Evenimentele recente demonstreaza ca Rusia intensifica din ce in ce mai mult presiunea asupra Republicii Moldova, atat prin instrumentele proprii ale Rusiei cat si prin intermediul OSCE.
In ziua de 13 iulie, presedintele in exercitiu al OSCE, m
Evenimentele recente demonstreaza ca Rusia intensifica din ce in ce mai mult presiunea asupra Republicii Moldova, atat prin instrumentele proprii ale Rusiei cat si prin intermediul OSCE.
In ziua de 13 iulie, presedintele in exercitiu al OSCE, ministrul de Externe sloven, Dimitrij Rupel, a reinviat planul Kozak. Intalnindu-se cu ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, la Moscova, Rupel a declarat, la incheierea convorbirilor ca planul Kozak si planul Iuscenko trebuie sa fie combinate intr-un singur document, ca baza pentru adoptarea unui statut politic al Transnistriei, citez, "cat mai rapid posibil." Este prima data cand planul Kozak e reinviat la insistentele Rusiei de catre o oficialitate internationala, in ciuda faptului ca Republica Moldova a respins acest plan in noiembrie 2003 si a continuat sa-l critice de atunci incoace.
In ziua de 14 iulie, Lavrov a declarat la randul sau, ca planul Kozak si planul Iuscenko trebuie combinate; si anume, citez, "folosind intregul continut al planului Kozak". Lavrov a spus ca, in acest caz, Rusia ar retrage 500 de soldati din Transnistria, urmand ca grosul trupelor rusesti, impreuna cu trupe ucrainene - botezate "contingent international" - sa asigure pacea si securitatea in zona.
Planul Iuscenko si planul Kozak contin anumite trasaturi comune, inclusiv una deosebit de periculoasa. Rusia, Ucraina, si OSCE ar urma sa fie imputernicite sa "garanteze" statutul politic al Transnistriei in viitor, sa interpreteze legislatia respectiva a Republicii Moldova, si sa arbitreze relatiile dintre Chisinau si Tiraspol, dupa aceasta pretinsa reglementare. E clar pentru oricine ca un asemenea aranjament ar pune Moldova sub un condominiu ruso-ucrainean, fixand Republica Moldova in afara Europei. La fel de clar, aranjamentul propus ar insemna demontarea politica si constitutionala a statului Republica Moldova.
Pericolul demontarii statului a aparut si pe planul securitatii, cum voi explica imediat. Dar inainte de aceasta, amintesc rezolutia foarte recenta a Adunarii Parlamentare a OSCE, menita sa deschida calea pentru recunoasterea Transnistriei. Kimmo Kiljunen, vechi simpatizant al Tiraspolului, politician avand increderea Moscovei, a promovat rezolutia, cu sustinerea d-lui William Hill, seful misiunii OSCE din Chisinau. Rezolutia incearca si ea sa legitimeze alegeri in Transnistria, vorba d-lui Rupel, cat mai repede.
In ziua de 12 iulie, dl. Hill impreuna cu reprezentantii Rusiei si Ucrainei au prezentat un proiect, intitulat "masuri de securitate si incredere reciproca" intre Armata Nationala a Republicii Moldova si fortele ilegale ale Transnistriei (in realitate, rusesti, sub drapel transnistrean). Proiectul ar legifera aceste forte, la egalitate cu armata nationala. Dupa o oarecare perioada de tranzitie, armatele ar urma sa fie desfiintate, intregul teritoriu al Republicii Moldova sa fie chipurile "demilitarizat," dar fara a asigura retragerea trupelor rusesti. Retineti: nu Transnistria ar urma sa fie demilitarizata, ci Republica Moldova, ca stat, ar urma sa fie, in realitate, dezarmata. Terenul ar ramane liber pentru stationarea unor forte straine, predominant rusesti, cu participare ucraineana, sub mandat OSCE, chipurile ca sa mentina pacea. Aceasta ar insemna, practic, demontarea statului Republica Moldova si pe planul securitatii, in paralel cu demontarea politica pe care am mentionat-o deja.
Pana una-alta, Moscova a lansat impotriva Republicii Moldova o campanie propagandistica la fel de primitiva si brutala ca si propaganda contra statelor Baltice si Georgiei.
Cum procedam in aceasta situatie? Nimeni sa nu se lase catusi de putin intimidat. Republica Moldova este un stat independent, suveran si democratic, indiferent ce spun Modest Kolerov si unele persoane manevrate de el la Chisinau.
Rusia si OSCE doresc sa "rezolve" problema pe socoteala Moldovei, "cat mai rapid." Rusia ameninta sa taie bugetul OSCE si sa torpileze reuniunea de sfarsit de an a organizatiei, asa cum a mai facut. OSCE a inceput sa plateasca pretul politic al supravietuirii. Organizatia e gata sa dea satisfactie Rusiei, eventual Rusiei intr-o combinatie cu Ucraina, impotriva Republicii Moldova.
Iata de ce avem nevoie urgent de o lege despre principiile de baza ale unui statut politic negociat al Transnistriei. Iar momentul tactic cel mai favorabil pentru adoptarea legii este acum, ca raspuns la reinvierea planului Kozak. Acest plan, cu sau fara combinatia cu planul ucrainean, inseamna un atac la adresa statalitatii si democratiei in Republica Moldova. Trebuie sa ne protejam in mod legal, prin mecanismul democratiei parlamentare, adoptand in regim de urgenta acest proiect de lege pentru consolidarea statului.
Comentariu difuzat de Radio Free Europe, 15 iulie 2005


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.