La mai putin de 12 ore de la inceperea misiunii sale, naveta Discovery si-a desfasurat, ieri, bratul robotizat de 15 metri dotat cu o camera speciala, pentru a cauta eventuale defectiuni la varful si aripile sale, transmite Mediafax. Aceasta manevra
La mai putin de 12 ore de la inceperea misiunii sale, naveta Discovery si-a desfasurat, ieri, bratul robotizat de 15 metri dotat cu o camera speciala, pentru a cauta eventuale defectiuni la varful si aripile sale, transmite Mediafax. Aceasta manevra a inceput putin dupa ora 6.00 GMT (9.00, ora Romaniei), cu 45 de minute mai devreme decat era programat si la trei ore dupa ce echipajul a fost trezit de NASA pentru a-si incepe ziua de lucru. Pentru ca in timpul primelor doua minute ale ascensiunii navetei, camerele de filmat ale NASA au inregistrat desprinderea a doua bucati de material, echipajul de pe Discovery va folosi un brat robotizat de 15 metri de fabricatie canadiana cu senzori laser si o camera speciala. Aceasta manevra este menita sa descopere daca bucatile desprinse nu au provocat pagube la invelisul exterior al navetei.
Datele culese in cadrul acestei operatiuni prevazute sa dureze mai multe ore, vor fi transmise inginerilor NASA de la sol. Un examen suplimentar al scutului termic si structurii exterioare va fi efectuat de sistemul de senzori dupa ce naveta va arima la Statia Spatiala Internationala, astazi. NASA trateaza cu o atentie deosebita aceste fragmente desprinse in timpul lansarii, deoarece un incident de acest gen a fost la originea accidentului navetei Columbia.
Manevre inedite
Astronautii de la bordul lui Discovery au un program incarcat in aceste 12 zile in spatiu, dintre care noua le vor petrece arimati la Statia Spatiala Internationala, pe care Discovery o aprovizioneaza cu hrana si piese de schimb. In timpul acestei misiuni, conceputa ca un zbor de testare a noilor echipamente de siguranta, vor avea loc mai multe premiere destul de riscante. Prima dintre ele a avut loc imediat ce naveta a atins orbita terestra, la opt minute de la decolare. Comandantul Collins a inclinat usor naveta pentru a permite echipajului sa inspecteze vizual rezervorul central in timp ce acesta se detasa de Discovery, inainte de a cadea si a se dezintegra in atmosfera. Prin aceasta manevra, care nu a mai fost pusa in practica pana acum niciodata, trebuia sa se verifice daca s-a desprins vreo bucata de spuma izolanta de la rezervor in timpul lansarii, asa cum s-a intamplat in cazul Columbiei.
O a doua noutate este ca, la putin timp inainte de a ajunge pe ISS, comandantul Collins va manevra in asa fel naveta incat sa le prezinte baza acesteia celor doi ocupanti ai Statiei, care vor verifica vizual daca scutul termic al lui Discovery este intact. In timpul acestei manevre, Collins va pierde pentru scurt timp contactul vizual cu ISS, incalcand astfel una din regulile NASA privind procedura de arimare la Statia Spatiala.
Investigatii la sol
Pentru publicul entuziast, lansarea a parut perfecta la prima vedere. Rachetele si rezervorul central s-au desprins de naveta asa cum era prevazut, Discovery s-a plasat pe orbita exact asa cum se asteptau cercetatorii, la mai putin de noua minute de la decolare. Totusi, cel putin doua fragmente s-au desprins din racheta in timpul ascensiunii, asa cum arata imaginile prezentate de NASA in conferinta de presa de dupa lansare, amintind de condintiile lansarii navetei Columbia. "Trebuie sa asteptam analiza specialistilor", a declarat Wayne Hale, directorul adjunct al programului navetei, comentand imaginile. Potrivit directorului operatiunilor de zbor de la NASA, John Shannon, unul din fragmente, cu dimensiuni de aproximativ 3,8 centimetri, pare sa provina din trenul de aterizare din fata navetei. Originea celuilalt fragment nu este cunoscuta, insa desprinderea sa nu parea sa fi afectat naveta.
