Impasul politic provocat de dificultatea desemnarii noului Guvern in urma alegerilor legislative de la 25 iunie a surprins Bulgaria intr-un moment dilematic, asemanator celui romanesc, legat de preconizatele alegeri anticipate dar si de posibila c
Impasul politic provocat de dificultatea desemnarii noului Guvern in urma alegerilor legislative de la 25 iunie a surprins Bulgaria intr-un moment dilematic, asemanator celui romanesc, legat de preconizatele alegeri anticipate dar si de posibila coabitare imorala PNL-PSD. In conditiile in care prioritatea anuntata de autoritatile de la Sofia, ca si de cele de la Bucuresti, a fost integrarea europeana, iar monitorizarea ante-aderare ameninta, cand si cand, cu activarea clauzei de salvgardare, ce ar putea amana alaturarea la spatiul european, dificultatile intampinate de desemnarea componentei noului Executiv bulgar accentueaza dilema. Asadar, posibilitatea ca Romania si Bulgaria sa se regaseasca pe aceleasi coordonate, ale anticipatelor, ne-ar putea mentine in tandem, pentru o integrare realista, in 2008. (D.E.)
Prim-ministrul desemnat de socialistii bulgari castigatori ai legislativelor din 25 iunie, Serghei Stanisev (foto dreapta), a fost nevoit sa recunoasca in fata Parlamentului de la Sofia ca a esuat in formarea noului Guvern, dupa ce Cabinetul de ministri propus de acesta s-a aflat la un vot distanta de succes, fiind respins cu 118 voturi "impotriva" si 117 "pentru" in cadrul sedintei de investitura de miercuri. "In absenta majoritatii necesare, coalitia formata din Partidul Socialist si Miscarea pentru Drepturi si Libertati a ajuns la concluzia ca mandatul cu care a fost insarcinata, de a forma un Guvern, a esuat", si-a admis Stanisev infrangerea, pasand responsabilitatea desemnarii noului Executiv de la Sofia Miscarii Nationale Simeon al II-lea (foto stanga). Miscarea, clasata pe locul al doilea in cadrul legislativelor, cu 19,88% din sufragiile exprimate, respectiv detinand 53 din cele 240 de fotolii parlamentare, a acceptat provocarea in urma consultarilor de joi cu seful de stat bulgar, Gheorghi Parvanov. Cu toate acestea, bucuria simpatizantilor lui Simeon al II-lea ar putea fi umbrita, de vreme ce esecul obtinerii majoritatii parlamentare necesare investirii Guvernului ar putea fi reluat. Avertizarea a venit din partea lui Stanisev insusi, premierul de o zi anuntand ca Miscarea Nationala Simeon al II-lea nu va reusi sa formeze noul Guvern fara sprijinul Partidului Socialist si al Miscarii pentru Drepturi si Libertati. Politicienii de centru-dreapta din Guvernul in exercitiu de la Sofia au indicat, ieri, ca nu exclud "o larga coalitie" cu socialistii in vederea formarii noului Cabinet. "Miscarea Nationala Simeon al II-lea este deschisa negocierilor cu toate partidele si speram ca Partidul Socialist Bulgar va fi unul din partenerii viitorului Guvern," a confirmat unul din liderii partidului, Ognian Gerdzikov, citat de Rompres.
Anticipatele, dupa colt
In cazul in care Miscarea Nationala Simeon al II-lea nu va reusi sa prezinte un Cabinet de ministri "acceptabil" in termen de 7 zile de la mandatarea sa in acest sens, sarcina formarii Guvernului va reveni unei alte formatiuni politice reprezentate in Parlament, desemnata in functie de preferintele lui Parvanov. Mai mult, daca acest ultim efort pentru Executivul bulgar nu va avea succes, Bulgaria se va trezi in febra anticipatelor. Ipoteza este cu atat mai plauzibila, cu cat socialistii bulgari au lasat impresia unui eventual refuz al cooperarii cu Miscarea condusa de Simeon de Saxa Coburg Gotha, politicienii de centru-dreapta fiind avertizati ca Guvernul propus de acestia va avea nevoie de sprijinul Partidului Socialist Bulgar si al Miscarii pentru Drepturi si Libertati pentru a trece in Parlamentul de la Sofia.
Miza integrarii
O intarziere prelungita in formarea unui Guvern de coalitie stabil in Bulgaria va submina calendarul deja strans stabilit pentru realizarea schimbarilor constitutionale si a altor reforme judiciare, riscand amanarea cu un an a aderarii la Uniunea Europeana, avertiza, recent, "Financial Times", citat de Rompres. Un eventual esec al "tocmelii politice" in vederea desemnarii unui Guvern stabil ar putea prejudicia viitorul european al tarii, continua publicatia britanica, subliniind ca schimbarile constitutionale, menite sa faca sistemul judiciar mai raspunzator, necesita o majoritate de doua treimi in Parlament pentru a fi adoptate. Reactia institutiilor europene la confuzia prilejuita de formarea Executivului bulgar nu a intarziat sa apara, Comisia Europeana avertizand, luni, Bulgaria ca "ceasul ticaie, fiecare saptamana si fiecare luna conteaza pentru a fi gata la data stabilita" in vederea aderarii la Uniune. Comisia si-a reluat, joi, sfaturile, recomandand Bulgariei sa formeze un Guvern puternic si stabil cat mai repede posibil pentru respectarea calendarului integrarii europene.
Paralela de la Bucuresti
Partenera a Bulgariei pe drumul spre UE, Romania pare sa fi depasit, la acest moment, faza convocarii de alegeri anticipate. Desi, in urma respingerii de catre Curtea Constitutionala a pachetului de legi privind reforma justitiei, prim-ministrul Tariceanu isi anuntase demisia "irevocabila", insotita de organizarea de alegeri anticipate, seful Executivului de la Bucuresti si-a revenit, saptamana trecuta invocand "natura dezlantuita" drept motiv de razgandire. "Am fi dorit alegeri anticipate si imi asum cu curaj aceasta initiativa politica," s-a scuzat Tariceanu, dupa intoarcerea de la Bruxelles, anuland speranta anticipatelor pentru faptul ca "natura dezlantuita a lovit cu o furie fara precedent poporul si asa greu incercat de jocul politicienilor." "Nu e momentul abandonului. Un conducator curajos nu-si abandoneaza poporul la greu," a completat premierul roman. Mai nou, principalele turbulente anuntate par sa fie reprezentate de remanierea guvernamentala in vederea relansarii imaginii Executivului de la Bucuresti. Nu este exclus, asadar, ca atat Bulgaria, cat si Romania, se se regaseasca in curand pe aceleasi coordonate, ale anticipatelor dar si ale amanarii aderarii pentru 2008.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.