""What The Hack"" este un eveniment foarte asemanator cu celebrul Woodstock. Se intampla o data la patru ani in Germania, dar are ca participanti hackeri, nu hippie. Editia de anul acesta a festivalului hackerilor a avut loc langa orasul oland

""What The Hack"" este un eveniment foarte asemanator cu celebrul Woodstock. Se intampla o data la patru ani in Germania, dar are ca participanti hackeri, nu hippie.

Editia de anul acesta a festivalului hackerilor a avut loc langa orasul olandez Boxel. Cand a auzit ca exista cateva mii de hackeri care se pregatesc sa-si instaleze corturile langa localitatea pe care o conduce, primarul din Boxel nu a autorizat desfasurarea evenimentului. S-a razgandit, totusi, dupa ce s-a intalnit cu o delegatie a organizatorilor festivalului. La 28 iulie, cateva sute de corturi, cateva sute de hamace si 3.000 de entuziasti dadeau startul evenimentului.
SERIOS. Desi ar putea parea doar un prilej de socializare, evenimentul a inclus workshop-uri cu titluri precum ""Politics of Psychedelic Research"" si ""Fun and Mayhem with RFID"", laolalta cu o serie de conferinte pe tema eficientei energetice sau a felului in care activistii pot atrage atentia guvernelor. S-a discutat pe indelete despre pasapoarte mai sigure si identificarea biometrica.
Chiar si ofiterii de politie desemnati sa supravegheze ""What The Hack"" au fost cooptati in cadrul evenimentului. Politistii au tinut cate o conferinta in fiecare zi si au vorbit despre cum fac sa asigure securitatea unui eveniment de genul acestuia.
SCOP. Cum existau prea multe lucruri serioase in agenda, iar reputatia de anarhisti a hackerilor ar fi putut avea de suferit, organizatorii i-au rugat pe participanti sa-si scaneze singuri lucrurile la intrare. Desi scannerul pentru bagaje era la fel de bun ca si cele folosite in aeroporturi, nici un organizator sau politist nu a supravegheat operatiunea.
""Ideea este sa combatem stereotipul conform caruia hackerii sunt niste rauvoitori carora nu le place soarele si sunt inclinati catre vandalism"", spune Rop Gonggrijp, unul dintre fondatorii evenimentului.
Dumneavoastra decideti daca au reusit sau nu. Ieri, evenimentul a fost inchis oficial, iar participantii au plecat fiecare spre coltul de lume din care a venit.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.