O echipa a fost alcatuita, ieri dimineata, pentru a analiza imaginile si a depista eventualele avarii ale rachetei. Alte investigatii vor putea fi facute in cursul urmatoarelor doua zile datorita numeroaselor camere de luat vederi amplasate pe naveta, au afirmat expertii. "Este prea devreme" pentru a stabili consecintele pe care acest incident le-ar putea avea pentru naveta si echipaj, a apreciat John Shannon. "Trebuie sa stiu precis ce s-a intamplat. Trebuie sa revizualizam lansarea in mod metodic si sa analizam inregistrarile video ale lansarii cadru cu cadru", a mai declarat el, subliniind ca la fiecare lansare cad placute din scut. "Nu am pierdut nici o placuta, este posibil sa fi pierdut o bucatica dintr-o placuta", a adaugat el. NASA este foarte sensibila in legatura cu orice avarie care ar putea afecta naveta, din cauza distrugerii navetei Columbia, la 1 februarie 2003, in timpul reintrarii in atmosfera, cand o bucata din izolatia rezervorului exterior s-a desprins, creand o spartura intr-o aripa, prin care au patruns in corpul navetei gazele fierbinti.
NASA se astepta la aparitia unor astfel de probleme si, pentru a preintampina repetarea tragediei navetei Columbia, a amplasat o sumedenie de camere video care au urmarit etapa cu etapa lansarea si inscrierea pe orbita circumterestra a navetei Discovery. De aceasta data, peste 110 camere de luat vederi au inregistrat lansarea Discovery din toate unghiurile cu putinta, cu mai mult de 30 de camere de supraveghere decat au fost amplasate la lansarea navetei Columbia in 2003.
Sute de camere video
Toata aceasta "armata" de camere video a fost folosita pentru a surprinde potentialele defectiuni aparute in timpul lansarii in urma impactului cu diverse reziduuri - bucati de spuma izolatoare care se desprind din cauza vibratiilor motoarelor sau chiar gheata formata in jurul combustibilului aflat la temperaturi extrem de scazute. "Camerele video amplasate la sol, precum si cele amplasate chiar pe corpul navetei ne ofera o imagine cat mai completa a etapelor lansarii, dar si a evolutiei navetei prin atmosfera pana la iesirea pe orbita", a precizat Bob Page, seful echipei NASA de tehnicieni video.
De asemenea, o camera video a fost amplasata chiar pe rezervorul extern de combustibil al lui Discovery care a oferit niste imagini in premiera ale ascensiunii navetei. Echipajul de pe Discovery a fotografiat de asemenea in format digital momentul desprinderii rezervorului extern, dupa iesirea pe orbita. Doua avioane de mare altitudine au urmarit naveta la limita atmosferei terestre trimitand de asemenea imagini fara precedent la centrul de control al misiunii. "Sa incerci sa nu pierzi din ochi naveta este ca un joc pe calculator doar ca foarte costisitor", declara si Brian Barnett, unul dintre specialistii in senzori ai NASA. Tot din motive de securitate nu mai putin de 90 de senzori de impact au fost amplasati pe aripile navetei cu scopul de a semnala eventualele defectiuni ale scutului termic in urma unor potentiale impacturi din perioada critica a lansarii. Aproape 100 de specialisti ai NASA au sarcina de a studia aceste fotografii pentru a se pronunta daca naveta a avut de suferit la lansare.
Omagiu adus navetei Columbia
Lansarea navetei Discovery este "un pas inainte esential" in cucerirea spatiului, a declarat intr-un comunicat presedintele american George W. Bush. "Programul nostru spatial este un motiv de mare mandrie nationala si acest zbor este un pas esential spre obiectivul nostru, care este sa continuam sa dominam lumea in domeniul stiintelor spatiale, al zborurilor cu echipaj uman si al explorarii spatiale", a declarat Bush. Inainte ca echipajul sa mearga la culcare, comandantul misiunii, Eileen Collins, a transmis un mesaj catre echipa de la sol, multumind inginerilor NASA pentru ca au trimis din nou naveta in spatiu. "In timp ce privim in jos spre frumoasa noastra planeta si dincolo, spre spatiul necunoscut, simtim, astazi mai mult ca niciodata, cat de importanta este explorarea spatiala pentru cei care locuiesc pe Pamant", a declarat ea, aducand un omagiu echipajului navetei Columbia, care si-a pierdut viata in accidentul acesteia, la 1 februarie 2003.
Taitei pentru cosmonauti
O companie japoneza a prezentat, ieri, un nou tip de taitei instant care vor face parte din meniul astronautului japonez Soichi Noguchi. Taiteii botezati "Space Ram" au fost special conceputi pentru a-si pastra calitatile si a fi usor de mancat in imponderabilitate. Pentru ca in spatiu nu se poate folosi apa fiarta, taiteii Space Ram pot fi gatiti in apa la temperatura de 70 de grade. Astronautul japonez Noguchi a participat la degustari experimentale ale acestor taitei, care sunt rezultatul a mai multi ani de cercetare in colaborare cu Agentia guvernamentala japoneza de explorare aerospatiala. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.