Premierul desemnat al Bulgariei, socialistul Serghei Stanisev, a recunoscut, ieri, in fata Parlamentului de la Sofia ca a esuat in formarea noului Guvern, dupa ce forul legislativ a respins, miercuri, Cabinetul de ministri propus de acesta, transmite
Premierul desemnat al Bulgariei, socialistul Serghei Stanisev, a recunoscut, ieri, in fata Parlamentului de la Sofia ca a esuat in formarea noului Guvern, dupa ce forul legislativ a respins, miercuri, Cabinetul de ministri propus de acesta, transmite Rompres. Desi socialistii bulgari au solicitat reluarea votului de investitura a Guvernului, argumentand ca scrutinul desfasurat miercuri nu a respectat caracterul secret al votului, Stanisev si-a asumat esecul, propunand ca sarcina desemnarii Executivului sa fie preluata de formatiunea de centru-dreapta, Miscarea Nationala Simeon al II-lea, clasata pe locul al doilea in cadrul legislativelor din 25 iunie.
Mandat esuat
"In absenta majoritatii necesare, coalitia formata din Partidul Socialist si Miscarea pentru Drepturi si Libertati a ajuns la concluzia ca mandatul cu care a fost insarcinata de a forma un Guvern a esuat," a declarat premierul bulgar in urma votului negativ din Parlamentul de la Sofia. "Constitutia prevede acum obligatia presedintelui (republicii, n.red.) de a da mandatul de formare a guvernului celui de-al doilea grup parlamentar, Miscarea Nationala Simeon al II-lea," a adaugat Stanisev. "Nu dorim sa guvernam cu orice pret," a mai precizat prim-ministrul bulgar, citat de "Sofia News Agency". Totodata, acesta a reprosat formatiunilor politice aflate in Opozitie ca nu au in vedere interesele nationale ale tarii, apreciind ca le va fi imposibil sa formeze noul Guvern fara sprijinul Partidului Socialist si al Miscarii pentru Drepturi si Libertati. "Alegerile anticipate nu sunt cel mai bun scenariu pentru tara, dar nu exclud aceasta optiune daca celelalte puteri politice sunt la fel de oneste in actiuni ca si noi", a revenit Stanisev, dupa o consultare cu presedintele tarii, Gheorghi Parvanov. Rezultatul sedintei de investitura care a avut loc, miercuri, in Parlamentul bulgar a fost unul deosebit de contradictoriu, Serghei Stanisev fiind confirmat in functia de premier cu 120 de voturi pentru si 119 impotriva, in vreme Guvernul propus de acesta nu a reusit sa intruneasca suficiente voturi favorabile, fiind respins cu 118 voturi impotriva, 117 pentru si patru abtineri. Cu o zi in urma, cele cinci partide de Opozitie, printre care Miscarea Nationala Simeon al II-lea si ultranationalistii din coalitia "Ataka", au boicotat o sedinta a forului legislativ bulgar pentru a impiedica un vot de incredere pentru Guvernul minoritar format din reprezentantii Partidului Socialist si ai Miscarii pentru Drepturi si Libertati.
Simeon al II-lea revine
Sarcina formarii Guvernului va reveni Miscarii Nationale Simeon al II-lea, a declarat, ieri, liderul grupului parlamentar al Miscarii, Aneliya Mingova, in urma unei intrevederi cu presedintele Gheorghi Parvanov, fara a preciza o data exacta, relateaza "Sofia News Agency". Negocierile in vederea desemnarii noului Cabinet de ministri nu au inceput deocamdata, Miscarea urmand sa nominalizeze un candidat la functia de prim-ministru in cel mai scurt timp posibil. In urma anuntului, liderul Uniunea Populara a Bulgarilor, Stefan Sofianski, si cel al Uniunii Fortelor Democratice, Nadezhda Mihailova, si-au exprimat disponibilitatea in sensul cooptarii la guvernare. Cu toate acestea, unele partide politice au anuntat ca isi vor retrage sprijinul acordat Miscarii in cazul in care fostul premier, Simeon de Saxa Coburg Gotha, ar putea reveni la conducerea Executivului din Bulgariei.
UE recomanda urgent un guvern puternic
Impasul provocat de respingerea Cabinetului Stanisev nu va afecta procesul de integrare a Bulgariei in Uniunea Europeana, a declarat, ieri, ministrul bulgar al Afacerilor Europene, Meglena Kuneva, citata de "Sofia News Agency". Oficialii europeni "nu au aratat nici cea mai mica urma de indoiala in privinta faptului ca actuala situatie va afecta hotararea Bulgariei de a-si indeplini angajamentele asumate fata de UE," a precizat Kuneva, adaugand ca "Bulgaria a demonstrat faptul ca este o democratie matura." Pe de alta partea, Comisia Europeana a recomandat, ieri, Bulgariei sa formeze un Guvern puternic si stabil cat mai repede posibil pentru a continua pregatirile si a adopta reformele necesare pentru a fi gata sa intre in UE la 1 ianuarie 2007. "Fiecare zi conteaza pentru pregatiri", a declarat un purtator de cuvant al Executivului Uniunii Europene, citat de Rompres. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.