Votul de marti seara din Delegatia Permanenta a PNL, 63 in favoarea domnului Tariceanu - din 72 - constituie indiscutabil un succes pentru actualul premier. Dar acest succes nu trebuie considerat ca incurajare avand in vedere probabila demisie - ca s
Votul de marti seara din Delegatia Permanenta a PNL, 63 in favoarea domnului Tariceanu - din 72 - constituie indiscutabil un succes pentru actualul premier. Dar acest succes nu trebuie considerat ca incurajare avand in vedere probabila demisie - ca semn de protest - a doamnei Mona Musca din functia de vice-presedinte al partidului si de ministru al Culturii si amenintarea cu iesirea din partid. Principala critica atat a doamnei Musca cat si a altor noua membri ai Delegatiei Permanente intrunite ieri se refera la "balbaieliele" premierului Tariceanu. E vorba de convocarea de alegeri anticipate implicand demisia mai mult proforma a guvernului. Premierul Tariceanu si-a anuntat demisia, apoi a revocat-o - dupa ce cazuse de acord cu Partidul Democrat si fara a da explicatii plauzibile. In plus, premierul a facut presiuni asupra membrilor Delegatiei Permanente - ceea ce nu este chiar democratic.
Intrebarea este insa ce alternativa are PNL la domnul Tariceanu avand in vedere penuria existenta de valori si uzura acumulata de domnul Theodor Stolojan care de mai multe ori si-a dat demisia cand ti-era lumea mai draga si mai ales de domnul Valeriu Stoica renumit prin versatilitatea sa. Preocuparea de a nu cadea - vorba proverbului - din lac in put, a impus retinere multor membri nemultumiti ai Delegatiei Permanente. Pe de alta parte sunt cunoscute relatiile foarte bune dintre domnul Stolojan si ex-presedintele Partidului Democrat , domnul Traian Basescu, or, la ordinea de zi se afla masuri in care poate aparea un conflict de interese intre liberali si democrati ca membri ai aceleiasi aliante. Cum va actiona domnul Stolojan? Ca liberal sau ca democrat? Caci pastrarea identitatii este primul comandament pentru un sef de stat sau de guvern.
Ne aflam pe de alta parte intr-o tara unde facerea si desfacerea guvernelor (democratice sa ne intelegem!) a fost sportul preferat al politicienilor, unde emotionalitatea e adeseori prioritate fata de ratiune.
Prin aceasta prisma - a intelepciunii - se cer analizate si nemultumirile pretuitei doamne ministru a Culturii.
Indiscutabil jocul domnului Calin Popescu de-a demisiile a adus prejudicii Partidului National Liberal; au fost ratate alegeri anticipate pe care actuala coalitie Dreptate-Adevar le-ar fi castigat asigurandu-si o guvernare fara prea mari emotii. Separarea functiei de premier de cea de presedinte al partidului este justificata oricum - dar mai ales in urma greselilor comise de domnul Tariceanu. Dar ce pune PNL in loc mai ales ca doamna Mona Musca - o posibila alternativa - este gata sa demisioneze si din partid. Reactie comparabila cu cei care in Extremul Orient protesteaza dandu-si foc si ce baza se poate pune pe asemenea reactii disproportionate defect national al unui popor predispus la exaltare.
Un proverb francez spune ca noaptea e cel mai bun sfatuitor; sa ne fie deci permis sa credem ca greselile premierului Tariceanu vor fi analizate si eventual sanctionate cu o intelepciune ceva mai britanica, avertismentul pentru domnul Tariceanu fiind oricum substantial: la prima abatere isi va pierde postul. Opozitia isi freaca desigur mainile.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.