Executivul trece dintr-o criza in alta. Premierul Calin Popescu Tariceanu a reusit ieri performanta de a deteriora relatiile cu presedintele Traian Basescu si cu doi dintre ministrii sai: unul care tocmai a demisionat, Mona Musca, si unul inca in
Executivul trece dintr-o criza in alta. Premierul Calin Popescu Tariceanu a reusit ieri performanta de a deteriora relatiile cu presedintele Traian Basescu si cu doi dintre ministrii sai: unul care tocmai a demisionat, Mona Musca, si unul inca in post, ministrul Finantelor, Ionut Popescu. Dupa ce, in urma cu doua zile, premierul anuntase ca Guvernul va sustine uzina Tractorul Brasov pana la privatizarea din toamna, Ionut Popescu l-a anuntat ieri pe Tariceanu ca el nu va semna nici o decizie de subventionare indirecta a fabricii, dupa ce pana acum a blamat asemenea initiative. In ceea ce-l priveste pe presedintele Basescu, acesta l-a aratat pe premier cu degetul, la o intalnire cu ziaristii straini, pentru ratarea momentului oportun pentru anticipate. Mai mult, presedintele a avertizat ca va interveni, daca Alianta PNL-PD se va indrepta spre un derapaj major. Tariceanu a refuzat imediat oferta lui Basescu spunand ca nu se justifica o astfel de interventie. Si tot ieri, Tariceanu a atacat-o din nou pe Mona Musca pentru faptul ca si-a prezentat demisia la tv si a anuntat senin pe toata lumea ca nu este nici o tragedie plecarea acesteia. In ciuda neintelegerilor evidente dintre Palate, dintre ministri si premier si dintre premierul-lider de partid si subordonatii liberali. Tariceanu e optimist in fata presei. Alianta merge foarte bine, desi Opozitia a invins-o ieri la Senat, respingand trei ordonante importante. (Carmen EPURAN)
Ieri, in timpul sedintei de guvern, a izbucnit o noua criza in Cabinetul Tariceanu, generata de refuzul ministrului de Finante Ionut Popescu de a contrasemna o hotarare prin care se va putea subventiona productia de utilaje agricole de la Tractorul SA Brasov. "Nu pot sa semnez o astfel de decizie privind subventionarea indirecta a uzinei Tractorul, dupa ce pana acum am blamat asemenea initiative. Am facut acest anunt si in sedinta de ieri a Executivului", ne-a declarat telefonic ministrul Finantelor. Ramane de vazut daca premierul Tariceanu va promulga o astfel de hotarare, fara acordul scris al ministrului de Finante. Secretariatul General al Guvernului a precizat ca semnatura reprezentantului Ministerului de Finante este obligatorie.
100 de miliarde de lei de la Tariceanu
Miercuri, primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, a fost in vizita la Tractorul Brasov, ocazie cu care a promis ca va gasi o solutie sa scoata fabrica de tractoare din impas. Mai precis, potrivit declaratiilor sindicalistilor de la Tractorul, Tariceanu ar fi declarat ca va introduce pe ordinea de zi a sedintei de Guvern o ordonanta care ar asigura subventionarea tehnicii agricole cu 250 de miliarde de lei.
"Daca fermierii ar fi sprijiniti sa cumpere tractoare, am fi ajutati si noi implicit", a precizat Gheorghe Apostu, liderul de sindicat de la Tractorul. In acelasi timp, directorul uzinei a explicat ca, pe piata interna, "oamenii nu au bani sa cumpere tractoare". A doua zi dupa vizita de la Brasov, Tariceanu s-a tinut de cuvant si a aprobat in sedinta Executivului alocarea unei sume de 100 de miliarde de lei vechi (circa 3 milioane de euro) pentru subventionarea producatorilor agricoli care doresc sa-si cumpere masini agricole. "Aceasta suma nu va fi acordata pentru societatea Tractorul, deoarece nu se pot acorda subventii directe, ci producatorilor agricoli. Astfel, va fi subventionat 45% din pretul utilajului achizitionat. Banii vor fi dati prin Ministerul Agriculturii", a declarat primul ministru Calin Popescu Tariceanu. Conform premierului, cele 100 de miliarde de lei suplimenteaza fondurile alocate pentru achizitionarea de tractoare noi prin programul privind sprijinirea producatorilor agricoli. Suma aprobata ieri se adauga fondurilor in valoare de 250 de miliarde de lei vechi alocate de Executiv in luna aprilie.
