In luna iunie a.c., timp de aproape trei saptamani, reprezentantii farmacistilor, producatorilor si distribuitorilor de medicamente si cei ai Ministerului Sanatatii, CNAS si Ministerului Finantelor Publice (MFP) au cautat o modalitate de plata a dato

In luna iunie a.c., timp de aproape trei saptamani, reprezentantii farmacistilor, producatorilor si distribuitorilor de medicamente si cei ai Ministerului Sanatatii, CNAS si Ministerului Finantelor Publice (MFP) au cautat o modalitate de plata a datoriilor la medicamente din ultimele luni ale anului 2003 si din intreg anul 2004. La data de 20 iunie a.c., la Guvern, a fost semnat de catre toate aceste parti un memorandum prin care se stabilea ca 20 la suta din datorii sa fie platite pana la finele lunii iulie a.c., iar restul de 80 la suta - pana la 31 ianuarie 2006.
La vremea respectiva s-a hotarat ca, pentru plata a 20 la suta din arierate, statul sa se imprumute cu 50-60 de milioane de euro de la o banca sau de la un grup de banci. Pentru a primi 20 la suta datorii, farmacistii si distribuitorii urmau sa suporte o dobanda de minimum 6,5 la suta, iar banca sau grupul de banci de la care s-ar fi facut imprumutul urmau sa fie desemnate in urma organizarii de catre MFP a unei licitatii. Saptamana trecuta, mai exact miercuri, farmacistii, producatorii si distribuitorii de medicamente au fost la sediul MS, unde li s-a prezentat un proiect de ordonanta "in care nu se facea nici o referire la imprumutul statului de la vreo banca", ci aparea ideea emiterii de catre CNAS a unor bilete la ordin.
In sedinta de Guvern de joi a fost adoptata o ordonanta de urgenta despre existenta careia farmacistii, producatorii si distribuitorii de medicamente nu stiau nici ieri nimic. "Nu stim ca la Guvern a fost adoptata o asemenea ordonanta si, prin urmare, nu stim continutul ei. Circula unele zvonuri despre emiterea unor bilete la ordin de catre CNAS. Inseamna ca sistemul de achitare a datoriilor se va schimba complet. Oricum, pana nu vedem aceasta ordonanta nu putem face declaratii pe marginea ei", ne-au declarat reprezentantii distribuitorilor si producatorilor de medicamente.
Reprezentantii CNAS afirma ca saptamana trecuta, mai exact joi, a trecut prin Guvern o ordonanta de urgenta care prevede ca "20 la suta din datorie va fi platita cash in urmatoarele zile. Dupa aparitia in Monitorul Oficial a acestei ordonante, Casele Judetene de Asigurari de Sanatate vor centraliza toate facturile de la farmacii, dupa care, cel mai probabil la inceputul lunii august, va incepe achitarea cash a 20 la suta din datorie.
Pentru restul de 80 la suta, CNAS va emite, cu girul MFP si MS, bilete la ordin al caror termen scadent va fi anul viitor. Deocamdata nu stim ziua si luna pentru termenul scadent, dar sigur acesta va fi in cursul anului viitor. Farmacistul va lua biletul la ordin, dupa care exista doua variante: ori tine biletul la ordin pana la termenul scadent cand merge la o banca pentru a-si lua toti banii, ori, dupa ce a luat biletul la ordin, merge la o banca unde negociaza cedarea acestuia".
Pe de alta parte, surprinzator este faptul ca ministrul Cinteza este convins ca anul viitor va incepe fara datorii la spitale si farmacii. In prezentarea masurilor adoptate in primele sase luni ale acestui an de catre MS, Cinteza afirma: "... Peste 17.000 de miliarde de lei in plus pentru sanatate. Au fost gasite in buget surse de finantare suplimentara pentru anul curent, de peste 9.000 de miliarde de lei, care vor acoperi partial deficitul lasat de PSD. Surse financiare pentru achitarea datoriilor catre furnizorii de medicamente, rostogolite de PSD de pe un an pe altul - 8.000 de miliarde de lei datorii ale spitalelor si farmaciilor. In acest fel, anul 2006 va incepe fara datorii la spitale si farmacii".

Cinteza se lauda ca a pus pe picioare pacientul "sanatatea"

Ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, cel care vede in sistemul sanitar romanesc un bolnav pe care il are in ingrijire, se lauda cu realizarile sale din perioada ianuarie - iunie 2005. Mai exact, el afirma ca: "In ianuarie am primit in grija un pacient - sistemul sanitar - aflat intr-un stadiu foarte grav al bolii.
Era in stare avansata de slabiciune, organele vitale functionau foarte prost si trebuia sa suporte hemoragiile de fonduri produse in anii precedenti.
Dupa sase luni de terapie intensiva am reusit, recent, sa scoatem sanatatea din aceasta stare. Abia de acum incepem sa-i administram reformele care vor insanatosi acest organism". In acelasi timp, ministrul Cinteza este convins ca "intr-un an vom avea un sistem sanitar gata de integrare in UE".
Asa cum este convins ca va mai ocupa scaunul ministerial inca un an: "Abia de acum incepem adevaratele reforme. Sper ca voi fi evaluat corect peste un an de zile, cand vom fi terminat tratamentul pentru o boala care ne macina sistemul sanitar de 15 ani". Totodata, ministrul Sanatatii nu uita sa se planga de faptul ca "PSD a lasat sistemul sanitar coplesit de datorii".
In ceea ce priveste "realizarile" din cele sase luni, Cinteza crede ca distributia banilor catre pacienti este "mai eficienta si mai echitabila" si ca "nu a restrans drepturile pacientilor de a lua medicamente compensate".
De asemenea, el reaminteste pacientilor, medicilor si tuturor cadrelor medicale ca "a fost refacut regulamentul de licitatii privind achizitia de materiale sanitare astfel incat sa fie eliminate de pe piata acele produse care au pus in pericol viata pacientilor sau buna desfasurare a activitatii din spitale", ca a fost aprobata Legea privind vanzarea cabinetelor medicale si ca a fost "reformata" Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).
Din pacate, ministrul Cinteza a vrut sa scoata in evidenta doar asa-zisele "masuri adoptate" in ultimele sase luni, evitand sa vorbeasca despre incurcaturile si confuzia care domnesc in randul producatorilor de medicamente, farmacistilor, distribuitorilor de medicamente si furnizorilor de produse medicale in ceea ce priveste plata datoriilor pe care statul le are la ei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.