Pe numele adevarat Balthazar Klossowski de Rola, s-a nascut intr-o familie de inalta cultura si a inceput sa picteze la 16 ani. I-a cunoscut bine pe Rainer Maria Rilke (care i-a scris prefata pentru o colectie de desene) si Pierre Bonnard (pictor red
Pe numele adevarat Balthazar Klossowski de Rola, s-a nascut intr-o familie de inalta cultura si a inceput sa picteze la 16 ani. I-a cunoscut bine pe Rainer Maria Rilke (care i-a scris prefata pentru o colectie de desene) si Pierre Bonnard (pictor reductionist de anvergura, mort imediat dupa al doilea Razboi Mondial), a carui influenta asupra lui Balthus a fost puternica pana in anii '30. E perioada in care Balthus si-a format stilul - o arta figurativa opusa abstractionismului, de o mare precizie a penelului (a avut mare admiratie, de asemenea, pentru Piero della Francesca si arta orientala). In 1933, un tablou numit "Strada" a atras atentia suprarealistilor, datorita atmosferei lui bizare, aproape onirice - personajele se ignora reciproc si par sa segmenteze spatiul intr-o serie de lumi intime in continuitate.
Chiar in perioada in care era asociat cu Antonin Artaud (pentru care a lucrat decoruri de teatru) si Giacometti, Balthus a refuzat sa se afilieze vreunui curent. Dupa 1945, pictura lui a devenit mai densa, iar subiectul preferat - nudul feminin, mai ales tinere surprinse in somn sau in momente de intimitate ambigua, intre inocenta si perversitate.
De-a lungul vietii, a avut putine expozitii; perfectionist si obsedat de propria-i creatie (era capabil sa lucreze ani in sir la o panza), Balthus deplangea adesea lipsa de tehnica a contemporanilor, singurii carora le recunostea talentul fiind Bonnard, Georges Braque si Francois Rouan (pe care l-a si cunoscut pe cand era director la Villa Medici, intre 1961 si 1977). Il nemultumea si faptul ca pictura devenea de multe ori subiect de discutii, in vreme ce lui i se parea imposibil de redus la orice fel de limbaj.
Tabloul prezent in expozitia "Umbre si lumini", parte a colectiilor Centrului Pompidou din Paris, se numeste "Falena"; a fost pictata intre 1959 si 1960. (I.P.)
Ziarul ZIUA, partener media al expozitiei "Umbre si lumini. 400 de ani de pictura franceza", deschise pana la inceputul lunii octombrie la Muzeul National de Arta al Romaniei de la Palatul Regal, ii prezinta in serial pe pictorii ale caror lucrari se afla la Bucuresti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.