Mona Musca, ministrul Culturii, a anuntat ca isi depune demisia, astazi, la sedinta de Guvern. Ea si-a motivat gestul astfel: se pune in acord cu votul dat impotriva ramanerii lui Tariceanu in functia de premier si presedinte al partidului. Nu poa
Mona Musca, ministrul Culturii, a anuntat ca isi depune demisia, astazi, la sedinta de Guvern. Ea si-a motivat gestul astfel: se pune in acord cu votul dat impotriva ramanerii lui Tariceanu in functia de premier si presedinte al partidului. Nu poate face parte dintr-o echipa in al carei conducator nu mai are incredere.
Demisia Monei Musca poate fi un semnal dat pentru anuntata remaniere a Guvernului. Seful Executivului ne "ameninta" de catva timp ca va reimprospata echipa de la Palatul Victoria. "Remanierea se face, nu se discuta" spunea Tariceanu. Acum are cel mai bun context pentru a realiza primenirea ministrilor: renuntarea la "demisia irevocabila", marcheza un nou inceput pentru premier; votul Delegatiei Permanente al PNL i-a conferit legitimitate iar remanierea Executivului ar putea aduce puncte sefului de la Palatul Victoria, la capitolul credibilitate. Pe de alta parte Mona Musca este cotata in sondaje ca cel mai eficient ministru si liberalul cu cea mai mare cota de credibilitate. Din aceasta perspectiva demisia sa marcheaza mai degraba inceputul unei probleme a PNL. De ce natura va fi aceasta vom sti in zilele urmatoare. Atat Mona Musca cat si Stolojan considera ca PNL si Alianta nu se vor rupe.
Liberalul Radu Campeanu sustine ca la originea disensiunilor din partid s-ar afla presedintele Traian Basescu, care se implica mai mult decat ar trebui in viata partidelor politice. Valeriu Stoica neaga implicarea sefului statului si sustine ca in PNL criza abia incepe. (D.I.)
Gheorghe Flutur, vicepresedinte al PNL si ministru al Agriculturii, a infirmat ieri zvonurile potrivit carora ar urma sa-si dea demisia din functia de ministru si din cea conducerea liberala. "Imi exprim parerea de rau despre intentiile Monei Musca si socotesc ca premierul Tariceanu, impreuna cu noi ceilalti, trebuie sa mai avem discutii cu ea, in zilele urmatoare. Personal, am proiecte urgente la Ministerul Agriculturii, pe care trebuie sa le duc la capat, iar cel mai important este cel privind inundatiile si oamenii aflati in suferinta", a aratat Flutur, citat de Mediafax. "Fac apel la intoarcerea la calendarul guvernamental, cu prioritate la rezolvarea problemei privind pagubele produse de inundatii. Din punctul de vedere al dezbaterii din PNL, cred ca s-au consumat acele etape pe care le-am cerut si eu, respectiv intalnirea Tariceanu-Stolojan si dezbaterile in forurile partidului pe aceasta tema. Orice prelungire a acestor dezbateri ne abate de la agenda pe care populatia o asteapta de la principalul partid aflat la guvernare. Si asa s-a prelungit prea mult dezbaterea politica din aceasta vara, cu diverse teme, la nivelul intregii clase politice", a subliniat liderul liberal. El a apreciat ca membrii Guvernului trebuie sa se concentreze, in prezent, asupra subiectelor pentru care au facut promisiuni prin declaratia din Parlament a primului-ministru. "Discutiile si votul de marti, din sedinta Delegatiei Permanente a PNL, nu le consider ca o usa trantita in nas lui Theodor Stolojan, ci ca o dezbatere utila care trebuie sa ramana in interiorul PNL", a mai spus Flutur, adaugand ca manifesta acelasi respect si incredere in omul Theodor Stolojan. (A.H.)