"Nimeni de la Finante nu va semna"
Mircea PAUN - ZIUA Foto Decizia primului-ministru de a subventiona producatorii agricoli nu are, insa, acordul Ministerului Finantelor. Ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, ne-a declarat, ieri, ca nu este de acord cu acordarea de subventii pentru achizitia de tractoare si ca ministerul pe care il conduce nu va semna un act normativ in acest sens. El ne-a precizat ca "nimeni din Finante nu va semna respectiva hotarare". Popescu a mai spus, citat de Mediafax, ca autoritatile locale din Brasov si reprezentantii uzinei ii solicita de mai multe saptamani sa se implice in ajutorarea fabricii, insa conducerea ministerului a refuzat acest lucru.
In aceste conditii ramane de vazut daca hotararea despre care vorbeste premierul Tariceanu se poate aplica avand in vedere ca, potrivit Secretariatului General al Guvernului, pentru acordarea oricaror subventii este necesara semnatura Ministerului Finantelor. La randul sau, ministrul Finantelor ne-a precizat ca el, desi se opune, daca hotararea va fi promulgata, nu poate decat sa o aplice avand in vedere ca Guvernul este suveran. Deoarece, cu cateva ore inainte de inceperea sedintei de guvern, Popescu declarase la BBC ca "nu, eu nu ma gandesc sa-mi dau demisia, dar eu imi voi respecta - asa cum spuneam si in cazul Monei Musca - propria scara de valori", l-am intrebat daca in aceste conditii isi va prezenta demisia. "Atunci cand nu esti de acord cu o anumita masura trebuie sa spui deschis acest lucru", a precizat Ionut Popescu. De altfel, potrivit ministrului Finantelor, nu poti fi intotdeauna de acord cu cineva in proportie de 100%.
"Concurenta" impiedica aderarea Romaniei
Comisarul european pentru Concurenta, Nellie Kroes, a declarat recent, la intalnirea cu premierul roman Calin Popescu Tariceanu la Bruxelles, ca Romania trebuie sa aplice toate regulamentele europene in domeniul competitiei si sa isi respecte angajamentele asumate in negocierile derulate cu UE asupra acestui sector. Oficialul UE a mai spus ca "este necesar ca reprezentantii Consiliului Concurentei sa prezinte cazuri concrete privind deciziile adoptate in cazul ajutoarelor de stat".
UE a reprosat Romaniei, in repetate randuri, proasta functionare a Consiliului Concurentei. Desi toamna trecuta Romania a inchis provizoriu toate capitolele de negociere, oficialii europeni au continuat sa fie extrem de nemultumiti in privinta institutiei care reglementeaza competitia pe piata romaneasca. Principalul motiv al nemultumirii Comisiei Europene era reprezentat de incapacitatea Consiliului Concurentei din Romania de a-si face datoria. In final, s-a decis incheierea provizorie a capitolului, dar cu o serie de conditii foarte dure, in special in ceea ce priveste ajutoarele de stat. "Fiecare decizie luata de Consiliul Concurentei de la Bucuresti privind ajutoarele de stat a fost gresita", afirma la acea vreme un oficial european pentru BBC.
Numai anul trecut, valoarea ajutoarelor de stat autorizate a fost de aproape 86.000 miliarde de lei vechi (peste 2 miliarde de euro). Consiliul a declansat numai 33 de investigatii, dintre care 22 pentru cercetarea unor posibile intelegeri anticoncurentiale, 9 pentru abuz de pozitie dominanta si doua pentru concentrare economica.
Tractorul la privatizare
Uzina din Brasov este in proces de privatizare, singurele oferte fiind depuse de firmele Mahindra&Mahindra din India si MYO-O din Romania. Aceasta este a doua incercare de privatizare a societatii, dupa ce acordul incheiat in 2003 cu firma italiana Landini nu a fost finalizat, pentru ca investitorul a decis sa nu mai preia uzina. Firma indiana are o gama larga de activitati si produce atat tractoare cat si automobile. Mahindra&Mahindra va produce in India, in parteneriat cu grupul Renault, modelul Logan. Societate cu capital integral romanesc, MYO-O a fost infiintata in anul 1993 si are ca obiect de activitate comertul cu masini si utilaje agricole. Compania controleaza producatorul de combine agricole Semanatoarea din Bucuresti.
Potrivit directorului general al uzinei Tractorul are comenzi pentru 1600 de tractoare pentru Turcia si 600 pentru Egipt. "Trebuie sa mai aducem comenzi pentru export fiindca, din pacate, la intern oamenii nu prea au bani sa cumpere tractoare", i-a explicat Titu Serban, directorul general al uzinei, premierului Tariceanu. Avand in vedere ca un tractor de 65 cai putere fabricat la Tractorul Brasov costa in jur de 19.000 euro, subventia acordata de stat ar ajunge pentru achizitionarea a aproximativ 350 de tractoare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.