vor fi alegeri anticipate sau, cel putin, ca sunt sanse mari pentru organizarea lor. Liberalii au inteles, din contra, ca nu vor fi alegeri anticipate sau, cel putin, ca sansele sunt mici.
Dimineata, la prima runda de discutii, intalnirea Consiliului Aliantei a esuat dupa circa doua ore, liderii PNL si PD neajungand la nici o concluzie in privinta remanierii, anticipatelor sau schimbarii presedintilor Camerelor, astfel incat sedinta a fost reluata dupa-amiaza.
TAIOS. Cateva ore mai tarziu, presedintele PD, Emil Boc, a iesit public, dupa sedinta Colegiului Director al partidului, cu acuze destul de dure la adresa colegului sau de Alianta Calin Popescu Tariceanu. ""Colegiul Director al PD l-a avertizat pe primul-ministru ca PD nu este o anexa a premierului, iar deciziile luate in Alianta trebuie respectate"", a facut Boc trimitere la hotararile adoptate in unanimitate de Delegatia Permanenta a PNL si de Consiliul National al PD privind declansarea anticipatelor. De altfel, democratii l-au acuzat pe Tariceanu chiar de incalcarea protocolului de functionare a Aliantei PNL-PD prin faptul ca a luat o asemenea decizie de capul lui, chiar daca demisia este un act unilateral. ""Teza cu privire la alegerile anticipate este valabila atat timp cat nu a fost revocata de nici un for de decizie al PD. Ca sa se ajunga acolo insa, fie premierul ar trebui sa demisioneze, fie sa fie votata o motiune de de cenzura, dar nici una din variante nu pare posibila. Nu vom mai vorbi de anticipate, ele se fac sau nu"", a aratat Boc.
SI TOTUSI... Doar cateva ore n-a mai vorbit liderul PD despre anticipate. Dupa sedinta de dupa-amiaza a Consiliului Aliantei, liderul PD, Emil Boc, a anuntat ca mai-marii liberali si democrati au cazut de acord sa puna pe masa Coalitiei un calendar cu trei propuneri pentru dinamizarea activitatii Executivului si Parlamentului. Ele vizeaza in primul rand schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, inlocuirea din functie a presedintilor de consilii judetene care nu apartin majoritatii parlamentare si dinamizarea procesului de integrare europeana. Toate, in cel mai scurt timp. ""In caz contrar, alegerile anticipate raman in actualitate"", a precizat Emil Boc.
Contactat de Jurnalul National pentru a-si lamuri declaratia, Boc a aratat ca, decizia Aliantei este aceea ca in cazul neindeplinirii conditiilor de mai sus, PNL si PD sa recurga la alegeri anticipate. ""Calendarul este o conditie obligatorie. Nerespectarea acestuia va conduce la alegeri anticipate"", a precizat Emil Boc, sustinand ca si liberalii au fost de acord.
PRIORITAR. Despre inlocuirea sefilor celor doua Camere ale Parlamentului a vorbit si liberalul Tariceanu, dar nuantele sunt diferite. El a spus ca schimbarea este o problema prioritara, care se va putea rezolva dupa inceperea sesiunii parlamentare din toamna. In plus, a catalogat drept aberanta ideea ca PD ar fi o anexa a Executivului. Cat despre planul anticipatelor, impiedicat pana acum chiar de refuzul sau de a demisiona din fruntea Executivului, Tariceanu s-a gandit ca nu-i poate multumi pe toti. ""Unii sunt multumiti, unii nu sunt multumiti de aceasta decizie. Nu putem avea mereu unanimitate"", a raspuns premierul, chestionat asupra supararilor PD legate de aceasta decizie.

PSD NU NEGOCIAZA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.