Premierul o ataca pe Mona Musca
Premierul Calin Popescu Tariceanu a criticat ieri, de pe santierul amenajat la Maracineni, decizia ministrului Culturii, Mona Musca, de a-si anunta demisia prin intermediul presei. ''O demisie nu se anunta nici prin televiziune, nici prin radio. Cand esti membru al Guvernului exista alte modalitati sa comunici", a precizat premierul. Pe de alta parte, primul ministru a spus ca daca decizia Monei Musca de a demisiona este irevocabila, nu va mai insista in a o convinge sa nu renunte la functie. "Voi discuta cu doamna Mona Musca dar daca decizia este irevocabila atunci nu mai are rost sa insist. Daca exista o posibilitate de a reveni voi insista ca sa revina. Cred ca motivatia pe care a invocat-o nu este una care sa justifice un asemenea gest'', a adaugat premierul. In cursul diminetii, Tariceanu declarase, la auzul demisiei ministrului Culturii, ca o va sfatui pe Mona Musca sa nu demisioneze din functie. "Am auzit de declaratiile Monei Musca, dar nu m-a anuntat oficial ca intentioneaza sa demisioneze. Eu am sa o sfatuiesc sa nu faca acest gest, dar, in final, acesta este un gest de atitudine si vointa personala", a declarat Tariceanu, aflat, de aceasta data, intr-o vizita la Brasov. (C.E.)
Flutur ramane ministru
Foto: Mediafax Gheorghe Flutur, vicepresedinte al PNL si ministru al Agriculturii, a infirmat ieri zvonurile potrivit carora ar urma sa-si dea demisia din functia de ministru si din cea conducerea liberala. "Imi exprim parerea de rau despre intentiile Monei Musca si socotesc ca premierul Tariceanu, impreuna cu noi ceilalti, trebuie sa mai avem discutii cu ea, in zilele urmatoare. Personal, am proiecte urgente la Ministerul Agriculturii, pe care trebuie sa le duc la capat, iar cel mai important este cel privind inundatiile si oamenii aflati in suferinta", a aratat Flutur, citat de Mediafax. "Fac apel la intoarcerea la calendarul guvernamental, cu prioritate la rezolvarea problemei privind pagubele produse de inundatii. Din punctul de vedere al dezbaterii din PNL, cred ca s-au consumat acele etape pe care le-am cerut si eu, respectiv intalnirea Tariceanu-Stolojan si dezbaterile in forurile partidului pe aceasta tema. Orice prelungire a acestor dezbateri ne abate de la agenda pe care populatia o asteapta de la principalul partid aflat la guvernare. Si asa s-a prelungit prea mult dezbaterea politica din aceasta vara, cu diverse teme, la nivelul intregii clase politice", a subliniat liderul liberal. El a apreciat ca membrii Guvernului trebuie sa se concentreze, in prezent, asupra subiectelor pentru care au facut promisiuni prin declaratia din Parlament a primului-ministru. "Discutiile si votul de marti, din sedinta Delegatiei Permanente a PNL, nu le consider ca o usa trantita in nas lui Theodor Stolojan, ci ca o dezbatere utila care trebuie sa ramana in interiorul PNL", a mai spus Flutur, adaugand ca manifesta acelasi respect si incredere in omul Theodor Stolojan. (A.H.)
Ce spune Constitutia
Premierul Calin Popescu Tariceanu are la dispozitie doua variante in cazul demisiei ministrului Culturii, Mona Musca: fie numeste un alt ministru ca interimar pe o perioada de 45 de zile pana la desemnarea titularului, fie numeste direct un nou ministru.
Potrivit articolului 106 din Constitutie, functia de membru al Guvernului inceteaza in urma demisiei, a revocarii, a pierderii drepturilor electorale, a starii de incompatibilitate, a decesului, precum si in alte cazuri prevazute de lege.
Legea privind organizarea si functionarea Guvernului si a ministerelor prevede ca demisia din functia de membru al Guvernului se anunta public, se prezinta in scris primului-ministru si devine irevocabila din momentul in care s-a lua act de depunerea sa, dar nu mai tarziu de 15 zile de la data depunerii. Presedintele Romaniei, la propunerea primului-ministru, ia act de demisie si declara vacanta functia de membru al Guvernului. Legea fundamentala precizeaza ca, daca un ministru demisioneaza, presedintele Romaniei poate desemna, la propunerea primului-ministru, un alt membru al Guvernului ca ministru interimar pentru o perioada de cel mult 45 de zile.
Procedura nu presupune aprobarea Parlamentului decat in cazul in care ar fi vorba de un nou ministru al Culturii provenit din alt partid al coalitiei, in afara PNL.
Aprobarea Parlamentului nu este necesara nici la remanierea guvernamentala in cazul in care noii titulari ai portofoliilor provin din aceleasi partide ca fostii ministri. (D.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.